«Η δίκη του Μπρεχτ»



Η ανάκριση του Μπέρτολτ Μπρεχτ από την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών του Κογκρέσου, μία δίκη που θα ήταν κωμική αν δεν ήταν τόσο δραματικά επικίνδυνη, για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε θεατρική απόδοση, παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα στις 21.00, από την ομάδα πείρα(γ)μα στο ΤΡΙΚΥΚΛΟ UPSTAGE (Θεοδώρου Γεωμέτρου και Πυθέου, Ν. Κόσμος, τηλ. 210-9232.384), σε Μετάφραση/Σύνθεση Κειμένων – Οπτικοακουστικού υλικού/Σκηνοθεσία Αγγελικής Κασόλα. Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά.

Σεπτέμβρης του 1947. Ο μακαρθισμός κλιμακωνόταν. Ο διωκόμενος από το ναζισμό, πρόσφυγας στις ΗΠΑ, Μπέρτολτ Μπρεχτ καλείται να απολογηθεί στην Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών. Ο Μπρεχτ, αντίθετα από άλλους φίλους του (Γερμανούς και Αμερικανούς δημιουργούς) οι οποίοι απέφευγαν να παρουσιαστούν στην Επιτροπή, παρουσιάστηκε ενώπιόν της (30.10.1947) και, όπως ο θεατρικός ήρωάς του «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ», …τρέλανε τον πρόεδρο της Επιτροπής, Τόμας Πάρνελ, και τον αρχιανακριτή Ρόμπερτ Στρίπλινγκ. Ο τελευταίος, διαβάζοντας αποσπάσματα του θεατρικού έργου του Μπρεχτ «Το Μέτρο», ποιήματά του δημοσιευμένα σε αμερικανικό κομμουνιστικό περιοδικό και μια συνέντευξη που είχε δώσει παλιότερα ο Μπρεχτ σε σοβιετικό περιοδικό, πάσχιζε να αποδείξει ότι ο Γερμανός συγγραφέας ήταν κομμουνιστής.

Ο δαιμόνιος Μπρεχτ, ξέροντας πόση ηλιθιότητα φωλιάζει στους σκοταδιστικούς εγκεφάλους, παριστάνοντας ότι δεν μιλά καλά τα αγγλικά, λέγοντας ότι η μετάφραση δεν απέδωσε πιστά το νόημα των ποιημάτων του, μπερδεύοντας και το διερμηνέα της Επιτροπής με διάφορες λεκτικές τρικλοποδιές, σάστισε τους ανακριτές τόσο, που όχι μόνο δεν κατάλαβαν την ειρωνεία του, αλλά και τον ευχαρίστησαν στο τέλος για την κατάθεσή του!

Ο φάκελος του Μπρεχτ στο FBI, πάνω στον οποίο βασίστηκε το έργο της ανάκρισής του, αριθμεί περί τις 1.000 σελίδες, εκ των οποίων μόνο οι 369 έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Διανομή: Πρόεδρος Επιτροπής Παρνέλ/Ανακριτής Στρίπλιγκ: Ειρήνη Μελά. Μπέρτολτ Μπρεχτ/ Διερμηνέας: Γιάννης Καρούνης. Πράκτορας του FBI Χουντ: Παναγιώτης Διαμαντόπουλος. Μυστικός πράκτορας: Ορέστης Γεωργίου. Σκηνικά/Κοστούμια: Ευτυχία Μαρία Ροδοπούλου. Μουσική Επιμέλεια/Φωτισμοί: ομάδα πείρα(γ)μα.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός