ΣΩΜΑΤΕΙΑ – ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ – ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ: Με όλες τις δυνάμεις για την επιτυχία των αυριανών συλλαλητηρίων



Να δοθεί απάντηση σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, ώθηση στην προετοιμασία γενικής πανεργατικής απεργίας!

«Κάτω τα μέτρα και τα αντίμετρα κυβέρνησης – ΕΕ – μονοπωλίων. Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Το σύνθημα αυτό ετοιμάζονται να διαδηλώσουν αύριο Παρασκευή σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, στα συλλαλητήρια που οργανώνουν σε 60 πόλεις της χώρας, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Με εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις και συνελεύσεις, τα συνδικάτα προετοιμάζουν τα συλλαλητήρια, ώστε η επιτυχία τους να δώσει απάντηση σε κυβέρνηση και κουαρτέτο που θα διαβουλεύονται την ίδια μέρα στο Γιούρογκρουπ γύρω από τα νέα αντιλαϊκά μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου. Παράλληλα, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις θέτουν στην ημερήσια διάταξη της συζήτησης και της δράσης την προετοιμασία για γενική απεργιακή απάντηση στον νέο γύρο επίθεσης.

Στην Αθήνα, το αυριανό συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια απευθύνουν, επίσης, η ΠΑΣΕΒΕ και η ΟΓΕ, ενώ το «παρών» στα συλλαλητήρια στις περιοχές τους δηλώνουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας και Λέσβου.

Στα αυριανά συλλαλητήρια καλεί επίσης το ΜΑΣ, ενώ αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση στην Ομόνοια έχουν πάρει οι φοιτητικοί σύλλογοι Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Ιστορικού – Αρχαιολογικού, Τουρκικών Σπουδών, Φυσικού, Οδοντιατρικής, ΝΦΕΕΜΠ και ΦΕΑ.
>Σε θέση μάχης τα Εργατικά Κέντρα»Από τη Γενική Συνέλευση της ΕΛΕΠΑ»                               Από τη Γενική Συνέλευση της ΕΛΕΠΑ<
Σε θέση μάχης βρίσκονται τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργάνωσε προχτές σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων και των αντιπροσώπων των σωματείων της δύναμής του. Τη συζήτηση απασχόλησαν η δράση για την επιτυχία της αυριανής συγκέντρωσης, αλλά και οι πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα. Στην εισήγησή του ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ, αφού αναφέρθηκε στην κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι, λόγω της κλιμάκωσης της αντεργατικής επίθεσης, στάθηκε στην ανάγκη ο προγραμματισμός δράσης του ΕΚΛ να δημιουργεί «δυνατότητες ανάπτυξης αγώνων με τη συσπείρωση όσων περισσότερων εργαζομένων με το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ», να υπηρετεί την οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία, τη βελτίωση της λειτουργίας και δράσης κάθε σωματείου.

Στις παρεμβάσεις τους, εκπρόσωποι σωματείων επεσήμαναν ότι ξεκινούν άμεσα οι συνεδριάσεις ΔΣ, Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες και συσκέψεις στους χώρους δουλειάς, με στόχο να υιοθετηθεί από τους εργαζόμενους το πλαίσιο πάλης του ΕΚΛ, αλλά και να λαμβάνονται αποφάσεις για 24ωρη πανεργατική απεργία, όπως έχει ήδη αποφασίσει το Εργατικό Κέντρο. Οπως τονίστηκε στην εισήγηση και στις παρεμβάσεις, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στα ζητήματα των Συλλογικών Συμβάσεων, της ανεργίας, της Υγείας – Πρόνοιας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ ξεχωριστή σημασία στο πρόγραμμα δράσης δίνεται στην προετοιμασία της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Το ΕΚΛ και τα σωματεία σχεδιάζουν σειρά πολύμορφων πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων, καθώς και συζητήσεις με κύριο περιεχόμενο τη στάση της εργατικής τάξης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Οι δράσεις αυτές θα κορυφωθούν με την πρωτομαγιάτικη απεργία και συγκέντρωση.

Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, με το συλλαλητήριο που οργανώνει αύριο, δίπλα στην καταδίκη των νέων αντιλαϊκών μέτρων, προτάσσει την πάλη για τα σοβαρά προβλήματα του νοσοκομείου του νησιού, σε συνέχεια της μαζικής απεργίας που πραγματοποιήθηκε στη Ζάκυνθο στις 15/3. «Η τεράστια συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και την απεργία απέδειξε ότι η μαζικότητα, οι αποφάσεις μέσα από τα συλλογικά όργανα, η οργάνωση στα σωματεία, η πλατιά ενημέρωση είναι ο δρόμος για την κατάκτηση των δίκαιων αιτημάτων μας και παρακαταθήκη για τους αυριανούς αγώνες», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο σε ανακοίνωσή του.

Πρόγραμμα δράσης μπροστά στο συλλαλητήριο της Παρασκευής υλοποιεί και το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, ενώ έχει ήδη αποφασίσει κλιμάκωση με απεργία όταν κατατεθεί το νέο αντιλαϊκό πακέτο. Οι δράσεις για την επιτυχία του συλλαλητηρίου συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή, με εξορμήσεις στα «hot spot», σε σούπερ μάρκετ, σε εμπορικά καταστήματα και στο αεροδρόμιο. Παράλληλα, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, σε ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου την περασμένη Κυριακή, αποφάσισε την οργάνωση καμπάνιας νέων εγγραφών στο σωματείο.»>Περιοδείες, συνελεύσεις και συσκέψειςΠεριοδεία σε εργοτάξια και οικοδομοτεχνικά έργα πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων ν. Ηρακλείου και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Μιλώντας σε μαζική συγκέντρωση εργαζομένων των εργοταξίων, ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου σε Ασφάλιση και Εργασιακά, κάλεσε σε οργάνωση του αγώνα στους τόπους δουλειάς, ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και των νέων βάρβαρων μέτρων που δρομολογούνται. Οι οικοδόμοι κάλεσαν τους συναδέλφους τους στο αυριανό συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας.

Μια από τις πιο μαζικές συνελεύσεις των τελευταίων ετών έκανε η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) την περασμένη Τρίτη, με επίκεντρο τη συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στο αυριανό συλλαλητήριο. Το σωματείο αποφάσισε να ετοιμάσει σχέδιο κλαδικής ΣΣΕ και να το διακινήσει πλατιά σε όλες τις ελεγκτικές εταιρείες, τις λογιστικές εταιρείες, τα λογιστικά γραφεία και τα λογιστήρια εταιρειών, με στόχο την ενημέρωση και τη συζήτηση με τους συναδέλφους. Στη συνέλευση τέθηκαν, επίσης, οι πρωτοβουλίες που σχεδιάζει το σωματείο για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Μαζική σύσκεψη διοργάνωσαν χτες τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, στα γραφεία της Ενωσης Μηχανικών, για την καλύτερη προετοιμασία των αυριανών συλλαλητηρίων, αλλά και της απεργίας της Πρωτομαγιάς. Στη συζήτηση αναδείχτηκε η ανάγκη να ενταθεί η δράση που αναπτύσσουν οι ταξικές δυνάμεις, ώστε μέσα από συλλογικές διαδικασίες, με συσκέψεις, εξορμήσεις, περιοδείες στα καράβια, στα στέκια των ανέργων, να «ανοίξει για τα καλά» η συζήτηση με τους ναυτεργάτες, για την ανάγκη οργάνωσης και κλιμάκωσης της πάλης.

Εισηγητικά, ο α’ γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης, ενημέρωσε επίσης τους συγκεντρωμένους για την απόρριψη της πρότασης των ταξικών δυνάμεων για απεργιακή κινητοποίηση, από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, τη στιγμή που η νέα επίθεση που εξαπολύει το κεφάλαιο δεν αφήνει τίποτα όρθιο από τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στεριάς και θάλασσας. Ενδεικτικά για τους ναυτεργάτες, παράλληλα με το χτύπημα των κοινωνικοασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, οι Συλλογικές Συμβάσεις έχουν να ανανεωθούν από το 2010, ενώ τώρα οι εφοπλιστές με τις αξιώσεις τους για «μείωση του λειτουργικού κόστους» και επιβολή των «διεθνών κρατούντων», αξιώνουν την επέκταση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Αέρα στην επιθετικότητά τους δίνει η κυβέρνηση, με τις δηλώσεις περί «ανταγωνιστικής ναυτιλίας».

ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός