Έκθεση συλλογής του Μάνου Κατράκη



Την Τετάρτη 15 Μάη, στις 20.30, εγκαινιάστηκε η έκθεση συλλογής του Μάνου Κατράκη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Η συλλογή του αξέχαστου ηθοποιού δωρήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά από τη σύζυγο του καλλιτέχνη το 1994.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συλλογή, η οποία παρέμενε στο Δήμο Πειραιά επί 25 χρόνια χωρίς να εκτεθεί και αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο της θεατρικής ιστορίας. Περιλαμβάνει υλικό από την προσωπική και την επαγγελματική του ζωή: Φωτογραφίες, χειρόγραφα, επιστολές, σκηνικά αντικείμενα, κοστούμια κ.λπ. Παρακολουθεί τη ζωή τόσο του ανθρώπου όσο και του ηθοποιού από τη νεαρή του ηλικία, έως τα χρόνια της καθιέρωσης και των μεγάλων ρόλων.

Από το 2014 ξεκίνησε η προσπάθεια για την καταγραφή, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση της συλλογής, με σκοπό την αξιοποίησή της. Η προσπάθεια έγινε με τη συνεργασία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αθήνας, που διέθεσε προπτυχιακούς φοιτητές οι οποίοι στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης, κατέγραψαν, τεκμηρίωσαν και ψηφιοποίησαν 6.731 αντικείμενα, υπό την επίβλεψη του προϊσταμένου του Τμήματος, σκηνογράφου – θεατρολόγου Κωνσταντίνου Κουρμουλάκη.

Το Αρχείο Κατράκη περιλαμβάνει επτά χιλιάδες τεκμήρια: Σκηνογραφικές σημειώσεις, κοστούμια, βιβλία, το αρχείο του «Ελληνικού Λαϊκού Θεάτρου», όπως και άλλα θεατρικά κειμήλια, προγράμματα και φωτογραφίες παραστάσεων, καθώς και έργων που έπαιξε στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ και σε άλλα θέατρα.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός