«Έφυγε» ο ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς



«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο Δημήτρης Μυταράς, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ζωγράφους. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, με αποτέλεσμα να χάσει την όρασή του.

Ο Δημήτρης Μυταράς γεννήθηκε στη Χαλκίδα τον Ιούνη του 1934. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1953-1958), με τον Γιάννη Μόραλη και τον Σπύρο Παπαλουκά. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, στη σκηνογραφία και στην εσωτερική διακόσμηση (1960-1964).

Ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος επιμελήθηκε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, συνεργαζόμενος με σημαντικά ελληνικά θέατρα (Εθνικό, ΚΘΒΕ, Θέατρο Τέχνης, Ελληνικό Χορόδραμα κ.ά.). Επίσης ασχολήθηκε με την εικονογράφηση και με διάφορες εικαστικές εφαρμογές, έχει διακοσμήσει με τοιχογραφίες πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, ανέπτυξε συγγραφικό έργο που περιλαμβάνει θεωρητικά κείμενα και μελέτες για την Τέχνη, καθώς και ποίηση.

Δίδαξε εσωτερική διακόσμηση στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο (1964-72) και από το 1969 άρχισε να διδάσκει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου εξελέγη καθηγητής το 1977 και διετέλεσε πρύτανης από το 1982 έως το 1985.

Το έργο του παρουσιάστηκε σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου απέσπασε πολλά βραβεία.

Το 2008 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα. Την ίδια χρονιά, ο Δήμος Χαλκιδέων του απένειμε το χρυσό μετάλλιο της πόλης.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός