ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: Κινητοποίηση – δρώμενο στις 4 Απρίλη ενάντια στις περικοπές των «τιμητικών» συντάξεων



Κάλεσμα στα καλλιτεχνικά σωματεία να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση – δρώμενο για τις περικοπές στις «τιμητικές» συντάξεις που θα γίνει την Τρίτη 4 Απρίλη στις 11.30 π.μ. έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Πανεπιστημίου 37 και Κοραή) απευθύνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ).

Στο κάλεσμά του το ΕΕΤΕ υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να λείψει κανείς.

Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι η κινητοποίηση γίνεται για την ανάκληση της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ζητά αναδρομικά επιστροφή χρημάτων από τις λεγόμενες τιμητικές συντάξεις και προσθέτει:

«Οι δημιουργοί στο στόχαστρο!

– Παρακρατούνται αναδρομικά και μειώνονται δραματικά οι συντάξεις.

– «Απαγορεύουν» στους συνταξιούχους δημιουργούς να παρουσιάζουν και να διακινούν τα έργα τους.

– Με το νέο σχέδιο νόμου πλήττονται τα πνευματικά μας δικαιώματα.

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ καλεί όλους τους συναδέλφους και τα καλλιτεχνικά σωματεία στην κινητοποίηση – δρώμενο που διοργανώνουμε, για την ακόμα μια φορά περικοπή των συντάξεων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στους καλλιτέχνες και λογοτέχνες.

Οι συντάξεις αυτές ήδη περιορίσθηκαν σημαντικά και σε ύψος, με τις διαρκείς περικοπές, με αποκορύφωμα σήμερα να τους παρακρατούν αναδρομικά 4.683 ευρώ, από 1η Μάρτη 2017, εφαρμόζοντας νόμο του 2012 (συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ), για περικοπές που αφορούν τα έτη 2013, 2014, 2015. Το ποσό της παρακράτησης σε πολλούς συναδέλφους φθάνει στα 12.500,00 ευρώ! Συνολικά θα τους παρακρατούν επιπλέον χρήματα για τα επόμενα 5,5 χρόνια!!! Όταν μάλιστα τους είχαν κόψει πριν λίγους μήνες (από 1-1-2016) άλλα 20%!

Συνολικά οι απώλειες έχουν μετατρέψει τις «τιμητικές» συντάξεις σε συντάξεις επαιτείας, το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό παραμένει άλυτο και ο χώρος των δημιουργών δέχεται συνολικότερη επίθεση στο δικαίωμα στην καλλιτεχνική εργασία, στα πνευματικά δικαιώματα.

Διεκδικούμε:

Να ανακληθεί η απάνθρωπη απόφαση της περικοπής αναδρομικά των συντάξεων καλλιτεχνών και λογοτεχνών, με την οποία η κυβέρνηση υλοποιεί σήμερα νόμο του 2012 της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.
Να επανέλθει η σύνταξη και οι προϋποθέσεις της στο επίπεδο που ήταν το 2007.
Να δίνονται 100 πάλι συντάξεις ετησίως αφού αφορούν σε 36 κλάδους».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός