Δεκαεπτά χρόνια χωρίς τον μεγαλύτερο τραγουδιστή του λαϊκού μας τραγουδιού (VIDEO)



Δεκαεπτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που έφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο σημαντικότερος ερμηνευτής του λαϊκού μας τραγουδιού, ο άνθρωπος που με τη φωνή του τραγούδησε τους πόνους, τα βάσανα και τους προβληματισμούς των ανθρώπων του μόχθου, των ταπεινών και καταφρονεμένων.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1931 στη Νέα Ιωνία. Ο πατέρας του Χαράλαμπος Καζαντζίδης ήταν από το χωριό Καβάκλιτσα στα Κοτύωρα στον Πόντο και η μητέρα του Γεσθημανή από την Αλάγια της Κιλικίας. Γνωρίστηκαν στα Πετράλωνα και παντρεύτηκαν το 1923. Ο πατέρας του διώχθηκε σκληρά από τους συνεργάτες των Ναζί, καθώς είχε πάρει μέρος στην Εθνική Αντίσταση και πέθανε το 1946.

Η ορφάνια τον έριξε από μικρό στη βιοπάλη. Ένας γείτονάς του, ο Μάνθος Βενέτης, τον ακούει να τραγουδάει τυχαία και του προτείνει να μπει στο συγκρότημα που έφτιαχνε. Τραγουδώντας σε ταβερνάκια, τον ακούει ο μεγάλος στιχουργός Χαράλαμπος Βασιλειάδης (Τσάντας) και τον συστήνει στον μαέστρο της Κολούμπια, Στέλιο Χρυσίνη, ο οποίος δίδαξε στον Στέλιο Καζαντζίδη τα μυστικά του τραγουδιού.

Το 1952 ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι με τίτλο «Για μπάνιο πάω» του Απόστολου Καλδάρα, όμως το τραγούδι δεν πήγε καλά. Το 1957 γνωρίζει τη Μαρινέλλα, ηχογραφούν μαζί το «Η πρώτη αγάπη σου είμαι εγώ», του Γ. Μητσάκη, και αναδεικνύονται σε ένα από τα καλύτερα ντουέτα του ελληνικού τραγουδιού.

Στη δεκαετία του ’60-’70 ο Στέλιος Καζαντζίδης, εκτός από κλασικές λαϊκές επιτυχίες, ερμήνευσε τραγούδια των Θεοδωράκη, Χατζηδάκι, Λεοντή, Μαρκόπουλου, Λοΐζου, Ξαρχάκου. Το 1965 ο Στέλιος αποχώρησε από τα νυχτερινά κέντρα, καθώς λόγω ενός τυχαίου περιστατικού, κινδύνεψε σοβαρά η σωματική του ακεραιότητα.

Στη δεκαετία του ’70 κυκλοφόρησαν τρεις δίσκοι του, που αποτέλεσαν σταθμό για τη δισκογραφία του λαϊκού τραγουδιού: Ο πρώτος ήταν ο δίσκος «Στέλιος Καζαντζίδης Νο 3», ο δεύτερος είχε τον τίτλο «Η ζωή μου όλη», με 6 τραγούδια-σταθμούς με την υπογραφή του Άκη Πάνου και ο τρίτος το θρυλικό «Υπάρχω», το 1975.

Στη δισκογραφία θα επιστρέψει μετά από 12 χρόνια με το δίσκο «Ο Δρόμος της Επιστροφής» και ακολουθούν οι δουλειές «Ελεύθερος», «Βραδυάζει», «Ένα Γλέντι με τον Στελάρα», «Τ’ Αηδόνια του Πόντου», «Ο κύριος Μητσάκης», «Στην Ελλάς του 2000», «Ποντιακή Ραψωδια», «Πατρίδα μ’ αραεύω σε».

Κλείνοντας την αναφορά μας στον μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή, επιλέξαμε να θυμηθούμε, ανάμεσα στα πολλά τραγούδια που ερμήνευσε ο Στ. Καζαντίδης, το «Τα όνειρα που χτίζονται», ένα εν πολλοίς άγνωστο διαμάντι από το δίσκο «Η ζωή μου όλη» (1974) του αξεπέραστου Άκη Πάνου, που έχει συνθέσει τη μουσική αλλά και τους γεμάτους νόημα στίχους:

«Είναι τόσο σκληρός ο αγώνας

μα τόσο γλυκός,

είναι τόσο μεγάλη η ζωή

όταν ζεις διαρκώς,

κι έτσι φτάνεις στο τέρμα

χωρίς να ‘χεις νιώσει μικρός

και παλεύεις, πεθαίνεις, περνάς

μα δεν είσαι νεκρός».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός