Η Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων της Φιλαρμονικής του Ωδείου στις 10 Σεπτέμβρη



H Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων της Φιλαρμονικής Εταιρείας Ωδείο Πατρών «κλείνει» την προσεχή Κυριακή 10 Σεπτέμβρη στις 9.30 το βράδυ την αυλαία των εκδηλώσεων της ενότητας «Μέρες Σκαγιοπουλείου», που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2017, με την συναυλία «Ρωμιοί συνθέτες της Πόλης», 17ος-18ος αιώνας.

Η συναυλία είναι βασισμένη στη μουσική μας ιστορία, η οποία είναι τόσο παλιά όσο και ο ελληνικός πολιτισμός και πολλοί μουσικοί του θρύλου και της ιστορίας κοσμούν την αρχαία και βυζαντινή εποχή. Η μουσική της Μικράς Ασίας, μητέρας πολλών πολιτισμών, διατήρησε μέσα της ζωντανά όλα τα μουσικά στοιχεία, ήχους, ρυθμούς και όργανα που ταξίδεψαν μέσα στο χρόνο, από την αρχαία εποχή στο Βυζάντιο και ύστερα από τη μεταβυζαντινή περίοδο μέχρι τον αιώνα μας.

Στη συναυλία θα παρουσιαστούν έργα αυτών των συνθετών και συγκεκριμένα του Αγγελή, του πρώτου Ρωμιού μουσικού που έδρασε στο παλάτι το 2ο μισό του 17ου αιώνα, καθότι μέχρι τότε υπήρχαν μόνο Πέρσες μουσικοί, του μαθητή του Μολδοβλάχου Πρίγκιπα Δημητρίου Καντεμίρη (1673-1727), του Ζαχαρία του Χανεντέ (1680-1750), επίσης μουσικού στο παλάτι και, τέλος, του Πέτρου του Λαμπαδάριου (1730-1777) γνωστού σε μας κυρίως από τις συνθέσεις εκκλησιαστικής μουσικής.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί υπό τη διεύθυνση του καθηγητή – μουσικού Γιάννη Παναγιωτόπουλου.

Η Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων δημιουργήθηκε το 2012, ως αποτέλεσμα της ιδρύσεως Τμήματος Ελληνικής Μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων στη Φιλαρμονική Εταιρία – Ωδείο Πατρών (2010). Ιδρυτής και υπεύθυνος διεύθυνσης και διδασκαλίας είναι ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής παραδοσιακών μουσικών οργάνων και οργανοποιός.

Το ρεπερτόριο της ορχήστρας ταξιδεύει από τη Θράκη ως την Κρήτη («Της θάλασσας και της αγάπης» – 2012), από το γαλάζιο και την αλμύρα του Αιγαίου («Μεσοπέλαγα αρμενίζω» – 2016), ως τα πλούσια στολίδια και ηχοχρώματα της Πόλης και τα παράλια της Μ. Ασίας («Μούσα άραγε τι τρόπος είναι να σε πω;» – 2013). Παράλληλα, καθιερώθηκαν κάθε χρόνο ως θεσμός οι χριστουγεννιάτικες συναυλίες με κάλαντα και διηγήματα του Δωδεκαημέρου από πολλές περιοχές της Ελλάδας («Να τα πούμε;» – 2012-2017), καθώς επίσης και πασχαλινές συναυλίες σε συνεργασία με διακεκριμένες χορωδίες («Τα Πάθη σου Κύριε» – 2012) και παρουσίαση ύμνων της Μεγάλης Εβδομάδας εν χορδαίς και φωναίς σε μελοποιημένη ποίηση του Νίκου Γκάτσου («Επί ξύλου Βλέπουσα» – 2017).

Ταυτόχρονα, η ορχήστρα εντρυφεί στη μουσική των Ρωμιών Συνθετών της Πόλης κατά τον 17ο αιώνα και τη συμβολή τους στη διαμόρφωση της λόγιας μουσικής της Ανατολής («Ρωμιοί Συνθέτες της Πόλης 17ος-18ος αιώνας» – 2017). Το δυναμικό της ορχήστρας αριθμεί τους είκοσι και πλέον μουσικούς, με πληθώρα παραδοσιακών οργάνων, όπως η πολίτικη λύρα, η κρητική λύρα, το ούτι, το στεριανό λαούτο, το πολίτικο λαούτο, το κανονάκι, η φλογέρα, αλλά και όργανα της Δύσης, όπως το βιολί και το κοντραμπάσο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός