Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ

«Μεταμνημονιακή κανονικότητα» η απαράδεκτη απόφαση του ΣτΕ για την κυριακάτικη αργίαΦωτό αρχείου

Φωτό αρχείου


«Και αυτή η απόφαση δείχνει ξεκάθαρα ότι η «μεταμνημονιακή κανονικότητα» βλάπτει σοβαρά τα δικαιώματα και την ίδια τελικά τη ζωή των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων!», τονίζει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, με αφορμή την απόφαση με την οποία κρίνει συνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές που πήρε στις 8 Γενάρη 2019, κατά οριακή πλειοψηφία, το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, ανατρέποντας έτσι την προ διετίας απόφαση της Ολομέλειας του ίδιου δικαστηρίου που είχε κρίνει αντισυνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων.

Ο Σύνδεσμος στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Η επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής των εργαζομένων δεν έχει τελειωμό. Μόλις χθες (Τρίτη 8/1/2019), το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε, κατά οριακή πλειοψηφία, συνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ανατρέποντας έτσι την προ διετίας απόφαση της Ολομέλειας του ίδιου δικαστηρίου, που είχε κρίνει αντισυνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων.

Η απόφαση αυτή δίνει επιπλέον «όπλα» στους επιχειρηματικούς ομίλους του λιανεμπορίου να κλιμακώσουν την επίθεση στους εμποροϋπαλλήλους, ενώ από την εφαρμογή του μέτρου θα σφίξει περισσότερο η θηλιά και στο λαιμό των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ. Και αυτή η απόφαση εντάσσεται στην προσπάθεια διεύρυνσης – περαιτέρω ελαστικοποίησης των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων, ώστε να γίνονται όλο και πιο «φτηνοί» οι εργαζόμενοι. «Δικαιώνει» παράλληλα τους πόθους πολλών ετών των μονοπωλιακών ομίλων του χώρου, καθώς και τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, που είχαν ξεκινήσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και που τη βρώμικη δουλειά ολοκληρώνει σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Θυμίζουμε επίσης πως και η πρόσφατη απόφαση της Περιφερειακής Αρχής Ιονίων Νήσων ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ για επέκταση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι στις 12 τα μεσάνυχτα εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο και στην εξυπηρέτηση των ίδιων συμφερόντων.

Η παραπάνω εξέλιξη δεν αποτελεί όμως ελληνικό φαινόμενο. Είναι κατεύθυνση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έχει περάσει καιρός που η φασιστική κυβέρνηση της Αυστρίας κατάργησε το οκτάωρο και καθιέρωσε τη δωδεκάωρη εργασία. Στην Ουγγαρία η επίσης φασιστική κυβέρνηση της χώρας με το «νόμο των σκλάβων» αυξάνει τις ώρες υπερωρίας από 250 σε 400 το χρόνο δίνοντας μάλιστα το δικαίωμα στους εργοδότες να τις εξοφλούν ακόμα και τρία χρόνια μετά!!!

Να σημειωθεί πως η παραπάνω απόφαση του ΣτΕ ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη τις παρεμβάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών κ.λπ. Λαμβάνοντας δηλαδή υπόψη την ανάγκη των ντόπιων (αλλά και ξένων) μεγαλοεργοδοτών για αύξηση των κερδών τους «στύβοντας» ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους.

Φαίνεται ξεκάθαρα για άλλη μία φορά και από αυτήν την απόφαση ότι η δικαιοσύνη όχι μόνο ανεξάρτητη δεν είναι, αλλά είναι βαθιά ταξική, ότι είναι στην υπηρεσία των μονοπωλιακών ομίλων. Είναι η ίδια που δεν έχει βγάλει ακόμα απόφαση για τη φασιστική – εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής παρότι πια τα στοιχεία περισσεύουν και τα ίδια τα μέλη της ομολογούν ότι είναι εγκληματίες. Είναι η ίδια που βγάζει σχεδόν όλες τις απεργίες των εργαζομένων, που παλεύουν για την ίδια τους τη ζωή, παράνομες ενώ καταδικάζει αγωνιστές που πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης του λαού μας. Είναι η ίδια που δεν «βγάζει τσιμουδιά» για τα εκατοντάδες εργοδοτικά εγκλήματα (εργατικά ατυχήματα τα λένε στη γλώσσα τους για να αποποιηθούν τα αφεντικά τις ευθύνες τους). Είναι η ίδια που «βγάζει στο σφυρί» στο «άψε-σβήσε» τα σπίτια των φτωχών οικογενειών και «τυλίγει σε μια κόλλα χαρτί» όσους βιοπαλαιστές αντιστέκονται στην προοπτική να μείνει στο δρόμο η οικογένειά τους. Είναι η ίδια που δεν βλέπει τι γίνεται μέσα στους εργασιακούς χώρους και το ξεσάλωμα των μεγαλοεργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων. Όλα για τα κέρδη των μεγάλων αφεντικών!

Και αυτή η απόφαση δείχνει ξεκάθαρα ότι η «μεταμνημονιακή κανονικότητα» βλάπτει σοβαρά τα δικαιώματα και την ίδια τελικά τη ζωή των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων!

Αν νομίζουν όμως ότι με τέτοια τερτίπια, με την καταστολή και την τρομοκρατία θα εμποδίσουν την οργάνωση και την αντεπίθεση των εργαζομένων είναι βαθιά νυχτωμένοι! Καλούμε τους συναδέλφους να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη στο κράτος, στη δικαιοσύνη και στους άλλους θεσμούς που υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων αφεντικών. Ο μόνος δρόμος και η μοναδική μας ελπίδα βρίσκεται στην πάλη μας με ταξικό προσανατολισμό, στη συσπείρωση στο Σωματείο μας, σε συμμαχία με αυτοαπασχολούμενους – ΕΒΕ και φτωχούς αγρότες, για ανάκτηση απωλειών και για να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας!

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, όχι τα κέρδη των λίγων, περνάμε στην αντεπίθεση».

Τελευταία άρθρα

Εργαζόμενοι σε Κίνηση

DAS_Efim

Χρήσιμα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός

Πολυμέσα

Στατιστικά

  • 449525Συνολικές αναγνώσεις:
  • 18Αναγνώσεις σήμερα:
  • 239700Συνολικοί επισκέπτες:
  • 18Επισκέπτες σήμερα:
  • 0Επισκέπτες τώρα:

Web Radio του ΠΑΜΕΑκουστε live το Web Radio του ΠΑΜΕ