«Η Γελάδα» του Χικμέτ στο «Altera Pars»



Ενα σπάνιο αλληγορικό παραμύθι του σπουδαίου Τούρκου δημιουργού, το έργο «Η Γελάδα» του Ναζίμ Χικμέτ, ανεβαίνει στο θέατρο «Altera Pars», σε σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου, από τις 12 Φλεβάρη, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

«Η Γελάδα», λαϊκή παραβολή, συμβολικό παραμύθι και ιδιότυπη κοινωνική σάτιρα μαζί, γράφεται στη Μόσχα το 1956, από τον πιο αγαπημένο στους Έλληνες Τούρκο ποιητή, συγκεντρώνοντας όλα τα χαρακτηριστικά της πρωτότυπης και πρωτοπόρας δραματουργίας του. Με λόγια απλά, καθαρή ματιά και πνεύμα οξύ, ο μεγάλος ποιητής και τρυφερός παραμυθάς μιλάει μέσα από το έργο του στο σήμερα, θαρρείς και τίποτα δεν έχει αλλάξει στον κόσμο των ανθρώπων.

Πρόκειται για μια αλληγορία για την εξάρτηση του σύγχρονου ανθρώπου από τον καταναλωτισμό και την παράλογη πρόσδεση της ανθρώπινης ευτυχίας στην απόκτηση υλικών αγαθών. Αποτελεί μια βαθιά κοινωνική κριτική, για την εξώθηση των ανθρώπων σε ένα μάταιο κυνήγι, έναν αέναο και εξαντλητικό ανταγωνισμό για οικονομική και κοινωνική ανέλιξη. Τα πρόσωπα του Χικμέτ αναδύονται γλαφυρά, μέσα από τον λυρικό συμβολισμό τους. Είναι ταυτοχρόνως αρχετυπικά σύμβολα και καθημερινοί άνθρωποι, πλασμένοι με τρυφερότητα και στοργή, από έναν άνθρωπο που αγάπησε βαθιά τους ανθρώπους, αγωνίστηκε και αφιέρωσε τη ζωή του στην υπεράσπιση της ελευθερίας τους.

Κείμενο: Ναζίμ Χικμέτ

Σκηνοθεσία: Πέτρος Νάκος

Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Κοντού

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Μουσική επιμέλεια: Αγγελική Κοντού

Επιμέλεια κίνησης: Ελβίρα Μπαρτζώκα

Παίζουν: Μίνα Χειμώνα, Πέτρος Νάκος, Αγγελική Κοντού, Σπύρος Σιδέρης, Ηλίας Τσούμπελης

Φωτογραφίες/Βίντεο: Αντώνης Κυριτσάνης

Hair styling: Κων/νος Σαββάκης

Make up artist: Δήμητρα Γιατράκου.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός