Ο «Ζητιάνος» του Καρκαβίτσα επιστρέφει για 12 παραστάσεις



Μετά την περσινή επιτυχία του «Ζητιάνου» του Ανδρέα Καρκαβίτσα, η παράσταση της ομάδας «Anima» (υποψήφια για το βραβείο «Κάρολος Κουν» για την παράσταση «Έξοδος»), σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη και συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης με τη «Λυκόφως», έρχεται από τις 21 Οκτώβρη και μόνο για 12 παραστάσεις στο Θέατρο «Από Μηχανής».

Ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας διασκευάζεται πρώτη φορά για το θέατρο, μέσα από μια σύγχρονη σκηνοθετική ματιά. Μια παράσταση για τους ενήλικες, τους εφήβους και για όλη την οικογένεια. Ο «Ζητιάνος» του Καρκαβίτσα, αναφερόμενος στην εποχή της προσάρτησης της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος (1881), σκιαγραφεί την κατάσταση ενός χωριού του θεσσαλικού κάμπου και των κατοίκων του, οι οποίοι κυριαρχημένοι από ταπεινά ένστικτα, από παγανιστικές δοξασίες, φτώχεια και αμάθεια, γίνονται υποχείρια ενός δαιμόνιου επαγγελματία επαίτη, ο οποίος τους οδηγεί προς την καταστροφή. Με αυτόν τον τρόπο, ο Καρκαβίτσας προβάλλει τη φθορά του παλιού μεσαιωνικού κόσμου, στον οποίο επικρατούσαν οι δόλιοι, οι επιτήδειοι και οι ισχυροί, προτείνοντας τελικά μέσα από την απόλυτη επικράτηση του κακού, το αντίθετό της, δηλαδή την εξέλιξη, τη μόρφωση, την πνευματικότητα, την κυριαρχία των θετικών ενστίκτων έναντι των αρχέγονων ηθών, τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και εντέλει την επίμοχθη αντίσταση στο πιο ισχυρό.

Διασκευή: Κική Κουβαρά. Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη. Σκηνογραφία – Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα. Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Νικολόπουλος. Χορογραφίες – επιμέλεια κίνησης: Άννα Απέργη. Επιμέλεια φωτισμών: Παναγιώτης Λαμπής. Παίζουν: Λεωνίδας Κακούρης, Κατερίνα Μπιλάλη, Μαρία Καρακίτσου, Λευτέρης Παπακώστας, Γιώτα Τσιότσκα.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός