Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ

«ΔΙΔΥΜΙΔΕΣ»: Η βροχή διαττόντων αστέρων κορυφώνεται προς τα χαράματα της ΠέμπτηςΠηγή: NASA


Μία από τις πιο θεαματικές βροχές διαττόντων αστέρων, των «Διδυμίδων», κορυφώνονται προς χαράματα της Πέμπτης 14 Δεκέμβρη. Ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός λόγω της μικρής σελήνης, επιτρέποντας την καλή παρατήρηση του φαινομένου.

Οι «Διδυμίδες», που συνήθως διαρκούν από τις 7 έως τις 17 Δεκέμβρη, παράγουν, μαζί με τις «Περσείδες» του Αυγούστου, τα εντυπωσιακότερα φαινόμενα διαττόντων μέσα στο έτος, εφόσον οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την παρατήρησή τους. Όμως, στην πλειονότητά τους οι έμπειροι παρατηρητές μετεώρων «ψηφίζουν» υπέρ των «Διδυμίδων».

Οι «Διδυμίδες» αποκαλούνται από τους περισσότερους ο «βασιλιάς» των διαττόντων, καθώς μπορούν να «παράγουν» έως και 120 φωτεινότατα μετέωρα (πεφταστέρια) την ώρα, δηλαδή έως και δύο το λεπτό, σε διάφορα σημεία στο νυχτερινό ουρανό και όχι μόνο από μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Τα συγκεκριμένα μετέωρα κινούνται σχετικά αργά στον ουρανό, σε σχέση με άλλες βροχές διαττόντων, με ταχύτητα περίπου 35 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, πράγμα που τα καθιστά πιο θεαματικά (π.χ. τα μετέωρα των «Περσείδων» κινούνται με περίπου διπλάσια ταχύτητα).

Έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό των Διδύμων, από όπου φαίνεται να προέρχονται και ενώ η πρώτη επίσημη καταγεγραμμένη παρατήρηση των «Διδυμίδων» έγινε το 1862, φαίνονται να υπάρχουν αναφορές για παρατήρησή τους από το 1833 σε ένα ποταμόπλοιο στο ποταμό Μισσισσιππή. Σε κάθε περίπτωση έχουν ανακαλυφθεί μόλις το τελευταίο διάστημα, καθώς αντίστοιχα φαινόμενα όπως οι «Περσείδες» και οι «Λεοντίδες» έχουν παρατηρηθεί πολύ παλιότερα, το έτος 36 και το έτος 902 αντίστοιχα. Αντίθετα με άλλες βροχές διαττόντων, η πηγή τους πιθανότατα δεν είναι η ουρά κάποιου κομήτη, αλλά ο μυστηριώδης αστεροειδής «3200 Φαέθων», που ανακαλύφθηκε το 1983 από τη «NASA» και θεωρείται πρώην κομήτης που έχασε την ουρά του.

Πρόκειται για ένα σκοτεινό βραχώδες αντικείμενο, πλάτους πέντε χιλιομέτρων περίπου, το οποίο δεν αφήνει στο πέρασμά του αρκετή σκόνη για να δικαιολογήσει με βεβαιότητα τη δημιουργία των διαττόντων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα μετέωρα των «Διδυμίδων» μάλλον προέρχονται από μεγάλες ποσότητες υλικών που εκτινάχθηκαν από τον «3200 Φαέθωνα», όταν είχε πλησιάσει πολύ τον Ήλιο.

Ο «3200 Φαέθων» ακολουθεί μια άκρως ελλειπτική τροχιά, η οποία κάθε σχεδόν ενάμιση χρόνο τον φέρνει πιο κοντά στον Ήλιο από κάθε άλλο γνωστό αστεροειδή. Το αποτέλεσμα είναι ότι, ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, «καίγεται» από την ηλιακή ακτινοβολία, καθώς η επιφανειακή θερμοκρασία του φθάνει τους 700 βαθμούς Κελσίου. Έτσι, παράγει νέες εκροές σκόνης, τις «Διδυμίδες», όταν τα μετέωρα αυτά εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

Φέτος μάλιστα, από σύμπτωση, ο ίδιος ο «Φαέθων» θα περάσει την Πέμπτη πιο κοντά στη Γη από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, είναι όμως πολύ μικρός για να είναι ορατός με γυμνό μάτι.

Άλλοι επιστήμονες, πάντως, θεωρούν ότι το μυστήριο της προέλευσης και δημιουργίας των «Διδυμίδων» δεν έχει ακόμα λυθεί οριστικά, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η παραπάνω διαδικασία δεν μπορεί να εξηγήσει το μεγάλο αριθμό σωματιδίων σκόνης που πέφτουν στη Γη με την μορφή μετεώρων.

Ειδησεογραφική Πηγή :
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία άρθρα

Εργαζόμενοι σε Κίνηση

DAS_Efim

Χρήσιμα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός

Πολυμέσα

Στατιστικά

  • 391850Συνολικές αναγνώσεις:
  • 63Αναγνώσεις σήμερα:
  • 203960Συνολικοί επισκέπτες:
  • 58Επισκέπτες σήμερα:
  • 1Επισκέπτες τώρα:

Web Radio του ΠΑΜΕΑκουστε live το Web Radio του ΠΑΜΕ