ΜΥΤΙΛΗΝΗ: Συλλαλητήριο για το προσφυγικό από το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο



Από το συλλαλητήριο του ΠΕΚ για το προσφυγικό στη Μυτιλήνη

Από το συλλαλητήριο του ΠΕΚ για το προσφυγικό στη Μυτιλήνη


Συλλαλητήριο για το προσφυγικό πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 7 Φλεβάρη στη Μυτιλήνη, μετά από κάλεσμα του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΠΕΚ).

Αρχικά έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς, στην οποία χαιρέτησε ο Στρατής Κόμβος, Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λέσβου, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θοδωρής Ασλανίδης, πρόεδρος του ΠΕΚ. (διαβάστε παρακάτω την ομιλία του).

Αμέσως μετά έγινε πορεία, μέσα από την αγορά της Μυτιλήνης.

Στην ομιλία του ο Θοδωρής Ασλανίδης, πρόεδρος του ΠΕΚ, ανάφερε τα εξής:

«Με το σημερινό συλλαλητήριό μας, καθώς και με την απεργία στη Σάμο που αποφάσισαν οι φορείς της Σάμου, στέλνουμε μήνυμα προς την Κυβέρνηση, την πολιτική της Ε.Ε αλλά και προς όλους αυτούς που δήθεν κόπτονται για το προσφυγικό – μεταναστευτικό αλλά στην ουσία στηρίζουν με νύχια και με δόντια τις πολιτικές αυτές που γεννούν την προσφυγιά, που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους, τους λαούς των χωρών. Έχουμε αναφερθεί πολλάκις στις αιτίες που γεννούν τα προσφυγικά – μεταναστευτικά κύματα, και θα συνεχίσουμε να αναφερόμαστε σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους που αποκρύπτουν σκόπιμα το ρόλο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των χωρών που συμμετέχουν στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και σχεδιασμούς, συμπεριλαμβανομένου και της χώρας μας, που με τις επεμβάσεις τους, ξεριζώνουν λαούς και ξαναχαράζουν σύνορα για την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου και το μεγάλωμα των κερδών τους, δημιουργώντας τεράστια προσφυγικά κύματα. Αλλά και στη λεγόμενη ειρήνη τους, στην ιμπεριαλιστική ειρήνη που είναι με το πιστόλι στον κρόταφο για τους λαούς, ξεζουμίζουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των χωρών, επεμβαίνουν στις χώρες με τις δήθεν ανοικοδομήσεις και ότι άλλο σκαρφιστούν για να ανοίξουν το δρόμο στα μονοπώλια για να πατήσουν πόδι και να βάλουν χέρι στον πλούτο των χωρών δημιουργώντας αβάσταχτες συνθήκες για τους λαούς, τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να τους οδηγούν στην μετανάστευση. Από την μία σφάζουν τους λαούς με τα όπλα τους και από την άλλη με το «βαμβάκι».

Οι ευθύνες λοιπόν της κυβέρνησης είναι τεράστιες αφού εκτός της ενεργής συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και σχεδιασμούς, με έναν ρόλο που αναβαθμίζεται διαρκώς, στηρίζει και υλοποιεί στο ακέραιο την απαράδεκτη συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας που οδηγεί στον εγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων στο νησί μας και στα άλλα νησιά του Αιγαίου, αλλά και στη χώρα μας γενικότερα. Η υποκρισία βεβαίως από πλευράς Κυβέρνησης καλά κρατεί! Συστηματικοποιεί την κοροϊδία και τον εμπαιγμό, αφού παρά τα κροκοδείλια δάκρυα που έχει χύσει κατά καιρούς και συνεχίζει να χύνει για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες δεν έχει δώσει καμιά απολύτως λύση για τους ανθρώπους αυτούς ενώ στον αντίποδα συνεχίζει να τους στοιβάζει σε ακατάλληλους χώρους χωρίς καμία απολύτως προστασία, χωρίς ιατροφαραμακευτική περίθαλψη, χωρίς την παραμικρή υγιεινή. Χώρους επικίνδυνους για την ασφάλεια και τη ζωή των προσφύγων και των μεταναστών. Συνεχίζει να δημιουργεί κέντρα κράτησης (hot spots) και να διπλοεγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες, οδηγώντας στην παραπέρα εξαθλίωση των ανθρώπων αυτών.

Ευθύνη, βέβαια, έχουν και όλοι αυτοί που τάσσονται και στηρίζουν τις επιλογές αυτές, αυτοί που καλλιεργούν το μίσος, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Που χύνουν το δηλητήριο τους για τους πρόσφυγες και μετανάστες, που επιτίθενται σε εξαθλιωμένους, γυναίκες και παιδιά με πρόσχημα ότι φταίνε οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες για την κατάσταση που επικρατεί, ότι εξαιτίας των ανθρώπων αυτών, η χώρα παραπέει οικονομικά με τις όποιες επιπτώσεις αυτό έχει για τους μισθούς και την εύρεση εργασίας. Είναι οι ίδιοι αυτοί, με πρώτη και καλύτερη την φασιστική Χρυσή Αυγή, που βγάζουν το μένος τους απέναντι στην εργατική τάξη, που χτυπάνε το ταξικό κίνημα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, που δημιουργούν γραφεία δουλεμπορικά (ευρέσεως εργασίας όπως τα λένε) ανά την χώρα, δήθεν κοπτόμενοι για τους Έλληνες εργάτες με μεροκάματα, όμως, πείνας κάτω και από αυτά του κατώτερου μισθού!

Δεν μπορούμε να μην σταθούμε, όμως, και στη στάση όλων αυτών εδώ στο νησί που ως γνήσια παπαγαλάκια και υπερασπιστές του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύουν επίθεση στα εργατικά κέντρα Λέσβου και Σάμου δήθεν για πολιτικό ολίσθημα, δήθεν για αλλαγή θέσεων των εργατικών κέντρων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ αποκρύπτοντας όμως ότι από την αρχή ήταν, και θα είναι πάγια, η θέση μας για απεγκλωβισμό των προσφύγων, για κλείσιμο των hotspots, για πάλη ενάντια στην απαράδεκτη συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας. Ενοχλούνται που οι θέσεις του ταξικού κινήματος βρίσκουν απήχηση στον λαό αλλά και σε διάφορους φορείς. Βιάζονται να ταυτίσουν το αίτημα για απεγκλωβισμό ως αίτημα των ακροδεξιών, ξεχνώντας βέβαια ότι και ίδιοι στο παρελθόν το πρόβαλλαν σαν λύση. Αναφέρονται σε συνεργασία με αλληλέγγυους αποκρύπτοντας στην ουσία ότι αναφέρονται στις ΜΚΟ, για τις οποίες το εργατικό κέντρο και τα σωματεία έχουν αναφερθεί πολλές φορές έχοντας αναδείξει τον πραγματικό ρόλο των ΜΚΟ που λυμαίνονται τον χώρο από την πρώτη στιγμή.

Όμως και οι φωνές που απορρίπτουν την πρόταση για απεγκλωβισμό και στην ουσία αναφέρονται σε αποσυμφόρηση δεν είναι τόσο αθώες όσο θέλουνε να ακούγονται. Με την αποσυμφόρηση δεν δίνεται λύση στο πρόβλημα, στην εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί και στην ουσία αποτελεί επιθυμία ορισμένων να παραμένουν πάνω στο νησί πρόσφυγες και μετανάστες για την εξυπηρέτηση πολιτικών και όχι μόνο σκοπιμοτήτων. Με λίγα λόγια δηλαδή συναινούν με τον όποιο τρόπο, από τη στιγμή που μιλάνε για αποσυμφόρηση και όχι για κλείσιμο των hotspot και απεγκλωβισμό, στο ανθρωπιστικό έγκλημα που διαπράττεται από την Κυβέρνηση και την Ε.Ε. σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Η κοροϊδία όμως καλά κρατεί και στο μέτωπο των ντόπιων, του λαού της Λέσβου και των άλλων νησιών, αφού η Κυβέρνηση επιδεικτικά συνεχίζει να αδιαφορεί στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις περιοχές γύρω από τα hotspot αφού ούτε κάποια μέτρα παίρνει αλλά ούτε και λόγο κάνει για τις αποζημιώσεις των κατοίκων από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. «Κερασάκι στην τούρτα» αποτελεί και η σύνδεση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ με το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Η διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ και η επαναφορά του και στα άλλα νησιά έχει να κάνει με τη στήριξη της νησιωτικότητας, το αντιστάθμισμα του υψηλού κόστους ζωής και των μεταφορών για τους νησιώτες. Κατακτήθηκε με τους αγώνες του λαού και σαν κατάκτηση πρέπει να την υπερασπιστούμε. Δεν το χωράει ο νους μας ότι για να συνεχίσει να υπάρχει μειωμένος ΦΠΑ θα πρέπει οι συνάνθρωποι μας να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, να συνεχίσει να υπάρχει ο πόνος, η προσφυγιά και η μετανάστευση.

Από την πρώτη στιγμή, ο λαός της Λέσβου ανέπτυξε κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν μπορούσε να εξοικειωθεί με τις εικόνες πνιγμένων παιδιών, προσφύγων και ούτε τώρα μπορούμε να εξοικειωθούμε με τις εικόνες ντροπής από τα Hot spot που δείχνουν πρόσφυγες και μετανάστες μέσα στις λάσπες, στο κρύο, στα χιόνια και στη βροχή. Δεν μπορούμε να είμαστε αμέτοχοι στην εξαθλίωση που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι και να τους παρακολουθούμε να αργοπεθαίνουν στο νησί μας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και διεκδικούμε:

Εδώ και τώρα να κλείσει το hot spot της Μόριας και στα άλλα νησιά. Να μη δημιουργηθεί κανένα νέο hot spot.

Να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί, με προτεραιότητα στους ασθενείς, στις ευάλωτες ομάδες και επιτέλους οι Υπηρεσίες Ασύλου να απεγκλωβίσουν τους πρόσφυγες, στους οποίους έχει δοθεί άσυλο και παρά τη θέληση τους κρατούνται και παραμένουν «όμηροι» στο νησί. Να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα σε κέντρα με ανθρώπινες συνθήκες και από εκεί σε όποια χώρα επιθυμούν.

Να μεταφερθούν οι υπηρεσίες ασύλου από το νησί στην Ηπειρωτική Ελλάδα.

Στη Λέσβο να διατηρηθεί μόνο ένας μικρός χώρος υποδοχής, καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπου θα διαμένουν για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την έκδοση πιστοποιητικού υγείας.

Να καταργηθεί η συμφωνία κυβέρνησης – ΕΕ – Τουρκίας που εγκλωβίζει αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά μας.

Καμιά σύνδεση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ με το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Όχι στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στη Λέσβο. Επαναφορά του σε όλα τα νησιά».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός