Η Ισπανία και η Λ. Αμερική του Μίκη



xilianh-mesofonos

Προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, στις 27 Μάρτη, στις 8.30 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η διάσημη Χιλιανή μεσόφωνος Μαρία Ισαβέλα Βέρα Ροντρίγκες θα δώσει συναυλία με τίτλο «Η Ισπανία και η Λατινική Αμερική του Μίκη Θεοδωράκη», ερμηνεύοντας δύο μνημειώδη έργα του συνθέτη. Το «Κάντο Χενεράλ» του κορυφαίου ποιητή των λαών της Λατινικής Αμερικής, Πάμπλο Νερούδα, με αφορμή τα 110 χρόνια από τη γέννησή του και τα 40 χρόνια από την πρώτη παρουσίαση της μελοποίησης αυτού του επικού έργου, καθώς και το «Romancero Gitano» του κορυφαίου Ισπανού ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Θα διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός. Συμμετέχουν οι: Χάρης Ανδριανός (βαρύτονος), Τατιάνα Παπαγεωργίου (πιάνο), Σάκης Τόδουλος (αφήγηση).

Η Ροντρίγκες, με διεθνείς διακρίσεις και εμφανίσεις στα μεγαλύτερα μουσικά θέατρα του κόσμου, μεταξύ των εμφανίσεών της στο Σαντιάγο της Χιλής και στην Ευρώπη, θα δώσει τη φωνή της σε δύο ισπανόφωνους οικουμενικούς ποιητές, που κατατάσσονται στις μεγαλύτερες πνευματικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα και έγραψαν αυτά τα δύο αριστουργηματικά έργα, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία των δικών τους, αλλά και όλων των λαών.

Ο Μ. Θεοδωράκης μελοποίησε το «Canto General» όταν προσκλήθηκε από τον Σαλβαδόρ Αγιέντε να επισκεφτεί τη Χιλή, όπου γνώρισε τους Νερούδα, Τσε Γκεβάρα και Φιντέλ Κάστρο. Η γνωριμία του με τον Νερούδα κατέληξε σε βαθιά φιλία με τον ποιητή και μελοποίηση του έργου του, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μπουένος Άιρες μετά από το θάνατο του Αγιέντε. Το έργο έχει παρουσιαστεί στα μουσικά θέατρα του κόσμου περισσότερες από 500 φορές, σε διεύθυνση του συνθέτη, αλλά και του στενού συνεργάτη Λουκά Καρυτινού. «Μυθικές» ήταν οι συναυλίες και στο Σαντιάγο, την Κούβα, την Παραγουάη, το Παρίσι και το Βερολίνο, όπου τα στάδια κατακλύζονταν από πλήθη έως και 100.000 ανθρώπων, σύμφωνα με ντοκουμέντα, βίντεο και φωτογραφίες που θα προβληθούν σε αυτήν τη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός