Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας



Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Ασφαλιστικές και Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις – Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας – Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων – Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις».

Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, τόσο στις Επιτροπές όσο και στην Ολομέλεια, υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης έκαναν «σημαία» κάποιες υποτυπώδεις θετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, οι οποίες όμως υπονομεύονται από το συνολικό αντεργατικό πλαίσιο που όχι μόνο διατηρεί αλλά και ενισχύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ενδεικτικά, το νομοσχέδιο εισάγει το δικαίωμα της μη διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας για την έναρξη της καταβολής της σύνταξης, προωθώντας την «ενεργό γήρανση», σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που σημαίνει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στο άρθρο 5 προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις και μέτρα για την αδήλωτη εργασία, ωστόσο στο αμέσως επόμενο άρθρο προβλέπεται έκπτωση των προστίμων αν οι εργοδότες δείξουν …καλή διαγωγή και προσλάβουν εργαζόμενους «πλήρους απασχόλησης», αλλά για «ορισμένο χρονικό διάστημα».

Προβλέπει ακόμη τη συνευθύνη εργοδότη και εργολάβου υποτίθεται για την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων (τήρηση ωραρίου, ασφάλιση), όμως η υπουργός Εργασίας απέρριψε την πρόταση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ να ισχύουν για τους εργολαβικούς εργαζόμενους οι ΣΣΕ των κλάδων που θα δουλεύουν.

Η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου, μιλώντας χτες στην Ολομέλεια, εμφάνισε το νομοσχέδιο λίγο πολύ ως επίτευγμα της κυβέρνησης, επιχειρώντας να τονώσει τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διατηρεί άθικτο όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που κληρονόμησε από τους προηγούμενους.

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών». Υπέρ, πέρα από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ψήφισαν ΔΗΣΥ και Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε η Ενωση Κεντρώων. Καταψήφισαν η ΝΔ και η ναζιστική Χρυσή Αυγή.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός