Πρωταγωνιστές οι πολίτες, κοιτίδες πολιτισμού οι γειτονιές και συνοικίες της πόλης



«Πλώρη» για να υπηρετήσει τη μουσική, το θέατρο, την ποίηση, το χορό, να καταστήσει πρωταγωνιστές τους πολίτες, μετατρέποντας τις γειτονιές και τις συνοικίες της πόλης σε πραγματικές κοιτίδες πολιτισμού και δημιουργίας, ανοίγει το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας, που θα διαρκέσει από τις 22 Μάη έως τις 10 Σεπτέμβρη και θα περιλαμβάνει 70 εκδηλώσεις (το πλήρες πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε παρακάτω).

Αυτό δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου και παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες και το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Βασίλης Θωμόπουλος. Σημείωσε επίσης πως το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας 2017 ανοίγει «πανιά» για τη Μεσόγειο, τη θάλασσα της ειρήνης και της συνύπαρξης και πως βασικός στόχος του πολιτιστικού προγράμματος του δήμου «είναι να φτάσουμε στην πλειοψηφία των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας, των γυναικών που είναι αποκλεισμένα από την αληθινή, την κοινωνικά «χρήσιμη» τέχνη και ψυχαγωγία, για να γνωρίσουν ό,τι πιο προοδευτικό και ζωντανό διαθέτει η εγχώρια και διεθνής καλλιτεχνική και πνευματική παραγωγή. Να συμβάλει στην οργάνωση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και την ανάπτυξη της ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Για μας ο πολιτισμός δεν είναι προϊόν, είναι δικαίωμα, βίωμα και δημιουργική συμμετοχή».

Επισήμανε πως «δίνει δύναμη στους αγωνιστές της ζωής να σταθούν όρθιοι, να αντισταθούν στην παρακμή ενός κοινωνικοοικονομικού συστήματος που ρίχνει στα Τάρταρα τους δημιουργούς του κοινωνικού πλούτου, τους εργάτες του χεριού και του πνεύματος. Η πολιτιστική υποβάθμιση, η αφαίρεση των κατακτήσεων των εργαζομένων και η προσφυγιά εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων έχουν κοινή μήτρα. Το Διεθνές Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στους λαούς που αντιστέκονται και αγωνίζονται για μία «Μεσόγειο – Θάλασσα Ειρήνης»».

Φιλοδοξία είναι, όπως είπε ο Β. Θωμόπουλος, να έχουμε ένα Φεστιβάλ «πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, συμμετοχικό και πλουραλιστικό, ένα φεστιβάλ που θα αφήσει το στίγμα του στην περιφέρεια, στη γειτονιά που είναι ένα από τα κύτταρα ζωής και ανθρώπινης επικοινωνίας, στο σχολείο και τις εκπαιδευτικές κοινότητες. Ένα Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας που θα αγγίζει και το παιδί».

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του προγράμματος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στον Πολιτιστικό Οργανισμό Νίκος Μπαλής αναφέρθηκε αναλυτικά στους άξονες του προγράμματος και την αξιοποίηση νέων χώρων στους οποίους φέτος θα φιλοξενηθούν εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας.

O Ν. Μπαλής αναφέρθηκε στους νέους χώρους (Σκαγιοπούλειο, Θέατρο Ιτεών, Πλαζ, Νότιο Πάρκο) οι οποίοι θα φιλοξενήσουν εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, με στόχο να εξαπλωθούν σε όλη την πόλη. Επίσης, ανέλυσε τη διάρθρωση του προγράμματος, δίνοντας έμφαση και στις νέες ενότητες που προστέθηκαν.

Ο Γιάννης Μουγγολιάς, υπεύθυνος διοργάνωσης της ενότητας «Jazz+Πράξεις 2017», παρουσίασε συνοπτικά τις συμμετοχές, επισημαίνοντας ότι οι δυο διεθνούς φήμης ξένες συμμετοχές, το αγγλικό σχήμα των «Dinosaur» και το ιταλικό «Enrico Rava Quartet», αποτελούν αποκλειστικές εμφανίσεις για το «Jazz+Πράξεις 2017» και με αυτή τη μορφή εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Για το συνολικό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ σχολίασε ότι «βάζει τον πολιτισμό στην καθημερινότητά μας».

Στη πολιτική που διέπει τη φετινή διοργάνωση, αναφέρθηκε ο Πέτρος Βάης, μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού και υπεύθυνος για το «Άρμα Θέσπιδος» του ΔΗΠΕΘΕ, τονίζοντας ότι μεγαλύτερη βαρύτητα δόθηκε στη δημιουργικότητα, παρά σε ακριβοπληρωμένες παραγωγές. Ειδικότερα για το «Άρμα Θέσπιδος» πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα έχει δώσει 102 παραστάσεις, εκ των οποίων 70 σε γειτονιές, ενώ ξεχώρισε αυτές που φιλοξενήθηκαν στο Θεραπευτικό – Παιδαγωγικό Κέντρο «Μέριμνα» και στις Φυλακές Αγίου Στεφάνου Πατρών.

Σημειώνεται τέλος πως με στόχο την εξάπλωση του Φεστιβάλ, αλλά και την προσέγγιση των κατοίκων όλης της πόλης, φέτος θα χρησιμοποιηθούν και νέοι χώροι όπως Σκαγιοπούλειο, Θέατρο Κρήνης, Πλατεία Χατζή, Πάρκο Ριγανόκαμπου, Πλατεία Αγίου Νικολάου Λεύκας, Θεατράκι Ιτεών, Πλαζ έξω Αγυιά και Νότιο Πάρκο.

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ
PDF icon Πρόγραμμα Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2017.pdf

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός