ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ: Με κινητοποίηση – δρώμενο κατήγγειλαν την αναδρομική περικοπή των «τιμητικών» συντάξεων



Κινητοποίηση – δρώμενο για την ανάκληση της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών για την αναδρομική επιστροφή χρημάτων από τις λεγόμενες «τιμητικές» συντάξεις πραγματοποίησαν έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και μπροστά στην Εθνική Βιβλιοθήκη το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της ΠΟΘΑ.

Οι συνταξιούχοι καλλιτέχνες και λογοτέχνες ζητούν:

-Να ανακληθεί η απάνθρωπη απόφαση της περικοπής αναδρομικά των συντάξεων καλλιτεχνών και λογοτεχνών, με την οποία η Κυβέρνηση υλοποιεί σήμερα νόμο του 2012 της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

-Να επανέλθει η σύνταξη και οι προϋποθέσεις της στο επίπεδο που ήταν το 2007.

-Να δίνονται 100 πάλι συντάξεις ετησίως αφού αφορούν σε 36 κλάδους.

Σημειώνεται ότι είχε ζητηθεί συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, ο οποίος απουσίαζε από το γραφείο του και κατατέθηκε Υπόμνημα.

Οι δημιουργοί κατήγγειλαν ότι βρίσκονται στο στόχαστρο για ακόμα μια φορά αφού παρακρατούνται αναδρομικά για το 2013, 2014 και 2015 και μειώνονται δραματικά οι πενιχρές «τιμητικές» συντάξεις, μοναδικός πόρος ζωής για τους περισσότερους.

Όπως υπογραμμίζουν «συνολικά οι απώλειες έχουν μετατρέψει τις «τιμητικές» συντάξεις σε συντάξεις επαιτείας, το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό παραμένει άλυτο και ο χώρος των δημιουργών δέχεται συνολικότερη επίθεση στο δικαίωμα στην καλλιτεχνική εργασία, στα πνευματικά δικαιώματα»

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός