Κυκλοφορούν σε νέα έκδοση τα «Σατιρικά Γυμνάσματα» του Κωστή Παλαμά



Τα «Σατιρικά Γυμνάσματα» του Κωστή Παλαμά, κυκλοφορούν από το Ίδρυμα «Κωστή Παλαμά» σε μια νέα σχολιασμένη έκδοση με σύγχρονη θεώρηση από τον Μιχάλη Μερακλή.

Τα «Σατιρικά Γυμνάσματα» είναι δυο σειρές ποιημάτων. Η πρώτη σειρά αποτελείται από 20 ποιήματα που γράφτηκαν το 1907 και δημοσιεύτηκαν τον επόμενο χρόνο στο περιοδικό Νουμάς. Η δεύτερη σειρά αποτελείται από 24 ποιήματα που γράφτηκαν και δημοσιεύτηκαν στο «Νουμά» το 1909, σχεδόν ταυτόχρονα με το κίνημα στο Γουδί. Η σάτιρα του Παλαμά κρατάει μαστίγιο και χτυπάει σκληρά την πολιτική κατάσταση και τις κίβδηλες αξίες της εποχής. Είναι πικρός σαρκασμός που βγαίνει από την οργή και την αγανάκτηση του ποιητή και προσπαθεί να ξυπνήσει τις ναρκωμένες συνειδήσεις των συμπολιτών του. Πρόκειται για μια συλλογή θρυλική πια, αγέραστη από τον χρόνο, που εξακολουθεί να μένει επίκαιρη. Όπως έχουν πει «πρόκειται για ένα από τα «γονιμότερα και δυνατότερα» έργα του Παλαμά» (Βάρναλης), το οποίο «έχει κάτι από τη βιβλική ευθυβολία των προφητών του Ισραήλ» (Χουρμούζιος). Ο λόγος εδώ «καίει και καθαρίζει» (Δημαράς) και πόνος και το πάθος για το καλύτερο «φλογίζουν τον στίχο» (Παναγιωτόπουλος).

Όπως σημειώνει στον πρόλογο ο Μιχάλης Μερακλής, «ο Παλαμάς δημοσίευσε τα 44 ποιήματα των «Σατιρικών Γυμνασμάτων» σε δύο χρόνους. Αφενός τα πρώτα 20 στον ακραία δημοτικιστικό, με κοινωνική προοδευτική κατεύθυνση, στο περιοδικό «Ο Νουμάς», τον Ιανουάριο του 1908 (τον κύριο Φώτη Φωτιάδη της Πόλης αφιερωμένα, τον γνωστό μαχητή δημοτικιστή), αφετέρου, τον Σεπτέμβριο του 1909 τα άλλα 24 (με την ένδειξη «Δεύτερη Σειρά»). Δηλαδή σε μια περίοδο που τα γεγονότα και η όλη ατμόσφαιρα τον ωθούσε να πει: Η ψυχή μου με το θυμό να παντρευτή (Α 19)».

Το Ίδρυμα «Κωστή Παλαμά» παρουσιάζει αυτή τη νέα έκδοση την Τετάρτη 29 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13).

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός