Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ

Άρθρα στην κατηγορία Πολιτιστικά

ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ: Καλλιτεχνικό εργαστήρι δημιουργικής ενασχόλησης για παιδιά και εφήβους από τις 14 ΟκτώβρηΌλα τα παιδιά έχουν έμφυτη την ανάγκη και την ικανότητα να δημιουργήσουν. Μέσα από το παιχνίδι καταλαβαίνουν καλύτερα τον κόσμο γύρω τους, μαθαίνουν, αναπτύσσονται, γνωρίζουν τον εαυτό τους και τους άλλους. Διαβάστε το άρθρο »

Παράσταση καραγκιόζη στην αυλή του ΕΕΤΕΠρόσκληση σε παράσταση Καραγκιόζη στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου αρ. 42, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 7.30 μ.μ. απευθύνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ). Διαβάστε το άρθρο »

ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΓΟΥ: «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Γ. Μαρκόπουλου τη Δευτέρα 18 ΣεπτέμβρηΠηγή: Eurokinissi


Το έργο του «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού, θα διευθύνει ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος τη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη, στις 9 μ.μ., στο Κηποθέατρο Παπάγου (οδός Κορυτσάς, 6η στάση Παπάγου), στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου – Χολαργού Διαβάστε το άρθρο »

Τα Μπαλέτα Μπολσόι σε τρεις μοναδικές παραστάσειςΤα Μπαλέτα Μπολσόι γιορτάζουν τον Μιχαήλ Λαβρόφσκι, με τον Ιβάν Βασίλιεφ και τους Ιγκόρ Τσβίρκο, Νίνα Καπτσόβα, Μαρία Βινογράντοβα, σε μια ξεχωριστή παράσταση στο Ηρώδειο την Τρίτη 19 και την Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη και στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 17 Σεπτέμβρη. Μία επετειακή παράσταση – αφιέρωμα των διάσημων μπαλέτων Μπολσόι για τα 75 χρόνια του ζωντανού θρύλου, του μεγάλου χορευτή και χορογράφου Μιχαήλ Λαβρόφσκι, που ανεβαίνει κι αυτός ξανά στη σκηνή, συμπρωταγωνιστώντας με τον κορυφαίο χορευτή του κόσμου σήμερα, τον Ιβάν Βασίλιεφ. Διαβάστε το άρθρο »

Εκδήλωση για το λεύκωμα με έργα του ζωγράφου Βασίλη ΒλασίδηΕκδήλωση με τίτλο «Ο ανυπότακτος του ονείρου» διοργανώνεται την Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη για την παρουσίαση της πρώτης έκδοσης του λευκώματος με έργα του ζωγράφου Βασίλη Βλασίδη. Διαβάστε το άρθρο »

Μυκηναϊκός λαξευτός τάφος ανακαλύφθηκε στον ΟρχομενόΠηγή: Eurokinissi


Μία σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη κοντά στον Ορχομενό Βοιωτίας ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού:

«Ένας από τους μεγαλύτερους μυκηναϊκούς λαξευτούς τάφους που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ήρθε στο φως στο Προσήλιο του Δήμου Λεβαδέων, κοντά στον Ορχομενό, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του πενταετούς προγράμματος συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και την «Βρετανική Σχολή Αθηνών-Πανεπιστήμιο του Cambridge». Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον ένατο σε μέγεθος θαλαμοειδή τάφο, από τους περίπου 4.000 που έχουν ανασκαφεί τα τελευταία 150 χρόνια».

Η κατασκευή, που είναι μνημειώδης και μαρτυρά την ιδιαίτερη φροντίδα που καταβλήθηκε για τη δημιουργία της, αποτελείται από ένα νεκρικό θάλαμο, στον οποίο οδηγεί λαξευτός δρόμος, μήκους 20 μέτρων, ο οποίος απολήγει σε εντυπωσιακή αίθουσα επιφάνειας 42 τ.μ..

«Τις τέσσερις πλευρές της αίθουσας περιτρέχει λαξευτό θρανίο (πεζούλι) καλυμμένο με πηλοκονίαμα. Το αρχικό ύψος της οροφής, η οποία είχε σχήμα δίρριχτης στέγης, υπολογίζεται στα 3,5 μέτρα. Ωστόσο, η αρχική στέγη άρχισε να καταρρέει ήδη από την αρχαιότητα, ίσως μάλιστα ακόμη και στη μυκηναϊκή εποχή, δίνοντας στο εσωτερικό του θαλάμου σπηλαιώδη όψη, συνολικού ύψους 6,5 μέτρων», σημειώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, που συμπληρώνει ότι «η κατάρρευση της οροφής διατάραξε σε κάποιο βαθμό τη θέση του νεκρού και των αντικειμένων του, παράλληλα όμως κάλυψε και προστάτεψε το ταφικό στρώμα από μεταγενέστερες επεμβάσεις. Στο δάπεδο του θαλάμου βρέθηκε ένας άνδρας, 40-50 χρονών, τον οποίο συνόδευαν προσεκτικά επιλεγμένα αντικείμενα. Εντοπίστηκαν πάνω από δέκα επικασσιτερωμένα αγγεία, ζεύγος στομίδων (τμήματα από χαλινάρια αλόγων), εξαρτήματα τόξου, βέλη, περόνες, κοσμήματα από διάφορα υλικά, κτένια, ένας σφραγιδόλιθος και ένα σφραγιστικό δαχτυλίδι».

Σύμφωνα με το υπουργείο, «η κατασκευή του τάφου χρονολογείται περίπου στα μέσα του 14ου αι. π.Χ. και η αξία του έγκειται στο ότι απέδωσε ένα από τα καλύτερα μέχρι σήμερα τεκμηριωμένα ταφικά σύνολα της ανακτορικής περιόδου στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεμονωμένες ταφές με σημαντικά ευρήματα σώζονται εξαιρετικά σπάνια σε μνημειακούς μυκηναϊκούς θαλαμωτούς τάφους, καθώς αυτοί χρησιμοποιούνται συνήθως για πολλαπλές ταφές και για πολλές γενιές, με αποτέλεσμα να διαταράσσονται ή να υφαρπάζονται τα κτερίσματά τους. Συνεπώς, το σημαντικό στην περίπτωση του τάφου του Προσηλίου είναι ότι όλα τα αντικείμενα που βρέθηκαν συσχετίζονται με το μοναδικό νεκρό που ενταφιάστηκε εκεί».

Το ΥΠΠΟΑ συνεχίζει, ότι «η ανεύρεση της συγκεκριμένης ταφής και των κτερισμάτων της θα δώσει την ευκαιρία στους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τις ταφικές πρακτικές της περιοχής κατά τους μυκηναϊκούς χρόνους. Για παράδειγμα, η εναπόθεση πολλών κοσμημάτων σε ανδρική ταφή αμφισβητεί -όπως και στην περίπτωση του κατά έναν αιώνα παλαιότερου πολεμιστή από την Πύλο που βρέθηκε το 2015- τη μέχρι τώρα ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα κοσμήματα συνόδευαν κυρίως γυναίκες στην τελευταία τους κατοικία. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός πως -με εξαίρεση δύο μικρούς ψευδόστομους αμφορείς- δεν βρέθηκε γραπτή μυκηναϊκή κεραμική στον τάφο, η οποία, κατά τα άλλα, είναι εξαιρετικά δημοφιλής τη συγκεκριμένη περίοδο».

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, «η ανασκαφική ομάδα εικάζει πως ο τάφος σχετίζεται με το ανακτορικό κέντρο του μυκηναϊκού Ορχομενού, ο οποίος απέχει περίπου 3,5 χλμ. και ήταν το σημαντικότερο κέντρο της βόρειας Βοιωτίας τον 14ο-13ο αι. π.Χ. Ορατά τεκμήρια της δύναμης του Ορχομενού αποτελούν ακόμη και σήμερα ο θολωτός τάφος «του Μινύου», ο οποίος είναι συγκρίσιμος σε μέγεθος με τον τάφο «του Ατρέως» στις Μυκήνες, αλλά και τα μνημειώδη αποστραγγιστικά έργα της Κωπαΐδας που κατασκευάστηκαν και λειτουργούσαν υπό την επίβλεψή του την εποχή της ακμής του. Συνεπώς, ο νεκρός του Προσηλίου φαίνεται ότι ανήκε στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα της τοπικής μυκηναϊκής εξουσίας. Η σημαντική κοινωνική του θέση του εξασφάλισε μετά θάνατον μία εντυπωσιακή αιώνια κατοικία, την οποία όμως θαύμασαν μόνο κατά τη μεγαλόπρεπη ταφή του, πριν καλυφθεί για πάντα με χώμα, μαζί με τα τεκμήρια της εξουσίας του».

Το ανασκαφικό πρόγραμμα του Προσηλίου διεξήχθη κατόπιν άδειας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τη διεύθυνση της ανασκαφής και του διεπιστημονικού πενταετούς προγράμματος στο Προσήλιο ασκούν η δρ. Αλεξάνδρα Χαραμή, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και ο δρ. Γιάννης Γαλανάκης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge. Τους υπεύθυνους πλαισιώνουν -από την πλευρά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας- η αρχαιολόγος Κ. Καλλιγά, ενώ η ομάδα της Βρετανικής Σχολής συμπληρώνεται από τον γεωαρχαιολόγο Π. Καρκάνα, διευθυντή του εργαστηρίου Wiener της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και την Ιω. Μουτάφη, υπεύθυνη της οστεοαρχαιολογικής μελέτης.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Χρυσό μετάλλιο για την εθνική ομάδα γκόλμπολ των ανδρών στο Ευρωπαϊκό της ΜολδαβίαςΣτη Μολδαβία, δια χειρός της εθνικής μας ομάδας γκόλμπολ των ανδρών, γράφτηκε μια ακόμη χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού Παραολυμπιακού αθλητισμού. Διαβάστε το άρθρο »

Η Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων της Φιλαρμονικής του Ωδείου στις 10 ΣεπτέμβρηH Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων της Φιλαρμονικής Εταιρείας Ωδείο Πατρών «κλείνει» την προσεχή Κυριακή 10 Σεπτέμβρη στις 9.30 το βράδυ την αυλαία των εκδηλώσεων της ενότητας «Μέρες Σκαγιοπουλείου», που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2017, με την συναυλία «Ρωμιοί συνθέτες της Πόλης», 17ος-18ος αιώνας. Διαβάστε το άρθρο »

«Η ωραία Ελένη» στο Φεστιβάλ ΚολωνούΗ διάσημη οπερέτα του Jacques Offenbach «Η ωραία Ελένη», η πρώτη παραγωγή του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά και ανοίγει την αυλαία του Φεστιβάλ Κολωνού, σήμερα Πέμπτη, για τέσσερις παραστάσεις (7, 9, 10 και 12/9). Διαβάστε το άρθρο »

«Σύμφωνα με το νόμο» του Λεβ Κουλέσοφ στους κινηματογράφους (Trailer)Την ταινία «Σύμφωνα με το νόμο» (Po zakonu) του Λεβ Κουλέσοφ, βασισμένη στο βιβλίο του Τζακ Λόντον «The Unexpected», παρουσιάζει για πρώτη φορά στους κινηματογράφους η «New Star», από 7 Σεπτέμβρη. Διαβάστε το άρθρο »

Τελευταία άρθρα

Εργαζόμενοι σε Κίνηση

DAS_Efim

Χρήσιμα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός

Πολυμέσα

Στατιστικά

  • 264889Συνολικές αναγνώσεις:
  • 41Αναγνώσεις σήμερα:
  • 114243Συνολικοί επισκέπτες:
  • 37Επισκέπτες σήμερα:
  • 1Επισκέπτες τώρα:

Web Radio του ΠΑΜΕΑκουστε live το Web Radio του ΠΑΜΕ