ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»: «Βούρκος» και «κοκορομαχία» πάνω στο έδαφος της εμπορευματοποίησης του φαρμάκου



Κλίμα σκανδαλολογίας αναβιώνει τις τελευταίες μέρες, υπηρετώντας πολλαπλές επιδιώξεις.  Η υπόθεση της «Novartis» πυροδότησε με ιδιαίτερη ένταση ένα νέο γύρο «κοκορομαχίας» μεταξύ των αστικών κομμάτων, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να δημιουργήσει αυταπάτες περί «κάθαρσης» στο χώρο του Φαρμάκου, ο οποίος και επί ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένας ιδιαίτερα επικερδής τομέας για τους μονοπωλιακούς ομίλους. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, δήλωσε πως οι «προστατευόμενοι μάρτυρες» που μίλησαν για την υπόθεση «Novartis» είναι στελέχη της φαρμακευτικής εταιρείας. «Είναι στελέχη της εταιρείας που τα έπιασαν για μεγάλο πλουτισμό που δεν δικαιολογείται, τους πίεσαν και κελάηδησαν», ανέφερε μιλώντας στον «ΑΝΤ1».

Ο Π. Πολάκης έκανε λόγο για «ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα από συστάσεως του ελληνικού κράτους», ενώ παραδέχθηκε πως είναι ενήμερος για τη δικογραφία, αποδίδοντας αυτή την ενημέρωση στο ότι είναι γιατρός και τα ξέρει «αυτά» από χρόνια…

Ο Αδ. Γεωργιάδης μιλώντας στον «ΣΚΑΪ ανέφερε πως δημιουργείται μείζων ζήτημα από τις δηλώσεις Πολάκη, καθώς σύμφωνα με το νόμο μόνο η εισαγγελία έπρεπε να ξέρει ποιοι είναι οι «προστατευόμενοι μάρτυρες». Σε ανακοίνωση η ΝΔ αναφέρει πως «η δημόσια παραδοχή του Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη ότι γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες είναι θεσμικά αδιανόητη. Και επιβεβαιώνει πλήρως ότι η Κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό δημιουργήσει έναν αθέμιτο δίαυλο επικοινωνίας με δομές της Δικαιοσύνης, επιχειρώντας να στήσει μια πρωτοφανή σκευωρία. Μετά τη δήλωση Πολάκη, η Κυβέρνηση δεν έχει πλέον κανένα άλλοθι να προστατεύει τους τάχα ανώνυμους μάρτυρες. Οι τελευταίοι οφείλουν να καταθέσουν όσα ισχυρίζονται, χωρίς κουκούλες, στη Βουλή».

Η κυβέρνηση «φυσικά και δεν τους γνωρίζει» τους προστατευόμενους μάρτυρες δήλωσε στον Αντένα το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και για τα όσα είπε ο Π. Πολάκης έκανε λόγο για εικασίες που «δεν βοηθάνε». 

Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα αποφασίσει εάν θα συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή ή μια νέα εξεταστική επιτροπή.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, καταθέτει μήνυση κατά του Αλ. Τσίπρα και του Δ. Παπαγγελόπουλου για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση «Novartis». Στη δικαιοσύνη δήλωσε ότι θα προσφύγει και ο πρώην υπουργός Υγείας, Α. Λυκουρέντζος.

Για «ατεκμηρίωτη» και «διάτρητη» δικογραφία, καθώς και για «σκευωρία χωρίς προηγούμενο», έκανε λόγο ο Δ. Αβραμόπουλος, που το όνομα του έχει εμπλακεί στην υπόθεση, επισημαίνοντας πως θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Κομισιόν. 

Ο πρώην αντιπρόεδρος της εταιρείας, Κ. Φρουζής, με ανάρτησή του στο Facebook έκανε λόγο για «χοντροκομμένη φάρσα» και «ψευδομάρτυρες», ζητώντας να δοθεί ο φάκελος στη δημοσιότητα.

Οι εξελίξεις δεν είναι άσχετες με σφοδρούς επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς που «τρέχουν» στο παρασκήνιο για τον έλεγχο της αγοράς φαρμάκου. Διόλου τυχαία, το κουβάρι άρχισε να «ξετυλίγεται» από τις αμερικανικές αρχές, ενώ στην «Novartis» συμμετέχουν και γερμανικά κεφάλαια. Πάντως, η ουσία της υπόθεσης την οποία προσπαθούν να συσκοτίσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα κόμματα του κεφαλαίου είναι η μετατροπή του φαρμάκου και συνολικά της Υγείας σε εμπόρευμα.

Η δικογραφία για την πώληση όπλων στη Σ. Αραβία 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στη Βουλή αναμένεται να διαβιβαστεί και η δικογραφία που αφορά τους χειρισμούς του υπουργού Άμυνας, Π. Καμμένου, στην υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Ο ίδιος ο Π. Καμμένος υποστηρίζει πως η Βουλή και το υπουργείο Δικαιοσύνης διαψεύδουν ότι η δικογραφία έχει αποσταλεί στη Βουλή. Σε επιστολή που έστειλε προς την εισαγγελέα Διαφθοράς Αθηνών, Ελ. Τουλουπάκη, ο υπουργός Άμυνας αναφέρει:

«Δια του Τύπου ενημερώνομαι ότι χθες σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πρόοδο της υπόθεσης πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, φέρεται να απαντήσατε ότι η υπόθεση αυτή θα αποσταλεί στη Βουλή ή κατά άλλους την έχετε ήδη στείλει στη Βουλή, γεγονός που διαψεύδει και η Βουλή και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Επειδή καλώς γνωρίζετε ότι α) εγώ ζήτησα τη διερεύνηση της υπόθεσης δια της στρατιωτικής δικαιοσύνης και της Ομάδας Εσωτερικών Υποθέσεων με άμεση κοινοποίηση όλων των στοιχείων προς εσάς και β) διότι αυτή η «πώληση» ουδέποτε έγινε, με ευθύνη άλλων και πάντως όχι του ΥΕΘΑ.

 Για τους λόγους αυτούς, ζητώ, όπως από το Νόμο περί ευθύνης υπουργών δικαιούμαι: α) την μη εφαρμογή ευεργετικών διατάξεων για τους εν ενεργεία υπουργούς και β) τη συνέχιση της διεξαγωγής από εσάς της εν λόγω έρευνας και σας δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι βρίσκομαι στην διάθεσή σας να καταθέσω ως απλός Έλλην πολίτης για να διευκολύνω την έρευνά σας, ώστε αυτή να προχωρήσει άμεσα».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση της πώλησης όπλων «έπεσαν» πάνω στο όνομα του Π. Καμμένου και ως όφειλαν διαβιβάζουν τη δικογραφια χωρίς αξιολόγηση, αμελητί στη Βουλή, βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργήθηκε από την εισαγγελία Διαφθοράς, κλήθηκε να καταθέσει ο φερόμενος ως μεσάζων, Β. Παπαδόπουλος, ο οποίος ωστόσο δεν εμφανίστηκε ποτέ ενώπιον των εισαγγελικών αρχών.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός