Ανακοίνωση ΔΑΣ-ΟΑΣΑ για το αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο



ΔΑΣ - ΟΑΣΑ

Αθήνα, 6-4-2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Προς όλους τους εργαζόμενους

Συνάδελφοι – σσες,
Οι αποφάσεις που πάρθηκαν στη σύνοδο της Ευρωζώνης τον Μάρτη για τη «σωτηρία» του ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «οδοστρωτήρας» για τις εργασιακές σχέσεις, τα ωράρια, τα βαρέα-ανθυγιεινά, την Παιδεία, την Υγεία, τις Μεταφορές.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώσαμε ότι τα αντιλαϊκά μέτρα εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν αποτελούν ελληνική πρωτοτυπία.

Η πολιτική της κυβέρνησης, που εξαθλιώνει το σύνολο των εργαζομένων της χώρας, συνεχίζεται!!!

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά ακάθεκτη στην υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής, που συναποφάσισε στις Βρυξέλες με στόχο να εξασφαλίσει την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και το ξεπέρασμα της κρίσης σε βάρος του λαού.
Με τις πλάτες της Ν.Δ. το αβαντάρισμα του ΛΑΟΣ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου προχωρεί στην εφαρμογή του νόμου για τις αστικές συγκοινωνίες. Ένας νόμος που από το πρώτο του κιόλας άρθρο σηματοδοτεί την ιδιωτικοποίηση της Αστικής Συγκοινωνίας.

Η ΔΑΣ έγκαιρα προειδοποίησε και πρωτοστάτησε στην οργάνωση του αγώνα για να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης.

Η απόφαση για την ιδιωτικοποίηση των Μεταφορών ξεκίνησε με την «Ολυμπιακή» και συνεχίζεται με τον ΟΣΕ και τις Αστικές Συγκοινωνίες.

Στόχος τους είναι η παραπέρα μείωση μισθών και δικαιωμάτων των εργαζομένων για περισσότερα κέρδη στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Η Αστική Συγκοινωνία από κοινωνικό αγαθό, όπως η Υγεία και η Παιδεία, μετατρέπεται σε πεδίο κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Σε αυτήν την εφαρμογή είναι απαραίτητη η μείωση προσωπικού μέσα από μετατάξεις και συνταξιοδοτήσεις. Διαμορφώνουν τέτοιες συνθήκες εργασιακές, ώστε η Αστική Συγκοινωνία -είτε τμήματά της, είτε στο σύνολο της- αποτελεί ελκυστικό επιχειρηματικό πεδίο.Ήδη η τηλεματική και το εισιτήριο παραδίδονται στο ιδιωτικό κεφάλαιο.Η εφαρμογή του νόμου περνά αναπόφευκτα και μέσα από την κατάργηση ουσιαστικά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.Συγκεκριμένα, σε σχέση με το μισθολόγιο που είχαμε την 31/12/2009 (ανεξάρτητα ειδικότητας, θέσης, πτυχίου), το νέο μισθολόγιο που θα προκύψει με βάση το σχεδιασμό τους, θα είναι 40-50% χαμηλότερο.Οι περιβόητες μετατάξεις της πρώτης και ΚΥΡΙΩΣ της δεύτερης φάσης είναι «προθάλαμος απολύσεων» γι’ αυτό και καλούμε τους εργαζόμενους να μην δηλώσουν τη συμμετοχή τους.Οι Οργανισμοί Υποδοχής (Περιφέριες – Δήμοι – ΔΟΥ – Νοσοκομεία κ.λπ.) σε μεγάλο βαθμό -αριθμητικά πάντα- θα υποδέχονται τους μεταταγμένους ως εργαζόμενους ΙΔΑΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου). Αυτή θα είναι η σχέση εργασίας που θα έχουν στο νέο φορέα.Η διαδικασία των μετατάξεων και στις δύο φάσεις χρησιμοποιείται ήδη από τις διοικήσεις των εταιριών και των κυβερνητικών-εργοδοτικών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ είτε ρουσφετολογικά, είτε εκφοβιστικά-εκβιαστικά ή «σκύβεις το κεφάλι ή μετατάσσεσαι».Πρωταγωνιστές στο να εφαρμοστεί ο νόμος με τις λιγότερες αντιδράσεις είναι οι παρατάξεις» ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ σε όλους τους χώρους δουλειάς, σε όλα τα σωματεία.Πρωτοστατούν και στα Πρωτοβάθμια σωματεία και στην Ομοσπονδία σε τροποποιήσεις Καταστατικών καταργώντας συλλογικές λειτουργίες, Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων.Στο Συνδικάτο Εργαζομένων Ο.Α.Σ.Α. η ΠΑΣΚΕ εκβιάζει για εκλογές, με στόχο την αδρανοποίηση του σωματείου σε μια κρίσιμη περίοδο για τους εργαζόμενους, ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει την υλοποίηση του νόμου χωρίς να υπάρχει αντίδραση των εργαζομένων. Θέλουν να σταματήσουν τη λειτουργία του σωματείου και να σταματήσουν έτσι την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων.

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ!

Στην προσπάθειά μας να εμποδίσουμε τον παροπλισμό των εργαζομένων, αποφασίσαμε να συμμετέχουμε σε αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο.
Οι διαφορές μας με τις άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις είναι δεδομένες και έχουν να κάνουν καθαρά και ξάστερα με τις δύο γραμμές που συγκρούονται μεταξύ τους στο εργατικό κίνημα, από τη μία η συμβιβασμένη γραμμή των κυβερνητικών εργοδοτικών συνδικαλιστών ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ -αριστερού-ληδων- τάχα ανεξάρτητων και από την άλλη η σταθερή ταξική αντιμονοπωλιακή ενωτική γραμμή των δυνάμεων του ΠΑΜΕ.
Παρ’ όλα αυτά και μόνο για να λειτουργήσει το συνδικάτο, πήραμε την απόφαση για τη συμμετοχή μας. Ανεξάρτητα από την εξέλιξη στο Δ.Σ., ο Κλάδος πρέπει να πάει σε Γενική Συνέλευση με θέμα: την μη εφαρμογή του νόμου, που ιδιωτικοποιεί την αστική συγκοινωνία, φέρνει κι άλλες μειώσεις μισθών, μείωση προσωπικού, κατάργηση δικαιωμάτων, αποχαρακτηρισμό από το βαρύ ανθυγιεινό επάγγελμα.
ΒΑΣΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΣ δεν είναι η συμμετοχή στο προεδρείο για την κάλυψη μιας καρέκλας, αλλά να συμβάλλει στην κατεύθυνση της καλύτερης ενημέρωσης του Κλάδου, για το σύνολο των συνεπειών που απορρέουν από την κυβερνητική πολιτική.

ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ.

Αν η πλειοψηφία επιμείνει να οδηγήσει τον Κλάδο σε εκλογές που θα σημαίνει «κλείσιμο» του συνδικάτου τουλάχιστον για 2 μήνες, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα παραιτηθούμε από ένα κατ’ όνομα αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο, που κατ’ ουσίαν θα είναι ένα υπηρεσιακό προεδρείο που θα έχει συμβάλει σε αρνητικές εξελίξεις κατά των εργαζομένων.
ΤΩΡΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ:
* Κρατικό Ενιαίο Φορέα Αστικών Συγκοινωνιών που να αποτελεί λαϊκή περιούσια.
* ΜΕΙΩΣΗ της τιμής του εισιτηρίου.
* ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ στις ώρες αιχμής για τους εργαζόμενους.
* ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ για τους ανέργους, τους χαμηλοσυνταξιουχους και τους φοιτητές.
* ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ μόνιμου προσωπικού.
* Σ.Σ.Ε. με 1400€ κατώτερο μισθό.
* ΣΥΝΤΑΞΗ με 9.000 ένσημα ή 30 χρόνια δουλειάς στο βαρύ-ανθυγιεινό.

Με αγωνιστικούς ταξικούς χαιρετισμούς ΔΑΣ-ΟΑΣΑ

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός