ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΠ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ» Σε οριακή κατάσταση τα εργαστηριακά τμήματα



Τον κώδωνα του κινδύνου για την οριακή λειτουργία των τμημάτων Βιοπαθολογίας του «Ευαγγελισμού» (Μικροβιολογικό, Βιοχημικό, Αιμοδοσία, Αιματολογικό, Ανοσολογίας Ιστοσυμβατότητας) κρούουν οι γιατροί του νοσοκομείου.

Με επιστολή της προς την 1η ΥΠΕ και την Διοίκηση του Νοσοκομείου, η Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου αναφέρει την τραγική κατάσταση και επισημαίνει την «αδήριτη ανάγκη να προκηρυχθούν εδώ και τώρα θέσεις μόνιμου ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού και να καλυφθούν οι θέσεις των ειδικευομένων άμεσα», καθώς τα τμήματα «δυσκολεύονται αφάνταστα να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες, στις ανάγκες της γενικής εφημερίας, όσο και στις ειδικότερες, αφού είναι κέντρα με πανελλαδική αναφορά αφού αποτελούν όλα κέντρα αναφοράς για πλέγμα εξειδικευμένων εξετάσεων, ενώ ταυτόχρονα, έχουν κομβική σημασία για τη διαδικασία των μεταμοσχεύσεων». 

Αναφέρει συγκεριμένα η Επιτροπή στην επιστολή της:

«Επανερχόμαστε στο θέμα για πολλοστή φορά. Όχι απλά για ενημέρωση αλλά απαιτώντας άμεσα μέτρα. Το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, ιατρικού (ειδικευμένων και ειδικευόμενων), τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων και παρασκευαστών σε συνδυασμό με τον έκδηλα αυξημένο όγκο εργασίας τα τελευταία 3-4 χρόνια (κατά μετριοπαθείς υπολογισμούς, άνω του 25%).

Να σημειώσουμε ότι μερικές από τις λειτουργίες των 5 τμημάτων της βιοπαθολογίας (Μικροβιολογικό, Βιοχημικό, Αιμοδοσία, Αιματολογικό, Ανοσολογίας Ιστοσυμβατότητας) έχουν πανελλαδική σημασία αφού αποτελούν όλα κέντρα αναφοράς για πλέγμα εξειδικευμένων εξετάσεων.

Συγκεκριμένα: Οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις, έπειτα από τις καταργήσεις που επήλθαν με τους νέους Οργανισμούς είναι 48 δηλ. δραστικά μειωμένες! Από αυτές είναι σήμερα καλυμμένες μόνο 26 με μόνιμους ειδικευμένους Βιοπαθολόγους (κλάδου ΕΣΥ). Οι ειδικευόμενοι γιατροί που υπηρετούν είναι μόλις 18 από 39 που προβλέπονται. Από αυτούς, οι 6 ολοκληρώνουν την εκπαίδευση εντός του 2017, ενώ σημαντική προσφορά έχουν οι 15 ειδικευόμενοι που βρίσκονται σε παράταση.

Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις σε χημικούς, βιολόγους, τεχνολόγους, παρασκευαστές.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι δυσκολεύεται αφάνταστα η λειτουργία των τμημάτων τόσο στο να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες, στις ανάγκες της γενικής εφημερίας, όσο και στις ειδικότερες, αφού είναι κέντρα με πανελλαδική αναφορά, ενώ ταυτόχρονα, έχουν κομβική σημασία για τη διαδικασία των μεταμοσχεύσεων.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι αδήριτη ανάγκη να προκηρυχθούν εδώ και τώρα θέσεις μόνιμου ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού και να καλυφθούν οι θέσεις των ειδικευομένων άμεσα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η 1η ΥΠΕ και η Διοίκηση οφείλουν να λύσουν το ζήτημα επειγόντως, διότι σε λίγο διάστημα κάποια τμήματα δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν ούτε τις στοιχειώδεις λειτουργίες που είναι εντελώς κρίσιμες για τη λειτουργία όλου του νοσοκομείου».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός