…Τα γλυπτά έξω, το αυτοκίνητο μέσα !



Στις 17/9/2018, σε μια μεγάλη συγκέντρωση των γλυπτών που συμμετέχουν στην έκθεση Μικρογλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος/ΕΕΤΕ τον Οκτώβριο, έγινε ενημέρωση από το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος για οργανωτικά θέματα της έκθεσης, αλλά και για την άρνηση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων του ΥΠΠΟΑ να γίνει η έκθεση στον αύλειο χώρο του Μουσείου ΠΕΚΑΜ στην Ασωμάτων 31, όπου είχε γίνει και το 2017, όπως αρχικά είχε προγραμματισθεί.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου του ΕΕΤΕ αναφέρεται:

«Όλοι θεώρησαν προσχηματικούς τους λόγους που επικαλείται η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων του ΥΠΠΟΑ, η οποία δικαιολογεί την άρνησή της με τα εξής αντιφατικά επιχειρήματα:

«…διότι (…σ.σ. ο χώρος) αφ’ ενός μεν παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον, αφ’ ετέρου δε είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη μελέτη της εξέλιξης της ιστορίας της αρχιτεκτονικής στον τόπο μας»,

Και συνεχίζει «…Ο αύλειος χώρος χρησιμοποιείται για την ασφαλή φύλαξη του υπηρεσιακού οχήματος της Υπηρεσίας μας το οποίο δεν επιτρέπεται να μετακινηθεί για κανέναν άλλο λόγο, εκτός από υπηρεσιακές ανάγκες».

Δηλαδή ο αύλειος χώρος αυτός κάνει για γκαράζ και όχι για προσωρινή υπαίθρια έκθεση Μικρογλυπτικής!!, όταν μάλιστα δίπλα υπάρχει οργανωμένο γκαράζ στο οποίο πρότεινε το ΕΕΤΕ να φυλαχθεί με δαπάνες του το αυτοκίνητο…

Με νέο έγγραφο το ΥΠΠΟΑ, αυτήν την φορά από την Γενική Διεύθυνση Μουσείων και Τεχνικών Έργων στις 14/9/2018 επαναλαμβάνει τα όσα λέχθηκαν στην προηγούμενη επιστολή, περί αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και έργου τέχνης του κτιρίου τονίζοντας ότι:

«ο αύλειος χώρος του κτιρίου επί της οδού Ασωμάτων 31 δεν δύναται να παραχωρηθεί για οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν».

Είναι προφανές ότι στόχος είναι η ΠΕΚΑΜ και η ιστορική μνήμη. Η εκτίμηση που κυριάρχησε στη σύσκεψη των γλυπτών είναι ότι στόχος είναι ο αποκλεισμός του αύλειου χώρου για εκδηλώσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου και του Μουσείου Πολιτικών Εξόριστων Άη Στράτη… Και αυτό αποτελεί προσβολή στην ιστορική μνήμη, στους αγωνιστές που υπερασπίστηκαν την δημοκρατία, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν για ανώτερα ανθρώπινα ιδανικά.

Με ομόφωνη απόφασή τους οι γλύπτες πρότειναν στο ΔΣ του ΕΕΤΕ, την οργάνωση έκθεσης Μικρογλυπτικής σε συνδιοργάνωση με την ΠΕΚΑΜ την Άνοιξη του 2019, και θέμα τους τόπους εξορίας, στον αύλειο χώρο της Ασωμάτων 31 στο Θησείο και τη στήριξη της διεκδίκησης του χώρου για τα Μουσεία της ΠΕΚΑΜ και του Άη Στράτη.

Αναφορικά με την εξαγγελθείσα έκθεση Μικρογλυπτικής του ΕΕΤΕ, στην οποία θα συμμετέχουν 99 γλύπτες με 150 έργα, μετά από παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, θα πραγματοποιηθεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (στον αύλειο χώρο του Μεγάρου της Δουκίσσης) από 12 Οκτωβρίου έως 12 Νοεμβρίου 2018».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός