Επανασύσταση της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων ΟΑΣΘ



 ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ!                              Θεσσαλονίκη  4-2-2017

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Δ Α Σ – Ο Α Σ Θ

 

ΕΡΧΕΤΑΙ ΘΥΕΛΛΑ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ του ΟΑΣΘ

Συνάδελφοι-σσες, οι πρόσφατες εξελίξεις με πρωτοβουλία του Υπουργού Μεταφορών για δημιουργία νέου φορέα στο νομό Θεσσαλονίκης και η κόντρα του με τον ΟΑΣΘ προμηνύει θύελλα για τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και των επιβατών.

Ο νέος –υποτίθεται- «δημόσιος» φορέας περιγράφετε στην οδηγία 1370/2007 της Ε.Ε. και εφαρμόζετε ήδη σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στον ΟΑΣΘ με τη μορφή υπεργολαβίας και συγκεκριμένα στην περιοχή του επαρχείου Σοχού όπου λεωφορεία του ΚΤΕΛ εκτελούν το έργο με κόμιστρο του ΟΑΣΘ και με εργαζόμενους διαφορετικής ταχύτητας (μισθολογικής-εργασιακής) από τους εργαζόμενους του Οργανισμού.

(Όποιος δεν γνωρίζει τα παραπάνω μπορεί να επισκεφτεί το χώρο αναμονής των εργαζομένων του ΟΑΣΘ στο Λαγκαδά και να ενημερωθεί).

Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης , φθηνοί εργαζόμενοι και είσοδος νέων «παικτών» που θα κερδοφορήσουν στην πλάτη του λαού και των εργαζομένων.

Σε καμία τοποθέτηση σε Δ.Σ., Γ. Συνέλευση ή ανακοίνωση των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων δεν έχουμε ακούσει διαφωνία με τη συγκεκριμένη οδηγία της Ε.Ε. Όλοι –πλην ΔΑΣ- συμφωνούν!!

Στην τελευταία της  ανακοίνωση (31-1-2017) η πλειοψηφία του Συνδικάτου γράφει καθαρά: «…θέτοντας τα προβλήματα (του ΟΑΣΘ) επί τάπητας, και γιατί όχι, ακόμη και επί νέας βάσης».

Ας κάνουμε την ανάλυση….

Τι σημαίνει νέα βάση; Σημαίνει νέα οικονομική βάση και άρα μείωση των δαπανών και άρα μείωση και του εργασιακού κόστους που είναι και η μεγαλύτερη δαπάνη μιας επιχείρησης.

Και ποια είναι η άποψη της πλειοψηφίας για όλα αυτά;;….το γράφει μόνη της….γιατί όχι;;

Ομολογεί ξεκάθαρα ότι συμφωνεί με όσα αποφασιστούν (ή έχουν ήδη αποφασιστεί) εις βάρος των εργαζομένων.

Αυτή την περίοδο γίνονται συσκέψεις επί συσκέψεων για να προετοιμαστεί το έδαφος ώστε οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ να δεχθούν μεγάλο χτύπημαστα δικαιώματα τους με το γνωστό πλαστό, ψεύτικο και άθλιο επιχείρημα ότι: «Κλείνει το μαγαζί», κυβέρνηση και ΟΑΣΘ είναι άχρηστοι και ανίκανοικαι «εμείς οι εργαζόμενοι μπαίνουμε μπροστά για να το σώσουμε»

Εκτιμούμε ότι σε αυτό το παιχνίδι  και οι καθυστερήσεις πληρωμών δεν είναι άσχετες με αυτά που θα συμβούν το επόμενο διάστημα ενόψει της κατάθεσης νομοσχεδίου και της κορύφωσης της κόντρας μεταξύ της διοίκησης του Οργανισμού και του Υπουργείου.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να επιλέξουν ούτε τη Σκύλλα ούτε τη Χάρυβδη γιατί παρά τις διαφωνίες τους για το «ποιος θα πάρει τη δουλειά της συγκοινωνίας» και οι δύο ομονοούν σε ένα: Μειώσεις μισθών!!

Πάλη για τα δικαιώματα μας-Όλοι μαζί μπορούμε

Παίρνουμε την πρωτοβουλία για σύσκεψη με σκοπό την επανασύσταση της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων ΟΑΣΘ που δημιουργήθηκε το 2011 ενόψει του τότε σχεδίου του τότε υπουργού Γ. Κουτρουμάνη για την αναθεώρηση της λίστας των Βαρέων Επαγγελμάτων.

Η επιτροπή αγώνα είναι μια ανοιχτή διαδικασία όπου μπορεί να πάρει μέρος όποιος το επιθυμεί.

Σκοπός και στόχος της επιτροπής αγώνα είναι η υπεράσπιση  των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καλούμε όσους θέλουν να παλέψουν και να υπερασπιστούν το δικαίωμα τους να ζουν με αξιοπρέπεια, να πάρουν ενεργά μέρος και να καταθέσουν την άποψη και την πρόταση τους.

Σε λίγες μέρες θα βγει ενημερωτική ανακοίνωση με τον τόπο και την ώρα της σύσκεψης.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΔΑΣ ΟΑΣΘ

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός