Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους του «Αμβροσιάδη»



«Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους του «Αμβροσιάδη», κάτω τα χέρια από το Σωματείο, ανάκληση των απολύσεων, επαναφορά εδώ και τώρα των ΣΣΕ, υπογραφή με αυξήσεις Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην πτηνοτροφία» τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Γάλα – Τρόφιμα – Ποτά.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Συνάδελφοι εργαζόμενοι στον ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗ,

Η συγκεκριμένη επιχείρηση που εργάζεστε είναι από αυτές που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια στον υποκλάδο της πτηνοτροφίας, σε αντίθεση με τα δικαιώματά σας που ισοπεδώνονται το ένα μετά το άλλο. Στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στην Κατερίνη, βγαίνει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, με τα ωράρια να είναι ατελείωτα, να ξεπερνάνε ακόμα και τον ανώτατο ημερήσιο χρόνο εργασίας, πολλές φορές και τις 7 ημέρες της εβδομάδας, χωρίς να τηρούνται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Την ίδια στιγμή η εργασία σας, στο μεγαλύτερο μέρος της παραμένει απλήρωτη, καθώς δεν καταβάλλονται υπερωρίες, προσαυξήσεις κ.ά.

Αυτού του είδους εργασιακές σχέσεις επιδιώκει να επιβάλει η εργοδοσία στις εγκαταστάσεις της σε όλη την Ελλάδα, σε Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα, Σέρρες, Κομοτηνή, Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας. Τέτοιες συνθήκες επιδιώκουν να επιβάλουν όλοι οι εργοδότες παντού με τις πλάτες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και των άλλων πολιτικών δυνάμεων όπως της ΝΔ και των κομμάτων που κινούνται στις ίδιες ράγες υπηρετώντας την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των βιομηχάνων που έρχονται σε αντίθεση με τις δικές μας ανάγκες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει μεγάλη ευθύνη για τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς. Παρά τα επικοινωνιακά τρικ αρνήθηκε μέσα στη Βουλή να ψηφίσει την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που για τους εργαζόμενους στην πτηνοτροφία θα σήμαινε πρώτο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, περισσότερα από 800 ευρώ.

Η οργάνωση είναι η καλύτερη απάντηση

Οι συνάδελφοι στο πτηνοσφαγείο στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας έβαλαν εμπόδια στις ορέξεις της εργοδοσίας με τη δράση τους. Το 2018 έφτιαξαν σωματείο και κατάφεραν να διεκδικήσουν καλύτερους όρους δουλειάς και αμοιβής.

Με τον αγώνα τους η εργοδοσία αναγκάστηκε να δηλώνει όλες τις ημέρες εργασίας, σταμάτησαν να δουλεύουν ατέλειωτες ώρες, άρχισε να πληρώνει τις υπερωρίες. Ξεκίνησε να βάζει ένσημα για όλες τις ημέρες εργασίας που το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν έβαζε, βελτίωσε τους όρους υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, ακόμα και τη συμπεριφορά απέναντι στους συναδέλφους μας. Οι συνάδελφοι στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας άρχισαν να βλέπουν τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους, άρχισαν να έχουν ζωή πέρα από το δουλειά.

Στον αγώνα αυτόν είχαν και έχουν για στήριγμα την Ομοσπονδία, το Εργατικό Κέντρο Άρτας, όλο το ταξικό κίνημα, τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Η εργοδοσία πρόσφατα προχώρησε σε 16 απολύσεις θέλοντας να στείλει το μήνυμα σε όλους τους υπόλοιπους να κάτσουν καλά ώστε να σταματήσουν τις διεκδικήσεις.

Προειδοποιούμε την εργοδοσία ότι οι συνάδελφοι δεν είναι μόνοι τους.

Η Ομοσπονδία και όλος ο κλάδος θα δώσει σύντομα την ανάλογη απάντηση στον ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗ αν δεν πάρει πίσω τα άθλια αντεργατικά του σχέδια και τις απολύσεις.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην επιχείρηση ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗ να είναι σε ετοιμότητα, ώστε να απαντήσουμε όλοι μαζί σε αυτή την επίθεση και που αφορά το σύνολο των εργαζομένων. Ο αγώνας των συναδέλφων στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας είναι το φωτεινό παράδειγμα για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Χρειάζεται ο αγώνας των συναδέλφων στο Μενίδι να στηριχτεί κατ’ αρχάς από τους ίδιους τους εργαζόμενους στον ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗ και συνολικά από τον κλάδο.

Γι’ αυτό καλούμε όλα τα σωματεία να δείξουν την αλληλεγγύη τους και να στηρίξουν με όλους τους τρόπους τις αποφάσεις του επιχειρησιακού σωματείου και των εργαζομένων στο Μενίδι».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός