ΠΑΜΕ Εξέδωσε ενημερωτικό κείμενο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας



Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κείμενο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας εξέδωσε το ΠΑΜΕ ώστε να αξιοποιηθεί από τα Συνδικάτα.

Στο κείμενο αναφέρεται τι είναι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΕΕ) και τι σκοπό έχουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Γίνεται αναφορά στο χτύπημα των ΣΣΕ, που ήταν και είναι διακαής πόθος του κεφαλαίου, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 με κυβέρνηση της ΝΔ και μετέπειτα εναλλάξ με το ΠΑΣΟΚ, ενώ το μνημόνιο που ψηφίστηκε στη Βουλή το 2012 και όσα νομοθετήματα και ερμηνευτικές διατάξεις ακολούθησαν, οδήγησαν στη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Καταργήθηκε βαθμιαία η δυνατότητα σύναψης συλλογικών συμβάσεων εργασίας, χτυπήθηκαν οι συντάξεις και τα περισσότερα επιδόματα, διαφορές κοινωνικές παροχές.

Παρουσιάζεται η εικόνα των Συλλογικών αλλά και των ατομικών Συμβάσεων Εργασίας που φανερώνεται ότι οι εθνικές ή τοπικές κλαδικές ΣΣΕ εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά ολιγάριθμες, οι επιχειρησιακές ΣΣΕ υπερτερούν συντριπτικά, ενώ τα τελευταία χρόνια υπερισχύει και γενικεύεται η τάση για προσλήψεις με ευέλικτες μορφές εργασίας, κυρίως με ατομικές συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας.

Επιπλέον, δίνεται μια εικόνα για τις αμοιβές στον ιδιωτικό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα που φανερώνεται η μεγάλη μείωση των αποδοχών.

Στο κείμενο αναδεικνύονται οι ευθύνες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που παρέδωσαν στο κεφάλαιο δικαιώματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης μέσω των «κοινωνικών διαλόγων», κόβοντας και ράβοντας κάθε φορά ακόμα και τις συλλογικές συμβάσεις στα μέτρα και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Τέλος, αναδεικνύεται η πρόταση του ΠΑΜΕ το οποίο διεκδικεί την κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου, διατάξεων και νόμων από το 2010 ως σήμερα. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ. Την κάλυψη των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, κλαδικών κι επιχειρησιακών, με αυξήσεις πάνω από το επίπεδο που αμείβονται σήμερα και δεν καλύπτει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή με βάση την εποχή μας, του 21ου αιώνα και τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Και υπενθυμίζεται η πρόταση νόμου για τις ΣΣΕ που υπογράφουν 513 Εργατικά Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

(Διαβάστε το κείμενο ΕΔΩ σε μορφή PDF)

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός