Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ

Η παράσταση «Οιδίπους» στο Αρχαίο Θέατρο ΟινιάδωνΤο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για την καλοκαιρινή περίοδο 2018 παρουσιάζει την παράσταση «Οιδίπους, ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Έλληνες» σε σκηνοθεσία – σύνθ. κειμένου Σταύρου Σ. Τσακίρη στο Αρχαίο Θέατρο Οινιάδων στις 19 Αυγούστου, στις 21.15.

Η παράσταση εξιστορεί έναν από τους αρχαιότερους μύθους, αυτόν των Λαβδακιδών, όπως τον συνέλαβε ο λαός και τον διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές: από την άφιξη του Κάδμου στη Θήβα, το γάμο του Λάιου με την Ιοκάστη, τη γέννηση του Οιδίποδα, την πατροκτονία και τη λύση του αινίγματος της σφίγγας, την τύφλωση, την εξορία, τη σύγκρουση του Ετεοκλή και του Πολυνείκη, την ανυπακοή της Αντιγόνης στην εντολή του Κρέοντα και το τέλος του Οιδίποδα. Παρακολουθούμε επί σκηνής έναν μύθο που με συμβολικό τρόπο περιγράφει τη δημιουργία του κόσμου, την εξέλιξη των πρώτων μορφών κοινωνίας, την οργάνωση των εξουσιών και τη θέσπιση της πρώτης νομοθεσίας που αποτέλεσε και το τέλος της μυθολογικής (ηρωικής) περιόδου. Όλοι οι αρχαίοι λαοί μέσα από επικές αφηγήσεις έδωσαν τη δική τους εκδοχή για τη δημιουργία του κόσμου. Σήμερα παρακολουθώντας τις απαρχές του κόσμου μέσα από τους αρχαίους μύθους, συνειδητοποιούμε καλύτερα τις παθογένειες της εποχής μας και τα αδιέξοδα που δημιουργεί η κοινωνική ανισότητα που βιώνουμε στην πιο ακραία της μορφή.

Η παράσταση «Οιδίπους» είναι μια σύνθεση των επτά τραγωδιών που αναφέρονται στο μύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Συγκεκριμένα των τραγωδιών του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», «Οιδίπους επί Κολωνώ» και «Αντιγόνη», των τραγωδιών του Ευριπίδη «Φοίνισσες», «Βάκχες» και «Ικέτιδες» και της τραγωδίας του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας».

Έντεκα ηθοποιοί επί σκηνής, με απλά μέσα, αφηγούνται το μύθο του Οιδίποδα.

H παράσταση δεν περιλαμβάνει μόνο σκηνές από τις επτά τραγωδίες αλλά και πτυχές του μύθου που ορίζονταν ως «μιαρές», κατά την παράδοση της τραγωδίας και εξιστορούνταν μόνο από τους αγγελιοφόρους ή τον χορό.

Η ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία – Σύνθεση κειμένου: Σταύρος Σ. Τσακίρης

Σκηνικά: Αλέξανδρος Ψυχούλης

Κοστούμια: Ορσαλία Παρθένη

Μουσική: Μίνως Μάτσας

Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου

Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Χάρης Πεχλιβανίδης

Φωτογραφίες παράστασης: Ιωάννα Τζετζούμη

Ιοκάστη: Μαρία Κίτσου

Οιδίπους: Δημήτρης Λάλος

Κρέων: Γεράσιμος Γεννατάς

Αντιγόνη: Λένα Δροσάκη

Ετεοκλής: Γιώργος Παπαπαύλου

Πολυνείκης: Μάνος Καρατζογιάννης

Αίμων: Δημήτρης Παγώνης

Θησέας: Κώστας Νικούλι

Αίθρα: Νάνσυ Χριστοπούλου

Άγγελος: Ελένη Ανδρικοπούλου

και

Οιδίπους ΙΙ-Τειρεσίας: ο Τάκης Χρυσικάκος

Πληροφορίες παράστασης:

Προπώληση: www.ticketservices.gr

tickets.public.gr (http://tickets.public.gr/event/oidipous-summer-2018)

και σε επιλεγμένα σημεία της πόλης.

Τελευταία άρθρα

Εργαζόμενοι σε Κίνηση

DAS_Efim

Χρήσιμα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός

Πολυμέσα

Στατιστικά

  • 462017Συνολικές αναγνώσεις:
  • 29Αναγνώσεις σήμερα:
  • 243754Συνολικοί επισκέπτες:
  • 27Επισκέπτες σήμερα:
  • 2Επισκέπτες τώρα:

Web Radio του ΠΑΜΕΑκουστε live το Web Radio του ΠΑΜΕ