Καταδίκες μαθητών γυμνασίου σε «κοινωνική εργασία»



Νέο κρούσμα στις προσπάθειες ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων αποτελεί η πρωτοφανής απόφαση του Δικαστηρίου Ανηλίκων, που υποχρεώνει σε 80 ώρες κοινωνικής εργασίας ως «αναμορφωτικό μέτρο» τρεις μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου.

 Η δίκη έγινε την περασμένη Δευτέρα και οι μαθητές σύρθηκαν στο δικαστήριο από ενέργειες του ίδιου τους του διευθυντή, ο οποίος κατήγγειλε στις αρχές την κατάληψη που έκαναν οι μαθητές του σχολείου στην αρχή της χρονιάς. Μιας χρονιάς κατά την οποία οι μαθητές σε όλη τη χώρα βγήκαν στους δρόμους, με πολύμορφες κινητοποιήσεις ανέδειξαν τις δικές τους ανάγκες, ενάντια στην πολιτική που θέλει την Παιδεία και το μορφωτικό δικαίωμα των μαθητών στα μέτρα του μνημονίου.

Σημειώνεται πως σε δίκη την ίδια μέρα παραπέμφθηκαν και οι γονείς των μαθητών, με την κατηγορία της παραμέλησης ανηλίκου, και κρίθηκαν αθώοι από το δικαστήριο.

Η νέα αυτή απαράδεκτη απόφαση ποινικοποίησης των μαθητικών κινητοποιήσεων αναδεικνύει για άλλη μια φορά τις τεράστιες ευθύνες και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που διατηρεί στο ακέραιο όλο το αντιδραστικό νομοθετικό οπλοστάσιο του ποινικού κώδικα, με βάση τον οποίο η οποιαδήποτε «διακοπή» της λειτουργίας του σχολείου θεωρείται ποινικό αδίκημα, και ταυτίζοντας έτσι τις ίδιες τις καταλήψεις και άλλες μαθητικές κινητοποιήσεις με κοινά ποινικά αδικήματα.

Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια καταδικαστική απόφαση σε μικρούς μαθητές μέσα σε λίγους μήνες, από τα τέλη Οκτώβρη 2016, οπότε και είχαν καταδικαστεί με επίπληξη πέντε 14χρονοι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Μαλακοπής στη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη φορά το δικαστήριο στο Ρέθυμνο εκτίμησε ότι για να «σωφρονιστούν» οι μικροί μαθητές απαιτούνται 80 ώρες «κοινωνικής εργασίας»! Και είναι φανερό ότι ο στόχος είναι μέσω του στιγματισμού των μικρών μαθητών να δοθεί γενικότερο μήνυμα καταστολής, να δοθεί μήνυμα ότι όποιος τολμά να σηκώσει κεφάλι απέναντι στο σχολείο της αμάθειας και των τεράστιων ελλείψεων, όχι μόνο θα διώκεται, αλλά και θα καταδικάζεται και θα πληρώνει βαριά τις συνέπειες. Είναι ξεκάθαρος δηλαδή ο στόχος της τρομοκράτησης των μαθητών, από τα πρώτα τους κιόλας αγωνιστικά βήματα, χαρακτηρίζοντας αυτά τα βήματα ποινικά καταδικαστέα.

Η κυβέρνηση έχει την πλήρη ευθύνη να καταργήσει εδώ και τώρα τους νόμους και τους κώδικες που ποινικοποιούν τους μαθητικούς αγώνες, να πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες για να αρθούν όλες οι καταδικαστικές αποφάσεις των τελευταίων χρόνων απέναντι σε μαθητές που κινητοποιήθηκαν, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.

ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός