Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ

Να καταργηθεί το διακεκομμένο ωράριο στους εργαζόμενους καταστημάτων με συνεχές ωράριο λειτουργίαςΦωτό αρχείου

Φωτό αρχείου


Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σήμερα Πέμπτη 9 Μάη κατέθεσε αίτημα στην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου για:

«Άμεση κατάργηση της διάταξης του νόμου που προβλέπει εφαρμογή διακεκομμένου ωραρίου εργασίας στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε καταστήματα με συνεχές ωράριο λειτουργίας».

Στο αίτημα του Συλλόγου προς την υπουργό Εργασίας αναφέρονται τα εξής:

«Εκατοντάδες εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι σε πολυκαταστήματα τύπου «MALL», εκπτωτικά χωριά «Mc Arthur», «Smart Park», ΚΑΕ αεροδρόμιο Σπάτων και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις έχουν καταγγείλει στο κλαδικό τους σωματείο, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, την καθημερινή ταλαιπωρία που υφίστανται για να εξυπηρετήσουν ωράριο εργασίας διακεκομμένο, ενώ το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης είναι συνεχές. Το διακεκομμένο ωράριο εργασίας επιβάλλεται από τους εργοδότες με βάση τη συγκεκριμένη διάταξη:

«Από την 12/11/2012, ημερομηνία δημοσίευσης του ν.4093/2012, είναι δυνατόν στο πλαίσιο της οργάνωσης του ημερήσιου χρόνου εργασίας να καθορίζεται μεσημβρινή ανάπαυση τουλάχιστον τριών ωρών (παρ. 6 του αρ. 42 του ν. 1892/1990), και για τους εργαζομένους καταστημάτων των οποίων η ημερήσια λειτουργία ακολουθεί συνεχές ωράριο».

Είναι καθημερινός Γολγοθάς για αυτούς τους εκατοντάδες συναδέλφους μας η κάλυψη της χιλιομετρικής απόστασης από τον τόπο κατοικίας στον τόπο εργασίας, με αποτέλεσμα να είναι απαγορευτική και η «μεσημβρινή» ανάπαυση των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι αυτοί κατά το διάστημα των τριών ωρών όπως ορίζει η διάταξη μένουν στο χώρο εργασίας ή γύρω από αυτόν, αναλώνοντας ουσιαστικά χρόνο και κόπο διότι είναι αδύνατον να μεταβούν στον τόπο κατοικίας και να γυρίσουν πάλι στον τόπο εργασίας λόγω της απόστασης και λόγω των εξόδων.

Ως παράδειγμα αναφέρουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο εκπτωτικό χωριό «Mc Arthur», «Smart Park», είναι κάτοικοι Πειραιά, νοτίων προαστίων Αττικής, δυτικών προαστίων Αττικής. Όμως το διακεκομμένο ωράριο εργασίας αποτελεί βραχνά για το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, έχοντας συγκεκριμένη γνώση και θέση για τον αντιλαϊκό, αντεργατικό χαρακτήρα του συγκεκριμένου νόμου, για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω, απαιτεί άμεσα την κατάργηση αυτής της διάταξης, που στην πραγματικότητα εξαναγκάζει χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους να βρίσκονται στο δρόμο από το πρωί μέχρι το βράδυ, έως και 13 ώρες την ημέρα, και την εφαρμογή συνεχούς ωραρίου εργασίας για όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις με συνεχές ωράριο λειτουργίας, όπως ίσχυε».

Τελευταία άρθρα

Εργαζόμενοι σε Κίνηση

DAS_Efim

Χρήσιμα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός

Πολυμέσα

Στατιστικά

  • 630414Συνολικές αναγνώσεις:
  • 177Αναγνώσεις σήμερα:
  • 297551Συνολικοί επισκέπτες:
  • 104Επισκέπτες σήμερα:
  • 1Επισκέπτες τώρα:

Web Radio του ΠΑΜΕΑκουστε live το Web Radio του ΠΑΜΕ