ΔΙΑΣΤΗΜΑ: Για πρώτη φορά η επαναχρησιμοποίηση πυραύλου



Η εκτόξευση του πυραύλου

Η εκτόξευση του πυραύλου
Σημαντικό επίτευγμα στις διαστημικές αποστολές πέτυχε η «SpaceX», η οποία κατάφερε να στείλει ξανά στο διάστημα τμήμα πυραύλου «Falcon 9», που είχε χρησιμοποιηθεί πριν από 11 μήνες για να εκτοξεύσει ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο πύραυλος της «SpaceX» μπόρεσε να στείλει στο διάστημα το φορτίο του και να επιστρέψει με επιτυχία σε ειδική πλατφόρμα στη θάλασσα. Είναι προφανές ότι αυτή η εξέλιξη ανοίγει μία νέα εποχή για τη διαστημική εξερεύνηση, καθώς το κόστος μειώνεται δραστικά, λόγω της εξοικονόμησης πόρων που φέρνει η δυνατότητα χρήσης των πυραύλων για περισσότερες από μία φορές.

Το κατώτερο, μεγαλύτερο και πιο ακριβό τμήμα (booster) του πυραύλου χρησιμοποιήθηκε ξανά για να τεθεί σε τροχιά ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος «SES-10». Επίσης, με τη βοήθεια αλεξιπτώτου προσθαλασσώθηκε και η μήκους πέντε μέτρων μύτη του πυραύλου, η οποία προστάτευε το ανώτερο τμήμα του, όπου υπήρχε ο δορυφόρος.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός