Κάλεσμα πάλης ενάντια στη δουλειά τις Κυριακές, για συλλογικές συμβάσεις και μισθό στα 751 ευρώ



Κάλεσμα στους εργαζόμενους στο Εμπόριο να αντιπαλέψουν την απόπειρα κατάργησης της κυριακάτικης αργίας απευθύνει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Χίου. Στη σχετική ανακοίνωσή του προβάλλει τα αιτήματα «νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής-αργίας, συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους και 751 ευρώ κατώτερο μισθό» και σημειώνει:

«Για άλλη μια φορά οι συνάδελφοί μας στο Εμπόριο, με τη γνωστή πλέον αφορμή των εκπτώσεων, θα κληθούν να εργαστούν την Κυριακή 5 Μάη. Κι αυτό είναι στο πλαίσιο της «μεταμνημονιακής εποχής», που προπαγανδίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Είναι στο πλαίσιο της «ανάπτυξης» που έρχεται, όχι για τους εργαζόμενους, αλλά για τις πολυεθνικές και τους μεγάλους εμπορικούς ομίλους.

Αυτό ακριβώς εννοούσαμε ως Σωματείο λέγοντας όλο το προηγούμενο διάστημα ότι η άτυπη «έξοδος» από τα μνημόνια δεν θα προσφέρει τίποτα καλό για τους εργαζόμενους μιας και όλοι οι μνημονιακοί νόμοι είναι εδώ!

Ο «Γολγοθάς» των εργαζόμενων όμως συνεχίζεται, αν και αφήσαμε πίσω μας τη Μεγάλη Βδομάδα. Συνεχίζεται με τα ωράρια-λάστιχο, με την ημιαπασχόληση, με μισθούς πείνας, που είναι όλα εδώ. Δεν κλείνουμε τα μάτια μπροστά στο γεγονός ότι πολλά πολυκαταστήματα και στο νησί μας λειτουργούν από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Ενώ από την άλλη εδώ και καιρό εταιρείες άσχετες με τα εμπορικά καταστήματα καλούν τους εργαζόμενους για δουλειά την Κυριακή. Μια από αυτές είναι ο «ΝΗΡΕΑΣ», που μάλιστα αξιοποιεί κάθε αντεργατικό νόμο. Έτσι οι εργαζόμενοι δουλεύουν για λιγότερο από 20 ευρώ και παίρνουν μπόνους μόνο ένα ρεπό. Νόμιμο; Νομιμότατο μιας και εργάζονται για λιγότερο από τέσσερις ώρες.

Να, γιατί η κατάργηση της Κυριακής-αργίας είναι ζήτημα όλων των εργαζομένων. Να, γιατί λέμε ότι οι «οδηγίες» της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Χίου για το τι προβλέπεται για τις υπερωρίες σε περίπτωση που δουλέψουν οι εργαζόμενοι την Κυριακή ουσιαστικά «αβαντάρει» την κατάργηση της Κυριακής-αργίας και αφήνει ακάλυπτους τους εργαζόμενους.

Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα με τα μέτρα που έχουν πάρει και αφορούν αυτοαπασχολούμενους, μικρούς εμπόρους και επαγγελματίες, είναι ακριβώς για να εξυπηρετήσουν το στρατηγικό στόχο της ΕΕ που βάζει λουκέτο σε εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τα κέρδη των μονοπωλίων. Χρειάζεται κοινή συμμαχία των εργαζομένων για να ορθωθούν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανωθούν στο σωματείο τους για να δυναμώσει η πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς. Με Επιτροπές Αγώνα, με Σωματειακές Επιτροπές, με αγωνιστικούς πυρήνες σε εμπορικές αλυσίδες και super market μπορούμε να αντιστρέψουμε το κλίμα. Να μην αισθάνεται κανένας μόνος του.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστική ετοιμότητα!

Να διεκδικήσουμε:

Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.

Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός