Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα αεροδρόμια: Ανακοίνωση για την κατάσταση στο αεροδρόμιο



Εργαζόμενοι και εργαζόμενες στα αεροδρόμια

Καμιά ανοχή – καμιά θυσία για την πλουτοκρατία

Χρόνο με τον χρόνο, η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια αυξάνεται και ξεπέρνα προηγούμενα επίπεδα, το αεροδρόμιο της Αθήνας σπάει τα ρεκόρ της επιβατικής κίνησης, με ήδη 10% πάνω σε σχέση με το 2017 και 75% σε σχέση με το 2014, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τα κέρδη των εταιριών του κλάδου που πανηγυρίζουν για την πολυπόθητη «ανάπτυξη».

 Αντίστοιχα όμως εμείς οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η περιβόητη «ανάπτυξη» δεν σημαίνει τίποτε άλλο από αυξημένη εντατικοποίηση, εξαντλητικές βάρδιες, τα ευέλικτα ωράρια, τους μισθούς πείνας. Γνωρίζουμε ότι τα κέρδη τους όλα αυτά τα χρόνια δεν συνδέονται ούτε με καλυτέρους όρους εργασίας ούτε με καλύτερους μισθούς. Αυτή είναι η εικόνα της μεταμνημονιακής εποχής, της επιστροφής στην κανονικότητα όπως λέει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για τη διαχείριση της οποίας γίνεται «τσακωμός» με την ΝΔ.

 Αυτή είναι η ανάπτυξή τους. Κέρδη για τους λίγους

και ψίχουλα και χαμοζωή για την εργατική τάξη.

 Αυτό το διάστημα στην GoldairHanding το σωματείο βρίσκεται εν μέσω διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία της εταιρείας για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης. Από την μια η διοίκηση της εταιρείας για ακόμη μια φόρα καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη και να περιμένουν.Προβάλει το επιχείρημα ότι πρέπει η εταιρία να έχει θετικό αποτέλεσμα στο διαγωνισμό για τα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport, ώστε να έχει και η επιχειρησιακή σύμβαση καλύτερους όρους. Θέλει οι εργαζόμενοι να ταυτίσουν τις ανάγκες τους με τα κέρδη της εταιρίας.

 Σε κάθε περίπτωση στόχος τους είναι να μην δώσουν τίποτα άλλο, παρά ελάχιστα ψίχουλα, μπροστά σε αυτά που παράγουμε και στα κέρδη που έχει η εταιρεία από την εντατικοποίηση της εργασίας.

 Αντίστοιχα σοβαρές είναι οι ευθύνες που έχει η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου που βάζει πλάτη στις διαθέσεις της εργοδοσίας με το να καθησυχάζει τους εργαζόμενους και να αποδέχεται στην πράξη, ότι η κερδοφορία της εταιρίας μπορεί να αποτελεί όρο για τις ανάγκες των εργαζομένων.

 Έχει σοβαρές ευθύνες καθώς αντί να οργανώνει την πάλη των εργαζόμενων και την ενημέρωση τους μέσα από συλλογικές διαδικασίες με συνεδριάσεις του ΔΣ και Γενικές Συνελεύσεις, που να μπορούν συμμετέχουν οι ίδιοι εργαζόμενοι, διαπραγματεύεται σε κλειστά γραφεία και δεν κάνει λόγο για το πώς θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των συναδέλφων μας ακόμη και αν δεν έχουν θετική εξέλιξη οι διαγωνισμοί με την Fraport.

 Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να διεκδικήσουμε : 

  •  Ένταξη όλων των εργαζόμενων της GoldairHandling στην επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας.
  • Κατάργηση όλων των διαχωρισμών με ηλικιακό όριο (κάτω των 25).

  • Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε 8ωρες.  Κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας.

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού τα επτακόσια πενήντα ένα ευρώ (751€)

  • Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα για όλες τις ειδικότητες που εργάζονται στο αεροδρόμιο.

  • Κατάργηση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

  • Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους εργαζόμενους.

  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την αποφυγή ατυχημάτων.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα αεροδρόμια

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός