Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ

Κινητοποιήσεις στις 3 Οκτώβρη ενάντια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και τα ΒΑΕΦωτό αρχείου

Φωτό αρχείου


Με απεργιακές κινητοποιήσεις στις 3 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δίνουν μαζική απάντηση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που έχει βάλει στο στόχαστρο το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και τα ΒΑΕ για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και το Δημόσιο γενικότερα.

Επισημαίνεται ότι στις 3 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία, ενώ άλλοι κλάδοι εργαζομένων στο δημόσιο προχωρούν σε στάσεις εργασίας εκείνη την ημέρα, με συγκεντρώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας κλπ.

Το κάλεσμα της ΔΑΣ – ΟΤΑ

Στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ στις 3 Οκτώβρη, η ΔΑΣ ΟΤΑ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία με προσυγκέντρωση στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Κάτω τα ξερά σας από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Ξεσηκωμός τώρα», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ – ΟΤΑ.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ αναφέρει τα εξής:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Γενάρη του 2018 ψήφισε το νόμο 4512/2018 που στο άρθρο 398 αναφέρει: «»Από 1.3.2019 καταργούνται η παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 4024/2011 (Α’ 176), το άρθρο 67 του ν. 4235/2014 (Α’ 32), το άρθρο 22 του ν. 4368/2016, η παρ. 8 του άρθρου 2 και η παρ. 17 του άρθρου 11 του ν. 4375/2016 (Α’ 51), το άρθρο 98 του ν. 4483/2017 (Α’ 107), καθώς και κάθε άλλη διάταξη που ρυθμίζει κατά τρόπο διαφορετικό το καθεστώς χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και κάθε υπουργική ή κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση των ανωτέρω διατάξεων».

Καταργούν όλους τους νόμους διατάξεις για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά εις βάρος των εργαζόμενων. Είναι η περιβόητη «εναρμόνιση» με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική (αφού πουθενά στην ευρωπαϊκή ένωση δεν υπάρχει το ίδιο καθεστώς ΒΑΕ)

Κόβουν το ανθυγιεινό επίδομα από όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, από όλους εμάς που δουλεύουμε στις πιο άθλιες και ανθυγιεινές συνθήκες, που τρώμε την βρόμα με το τσουβάλι, τον καρκίνο, την ηπατίτιδα, τις χρόνιες ασθένειες και μας οδηγούν στον θάνατο.

Να μην το επιτρέψουμε, να αντισταθούμε, να προστατέψουμε τη ζωή μας

Διεκδικούμε:

Καμιά περικοπή στα ΒΑΕ.

Ένταξη και άλλων ειδικοτήτων.

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που αύξησαν τα όρια ηλικίας και έβγαλαν ειδικότητες από τα ΒΑΕ.

Κανένας συμψηφισμός προσωπικής διαφοράς και ανθυγιεινού επιδόματος.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τα περί εξόδου από τα μνημόνια και της δίκαιης ανάπτυξης προσπαθεί να μας πείσει ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες για τους εργαζομένους. Προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα, ότι η μεταμνημονιακή περίοδος όχι μόνο δεν θα φέρει ελάφρυνση για τους εργαζόμενους, αλλά θα περιλαμβάνει νέες επιβαρύνσεις, διατήρηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων των μνημονίων, ιδιωτικοποιήσεις, μείωση αφορολόγητου, πετσόκομμα των ΒΑΕ.

Έχει τεράστιες ευθύνες ηγεσία της ΑΔΕΔΥ που έβαλε πλάτη στην κυβέρνηση να περάσει το πολυνομοσχεδίο που χτύπαγε το δικαίωμα στην απεργία και τα ΒΑΕ, αφού τότε όχι μόνο δεν οργάνωσε τον αγώνα των εργαζομένων αλλά γύρισε και την πλάτη στα συνδικάτα που είχαν αποφασίσει απεργία και κλιμάκωση του αγώνα.

Καμιά εμπιστοσύνη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να δυναμώσει η συσπείρωση και η ενότητα των εργαζομένων για να ανατρέψουμε τη βαρβαρότητα που ζούμε. Με τη δράση και τη συμμετοχή μας να συμβάλλουμε στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

Οργανώνουμε τον αγώνα μας, παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες. Όλοι στην απεργία στις 3 του Οκτώβρη.

Προσυγκέντρωση 11.30 Πλατεία Κλαυθμώνος».

Το κάλεσμα της ΟΣΥΑΠΕ

«Όχι στο «τσεκούρι» στο επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας», επισημαίνει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην 4ωρη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει για την Τετάρτη 3 Οκτώβρη.

Η ΟΣΥΑΠΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Κατεβαίνουμε στην 4ωρη στάση εργασίας (τέσσερις τελευταίες ώρες εργασίας), μετέχουμε στις κατά τόπους συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και διεκδίκησης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με αναπαλαιωμένα επιχειρήματα, που χρησιμοποιούν όλες οι κυβερνήσεις από τη δεκαετία του ’90 και με προκαθορισμένα πορίσματα Επιτροπών προσπαθεί να «ντύσει» με επιστημονικοφάνεια τον χαρακτήρα αυτής της αντεργατικής επίθεσης, που θέλει να «πετάξει έξω» ειδικότητες και εργασίες, που σήμερα παίρνουν ανθυγιεινό, να μειώσει τα χορηγούμενα επιδόματα, να μειώσει το συνολικό ποσό, που διαθέτει σήμερα κ.ά., προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για να διεκπεραιωθεί άλλη μια βρώμικη δουλειά υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων.

Γι’ αυτό άλλωστε και στην προσπάθειά της «να πιάσει στον ύπνο» τους εργαζόμενους δεν δίνει ούτε στους συνδικαλιστικούς φορείς, ούτε στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής, που συγκρότησε σε εφαρμογή του άρθρου 396 του ν. 4512/2018 για «τον προσδιορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων χορήγησης του ανθυγιεινού και επικίνδυνου επιδόματος στο δημόσιο»! Γι’ αυτό και δεν αποδέχτηκε το αίτημά μας για συμμετοχή εκπροσώπου μας στην Επιτροπή.

Με το προνομοθετημένο επί της ουσίας πλαίσιο ένταξης και χορήγησης του επιδόματος ανθυγιεινής & επικίνδυνης εργασίας θα καθοριστούν νέα κριτήρια δικαιούχων, νέος τρόπος υπολογισμού και ύψος επιδόματος για κάθε κατηγορία δικαιούχων ανάλογα με την «έκταση και τη συχνότητα έκθεσης των εκάστοτε δικαιούχων στους παράγοντες κινδύνου που επικρατούν στους χώρους εργασίας…»!!!

Με τη μέθοδο αυτή θα φέρουν νέες μειώσεις μισθών και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια (στο 67ο έτος ηλικίας, από το 62ο), κυρίως για εργαζόμενους στους ΟΤΑ, που έχουν σήμερα ΒΑΕ.

Έτσι θα πιάνονται τα «ματωμένα» πλεονάσματα, έως το 2060!!!

Αυτή είναι «η εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα», που θέλουν να κάνουν.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Γνωρίζουμε καλά ότι η χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, ο θεσμός των ΒΑΕ, τα μέτρα προστασίας της υγείας από ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες καταχτήθηκαν από τους εργαζόμενους με αγώνες, σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που μόνιμα παίρνει μέτρα που συμβάλλουν στη διαμόρφωση φτηνής εργατικής δύναμης, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του, «πατώντας» ακόμα και στις ζωές των εργαζομένων.

Ξέρουμε ότι η «ανάπτυξη», που ευαγγελίζονται κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ και επιχειρηματίες δεν χωράει ούτε ακόμα κι αυτήν τη σημερινή κουτσουρεμένη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος, που έχει αφήσει απ’ έξω δεκάδες ειδικότητες, και που δεν συνδέεται με μειωμένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους.

Βλέπουμε ότι ακόμα κι αυτά τα σημερινά κουτσουρεμένα μέτρα προστασίας και πρόληψης, που περιορίζουν το συνολικό χρόνο εργασίας και έκθεσης σε ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας δεν χωράνε στα «δημοσιονομικά δεδομένα» της μεταμνημονιακής εποχής!

Συνάδελφοι,

Όλοι εμείς, που μετράμε τις ανάγκες της δουλειάς μας, τις ανάγκες της ζωής μας με τα δικά μας μέτρα, απαιτούμε δυναμικά:

Καμία περικοπή στο ανθυγιεινό επίδομα. Χορήγησή του, χωρίς προσκόμματα από Δ/ντές και Επιτρόπους, σε όλους τους εργαζόμενους, που εκτελούν ανθυγιεινές εργασίες.

Επέκταση του ανθυγιεινού σε όλες τις ειδικότητες εργαζομένων των Περιφερειών, που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα, που έχουμε καταθέσει.

Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους τους εργαζόμενους, που εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες.

Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Νομοθετική ρύθμιση χορήγησης Μέσων Ατομικής Προστασίας και Προληπτικής Ιατρικής σε όλες τις ειδικότητες, που απαιτείται.

Προσλήψεις μόνιμων Γιατρών Εργασίας και Τεχνικών Ασφαλείας σε όλες τις Περιφέρειες/Περιφερειακές Ενότητες.

Γιατί όλοι εμείς γωρίζουμε ότι οι διεκδικήσεις αυτές συνδέονται άρρηκτα με την απαίτησή μας να μειωθεί η φθορά της υγείας μας, να αναπληρώνεται η εργατική μας δύναμη.

Καλούμε τα ΔΣ όλων των πρωτοβάθμιων Συλλόγων :

Να προχωρήσουν άμεσα σε ενημερωτικές συγκεντρώσεις όλων των συναδέλφων, όλων των ειδικοτήτων, που εργάζονται σε ανθυγιεινές και επικίνδυνες εργασίες, είτε λαμβάνουν, είτε όχι το επίδομα και να συζητήσουν τα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν για την επιτυχία της κινητοποίησης αυτής και την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα με Γενική Απεργία. Να καλέσουν τους συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων και των εργασιών, που συμπεριλάβαμε στα υπομνήματα (62/21-5-2018 και 67/25-5-2018) προς την «Επιτροπή Μεταρρύθμισης Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας» του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.

Να απευθύνουν κάλεσμα σε κατά τόπους συγκεντρώσεις – παραστάσεις διαμαρτυρίας, την Τετάρτη 3 Οκτώβρη 2018».

Τελευταία άρθρα

Εργαζόμενοι σε Κίνηση

DAS_Efim

Χρήσιμα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός

Πολυμέσα

Στατιστικά

  • 449524Συνολικές αναγνώσεις:
  • 17Αναγνώσεις σήμερα:
  • 239699Συνολικοί επισκέπτες:
  • 17Επισκέπτες σήμερα:
  • 7Επισκέπτες τώρα:

Web Radio του ΠΑΜΕΑκουστε live το Web Radio του ΠΑΜΕ