Οι εργαζόμενοι στη «ΦΑΜΑΡ» να παλέψουν για τα δικά τους συμφέροντα και ανάγκες



Ανησυχία και αβεβαιότητα διακατέχουν τους εργαζόμενους στον όμιλο «ΦΑΜΑΡ», καθώς η εταιρεία βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης και αναζήτησης νέου επενδυτή.

«Μπροστά σε οποιοδήποτε σχεδιασμό της εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι σε όλο τον όμιλο πρέπει να σταθούν ενιαία και με μοναδικό κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα και ανάγκες», τονίζουν η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο και τα Συνδικάτα Εργαζομένων σε Φάρμακο – Καλλυντικά Αττικής – Πειραιά – Νήσων και Εύβοιας – Βοιωτίας – Αυλώνα.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στον Όμιλο ΦΑΜΑΡ. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε 5 χώρες με 13 εργοστάσια, ενώ στην Ελλάδα μόνο απασχολεί πάνω από 1.000 εργαζόμενους. Η ανησυχία και η αβεβαιότητα που διακατέχουν το προσωπικό είναι εύλογη, τη στιγμή που η εταιρεία πλέον βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης και αναζήτησης νέου επενδυτή.

Σημειώνεται ότι το 2017 η «ΦΑΜΑΡ ΑΒΕΕ» σημείωσε αύξηση κύκλου εργασιών στα 125,6 εκατ. ευρώ έναντι 120 εκατ. ευρώ το 2016 και καθαρά κέρδη στα περίπου 5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 16,3 εκατ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, οι εργαζόμενοι δεν είδαμε τίποτα από την τεράστια κερδοφορία της εταιρείας να μπαίνει στην τσέπη μας.

Αντίθετα, με το πάγωμα των τριετιών, την κατάργηση επιδομάτων, την καθήλωση των μισθών και ημερομισθίων, ο μέσος μηνιαίος μισθός όλο και περισσότερο συμπιέζεται με αποτέλεσμα η ζωή και η καθημερινότητά μας να χειροτερεύουν. Παράλληλα, υπάρχουν εργαζόμενοι-όμηροι υπό το καθεστώς εργολαβικών γραφείων, με το τηλέφωνο ανά χείρας, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίοι ζουν μέσα στην ανασφάλεια με μισθούς πείνας των 650 ευρώ μεικτά.

Μάλιστα, γι’ αυτούς τους συναδέλφους η εταιρεία δεν ανανέωσε τις συμβάσεις, με αποτέλεσμα να βγουν στην ανεργία.

Οι εξελίξεις στον όμιλο «ΦΑΜΑΡ» και με το προηγούμενο και με το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων όχι μόνο δεν ταυτίζονται με αυτά των επιχειρήσεων, αλλά βρίσκονται σε απόλυτη αντιπαράθεση. Οι επιχειρήσεις αυξάνουν και βαθαίνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων σε κάθε φάση από την οποία διέρχονται, ανάπτυξη, κάμψη, αναδιάρθρωση, ανάκαμψη. Σε αυτή την κατεύθυνση διευκολύνουν και οι νόμοι που ψηφίζονται και υλοποιούνται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Αυτό θα συνεχίσει να γίνεται και μπροστά στις επερχόμενες αναδιαρθρώσεις στον όμιλο «ΦΑΜΑΡ», με τον όποιο νέο επενδυτή.

Μπροστά σε οποιοδήποτε σχεδιασμό της εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι σε όλο τον όμιλο πρέπει να σταθούν ενιαία και με μοναδικό κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα και ανάγκες να δώσουν τη μάχη για:

• Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.

• Να μην πραγματοποιηθεί καμία απόλυση.

• Να πάψει το καθεστώς των εργολάβων («ICAP» – «ADECCO» – ΓΕΝΚΑ).

• Να προσληφθούν όλοι οι συνάδελφοι στη «ΦΑΜΑΡ».

• Εργασία με σταθερό 5ήμερο – 8ωρο.

• Αυξήσεις και νέες παροχές.

• Υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η συσπείρωση στο επιχειρησιακό σωματείο, μαζί με τα κλαδικά Σωματεία Φαρμάκου Αττικής – Πειραιά – Νήσων και Φαρμάκου Βοιωτίας – Εύβοιας – Αυλώνα και την κλαδική ομοσπονδία μας ΟΕΦΣΕΕ αποτελούν τα πιο πολύτιμα όπλα των εργαζομένων στον αγώνα που δίνουν σήμερα και το επόμενο διάστημα.

Πολύτιμο όπλο στα χέρια των εργαζομένων είναι η αλληλοστήριξη και η αλληλεγγύη με όλους τους συναδέλφους της «ΦΑΜΑΡ» σε όλα τα εργοστάσια και σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται! Κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να «σωθεί», αν μείνει άνεργος ο συνάδελφός του στη Γαλλία, στην Ιταλία ή όπου αλλού στον κόσμο δραστηριοποιείται η «ΦΑΜΑΡ». Η τακτική του «διαίρει και βασίλευε» ωφελεί μόνο τα αφεντικά, όχι τους εργάτες!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να είναι σε ετοιμότητα, για να αντιπαλέψουμε τα σχέδια και τις επιδιώξεις της εργοδοσίας, για να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν, γιατί εμείς παράγουμε τον πλούτο!».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός