ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν βρώμικο νερό



Γυναίκες στο Κασμίρ συλλέγουν νερό από ποτάμιΔύο δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν πόσιμο νερό μολυσμένο με περιττώματα, γεγονός που τους εκθέτει στον κίνδυνο να μολυνθούν από χολέρα, δυσεντερία, τύφο και πολιομυελίτιδα.

Τα παραπάνω στοιχεία δίνει στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σημειώνοντας ότι περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μολυσμένο πόσιμο νερό. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα κράτη αύξησαν κατά 4,9% κατά μέσον όρο ετησίως τις δαπάνες τους για την ύδρευση, την αποχέτευση και την υγιεινή τα τελευταία τρία χρόνια, όμως σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Παγκόσμια Τράπεζα οι δαπάνες θα έπρεπε να φθάσουν τα 107 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση (χωρίς το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των δικτύων). 

Όσο τραγικό κι αν φαίνεται εν έτει 2017, με την ανθρωπότητα να ανακαλύπτει νέους πλανήτες, με την επιστήμη και την τεχνολογία να καλπάζουν, να πεθαίνουν άνθρωποι επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, τόσο τραγικές είναι και οι λύσεις που προκρίνουν οι διάφοροι οργανισμοί για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Γιατί στην οικονομία που όλα πουλιούνται και αγοράζονται -μεταξύ αυτών και το νερό- οι όποιες βελτιώσεις στις υποδομές και στα δίκτυα δεν κρίνονται με βάση την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών -πρώτα από όλα της ίδιας της ζωής και της υγείας- αλλά του μέγιστου κέρδους και της ανταγωνιστικότητας. Και όταν προσελκύουν τα βλέμματα των μονοπωλιακών ομίλων, αυτό δεν γίνεται για «ανθρωπιστικούς» λόγους, καθώς το αποτέλεσμα είναι ο αποκλεισμός μερίδων του λαού από την πρόσβαση στο τόσο πολύτιμο για την ανθρώπινη ύπαρξη νερό. Ένας αποκλεισμός, που σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζει τους ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν, να αναζητούν νερό από μη ασφαλείς πηγές…

Αναδημοσίευση απο το 902.gr

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP)

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός