«Λευκές Νύχτες» – ωράρια λάστιχο – δουλειά τις Κυριακές



Με αφορμή την προώθηση των «Λευκών Νυχτών», δηλαδή το ξεπάτωμα των εργαζομένων στο Εμπόριο με δουλειά ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ο Σύλλογος Γυναικών Μοσχάτου – Ταύρου απευθύνεται στους εμποροϋπαλλήλους και αυτοαπασχολούμενους της περιοχής σημειώνοντας:

«Θέλουμε σταθερή δουλειά με δικαιώματα! Θέλουμε ελεύθερο χρόνο για εμάς και τις οικογένειές μας!

Εμποροϋπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι,

Η πλειοψηφία Ευθυμίου που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ στο δήμο μας, πιστή στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και στο όνομα της ανάπτυξης των λίγων, ρίχνει νερό στο μύλο της διάλυσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων για ακόμη μία φορά.

Μετά από το εορταστικό ωράριο και εν μέσω εκπτωτικής περιόδου, που συνοδεύεται με δουλειά την Κυριακή, ήρθε και η «Λευκή Νύχτα» για να ξεχειλώσει ακόμα περισσότερο το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, το Σάββατο ως τις 10 το βράδυ!

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι:

Η αναδουλειά των μικρών εμπόρων δεν αντιμετωπίζεται με φιέστες και επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι του Μοσχάτου πλήττονται από την κυριαρχία των μεγάλων πολυκαταστημάτων, από την άγρια φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές που ροκανίζουν το εισόδημά τους, από τις απαιτήσεις των τραπεζών με τα περισσότερα δάνεια να βρίσκονται στο «κόκκινο».

Το να μετατρέπεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων σε λάστιχο δεν αλλάζει το γεγονός ότι το λαϊκό εισόδημα αντικειμενικά δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων αναγκών σε καταναλωτικά είδη. Ο νέος και η νέα εργαζόμενη που αμείβεται με 300 ευρώ δεν μπορεί να ψωνίσει πολλά, ανεξάρτητα από τις ώρες παραπάνω που θα είναι ανοικτά τα μαγαζιά.

Υπονομεύει το σταθερό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και μαζί το δικαίωμά μας στον ελεύθερο χρόνο. Γιατί πολλές μητέρες αυτοαπασχολούμενες δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά για να κρατήσουν ανοικτό το μαγαζί. Γιατί πολλοί εργαζόμενοι στα καταστήματα αναγκάζονται να δουλεύουν παραπάνω υπερωρίες, χωρίς ρεπό, έξι μέρες τη βδομάδα και όλα αυτά για ένα μισθό που δεν αρκεί ούτε για τα βασικά.

Δίπλα στις «Λευκές Νύχτες» έρχεται να προστεθεί η δουλειά τις Κυριακές, τα απελευθερωμένα ωράρια που εξυπηρετούν αποκλειστικά τα μεγάλα πολυκαταστήματα καθώς αυτά μπορούν να αντέξουν στα μεγάλα λειτουργικά έξοδα και τον οξυμένο ανταγωνισμό. Οι μικροί έμποροι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργαζόμενοι στο εμπόριο μόνο χαμένοι θα βγουν από την πολιτική που στηρίζει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου. Θα βρεθούν σε καλύτερη θέση αν παλέψουν από κοινού για:

· Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

· Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμιά Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

· Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και γενικεύουν τη μερική απασχόληση.

· Μέτρα στήριξης της μητρότητας. Επίδομα τοκετού για εργαζόμενες και αυτοαπασχολούμενες 1.000 ευρώ για κάθε γέννα. Άδεια κύησης για τις εργαζόμενες δυο μήνες πριν τον τοκετό και έξι μετά. Επίδομα μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες στο ύψος του βασικού μισθού για 2+6 μήνες. Μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο από τον τοκετό. Υπολογισμός του χρόνου αυτού του διαστήματος στο συντάξιμο χρόνο.

· Ελεύθερο χρόνο για μας και τις οικογένειές μας, με δωρεάν και ποιοτικά προγράμματα και υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού. Επέκταση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, με δημόσιες και δωρεάν κατασκηνώσεις.

· Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και ανδρών, στα 55 έτη για τις γυναίκες και στα 60 έτη για τους άνδρες.

Καμία ανοχή στους στυλοβάτες της αντιλαϊκής πολιτικής.

Οργανώσου τώρα στο Σύλλογό μας για τη ζωή που μας αξίζει».

(Τα γραφεία του Συλλόγου είναι στην πλατεία Αττάλειας στον Ταύρο, τηλ. 6977475417).

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός