Συναυλία με έργα του Λόρκα



Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Ζήσε τον Κήπο αλλιώς» του Δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιηθεί στον Εθνικό Κήπο, την Παρασκευή 30 Ιούνη, στις 19.00, η μουσική παράσταση «Το Δέντρο F.G. Lorca».

H μουσική παράσταση «Το δέντρο F.G. Lorca» είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της ερμηνεύτριας Καλλιόπης Βέττα με τον συνθέτη και καταξιωμένο κιθαριστή Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Τη φωνητική αρτιότητα και ερμηνεία της Καλλιόπης Βέττα και την υψηλού επιπέδου κιθαριστική δεξιοτεχνία του Μανόλη Ανδρουλιδάκη, πάνω στην οποία στηρίζεται η ενορχήστρωση της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, ολοκληρώνει η καλοδουλεμένη χορωδία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (διδασκαλία Μιχάλη Οικονόμου), υπό την εξαιρετική καθοδήγηση της μπαγκέτας του μαέστρου Πέτρου Καρπαθάκη.

Στη συναυλία θα ακουστούν ολόκληρο το έργο «Romancero Gitano» σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, τρία τραγούδια από τον κύκλο «Αχ, έρωτα!» σε μουσική του Χρήστου Λεοντή και δύο σε μουσική του ίδιου του Λόρκα. Θα παρουσιαστεί, ακόμα, σε πρώτη εκτέλεση, το ομώνυμο έργο «Un arbol llamado Lorca» σε μουσική του Μανόλη Ανδρουλιδάκη και ποίηση του Χιλιανού ποιητή Jaime Svart, που γράφτηκε ειδικά για την παράσταση.

Όπως σημειώνεται, «ο πολυταξιδεμένος, πολυτραγουδισμένος και πολυαγαπημένος λόγος του «δικού μας» Λόρκα έδωσε αφορμή σε συνθέτες και ποιητές να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα. Το «δέντρο F.G. Lorca» είναι ένα λιόδεντρο με βαθιά ρίζα στο ματωμένο χώμα της ισπανικής υπαίθρου. Ο ποιητής, ως φυσικό πρόσωπο, η μουσική που συνέθεσε και τα κείμενά του -μαχαίρι και βάλσαμο για τον ακροατή και αφετηρία σκέψης για τις επόμενες γενιές- είναι ο όμορφος, δυνατός κορμός. Οι συνειρμοί του ισπανικού εμφυλίου, οι αναγωγές στους δικούς μας μάρτυρες της τέχνης, οι μεταφράσεις και οι μελοποιήσεις των στίχων του κι ό,τι ενέπνευσε στους άλλους δημιουργούς είναι τα κλαδιά».

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός