ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ – ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ Δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών για τα δεκάδες προβλήματα στο χώρο (ΦΩΤΟ)



 

Δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ για τα δεκάδες προβλήματα στις αστικές συγκοινωνίες.

«Μείωση 50% της τιμής του εισιτηρίου. Δωρεάν μετακίνηση ανέργων, φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών, ΑΜΕΑ. Μεταφορές για τις ανάγκες του λαού και όχι του κεφαλαίου» έγραφε το πανό του ΠΑΜΕ αναδεικνύοντας τα αιτήματα τους.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι Λαϊκές Επιτροπές του Δήμου Αθήνας με πανό που έγραφε «Οι συγκοινωνίες ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό» και άλλες Λαϊκές Επιτροπές.

Επίσης κρατούσαν πικέτες με τα αιτήματά τους, ενώ φώναζαν συνθήματα όπως «Δώστε λεφτά για τη συγκοινωνία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία» και «Όχι στις μπάρες και στον εκφοβισμό, φθηνή συγκοινωνία για το λαό».

Το υπόμνημα της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, των Λαϊκών Επιτροπών και των μαζικών φορέων, το οποίο παραδόθηκε σε εκπρόσωπο της ηγεσίας του υπουργείου, έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει με αμείωτη ένταση την επίθεση ενάντια στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, υλοποιώντας τις αντιλαϊκές αποφάσεις που έχει συναποφασίσει με τους εταίρους της στην ΕΕ και το ΔΝΤ, το κεφάλαιο.

Η επίθεση αυτή έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αστική συγκοινωνία, αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή και τις ανάγκες μετακίνησης των εργατικών λαϊκών οικογενειών.

Οι μεγάλες ελλείψεις σε οδηγούς, τεχνίτες, η παραπέρα μείωση της κρατικής επιχορήγησης για τις λειτουργικές ανάγκες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς έχουν άμεσες επιπτώσεις στην ασφάλεια, την αξιοπιστία και στη συχνότητα των δρομολογίων.

Σμπαραλιασμένα οχήματα, ακινητοποιημένοι συρμοί, κατάργηση γραμμών και δρομολογίων, μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση της δουλειάς, ηλεκτρονικό εισιτήριο, αύξηση τιμής εισιτηρίων, μπάρες, κατασταλτικοί μηχανισμοί, κυριολεκτικό κυνήγι των βιοπαλαιστών. Η έλλειψη ανταλλακτικών σε συνδυασμό με την έλλειψη σε προσωπικό έχουν οδηγήσει στο σημείο η (όποια) συγκοινωνία να γίνεται με το φιλότιμο των εργαζομένων. Η σοβαρότητα των βλαβών σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργεί προϋποθέσεις για επικίνδυνες καταστάσεις.

Με τη νέα συμφωνία κυβέρνησης – «κουαρτέτου» με τη στήριξη των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου, η κατάσταση θα χειροτερέψει δραματικά.

Τα προβλήματα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αφορούν τους εργαζόμενους στον κλάδο, το σύνολο της εργατιάς.

Ο αγώνας για τη βελτίωση του συγκοινωνιακού έργου είναι κοινός.

Εμείς οι εργαζόμενοι στην Αστική Συγκοινωνία, οι Λαϊκές Επιτροπές και οι μαζικοί φορείς διεκδικούμε:

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα. ΣΣΕ με κάλυψη απωλειών, μισθούς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.
  • Μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 50%⦁ Δωρεάν μετακίνηση για όλους στις ώρες αιχμής.⦁ Επέκταση του αστικών συγκοινωνιών σε όλο το νομό Αττικής.
  • Κρατική επιχορήγηση τώρα για την επισκευή και ανανέωση του στόλου.
  • Καμιά επιχειρηματική δράση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς – έξω οι εργολάβοι.
  •  Ενιαίο κρατικό φορέα αστικών συγκοινωνιών που κουμάντο θα κάνει ο λαός και οι αστικές συγκοινωνίες θα λειτουργούν με βάση τις ανάγκες του λαού και όχι με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Όχι στις μπάρες και στον εκφοβισμό».

 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός