Αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα απέναντι στη νέα επίθεση στα κοινωνικά – ασφαλιστικά μας δικαιώματα



Κάλεσμα στους εργαζόμενους να είναι σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα απέναντι στη νέα επίθεση στα κοινωνικά – ασφαλιστικά μας δικαιώματα απευθύνει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ σε ανακοίνωσή του για τον ΕΔΟΕΑΠ.

Συγκεκριμένα σημειώνει:

«Είναι γεγονός ότι η προσφυγή των αφεντικών-ιδιοκτητών ΜΜΕ στο ΣτΕ για τον πόρο 2% επί του τζίρου και η εκδίκασή της τροφοδότησε ξανά διάφορα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την τύχη του ασφαλιστικού ταμείου.

Όλα τα σενάρια αποκαλύπτουν ότι τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα (παροχές υγείας, επικουρική σύναξη, εφάπαξ) βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο δραστικών περικοπών ακόμη και κατάργησης (εφάπαξ). Και όλα αυτά όταν την ίδια ώρα η κυβέρνηση ενισχύει απλόχερα την εργοδοσία, όπως με τη δραστική μείωση του φόρου επί των διαφημίσεων στους τηλεοπτικούς σταθμούς από 20% στο 5%, τη μη πληρωμή της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών αναδρομικά από την 1/1/2018 όπως επιβλήθηκε στους εργαζόμενους, τη μείωση φορολογίας τους ιδιοκτήτες του Τύπου και την οικονομική τους ενίσχυση με ζεστό χρήμα.

Μπροστά σ’ αυτή την εξέλιξη, οι Ενώσεις του κλάδου αντί να ξεσηκώσουν τους εργαζόμενους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις υπεράσπισης των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων ενάντια σε εργοδοσία και κυβέρνηση, προσδοκούν από τα δικαστήρια των αφεντικών αβέβαιες λύσεις.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ είχε προειδοποιήσει για την καρμανιόλα που στήνεται για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, τις παροχές του ΕΔΟΕΑΠ, με το νέο νόμο που συνδιαμόρφωσαν η εργοδοσία, η κυβέρνηση και η κυβερνητική – εργοδοτική πλειοψηφία των Ενώσεων, ιδιαίτερα της ΕΣΗΕΑ, αποτελούμενη από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που συνεργάστηκαν άψογα, όπως και τώρα, στη συνδιοίκησή του μαζί με την εργοδοσία.

Είχαμε αναδείξει το τσεκούρι των αναλογιστικών μελετών, οι οποίες καθιερώθηκαν από κυβέρνηση, εργοδοσία, εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό, με δεδομένο ότι η χρηματοδότηση του ΕΔΟΕΑΠ από τις εισφορές εργαζομένων (τις υπερδιπλασίασαν η κυβέρνηση μαζί με τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό) και εργοδοτών μαζί με το 2% δεν θα έφτανε να καλύπτει τις παροχές στους εργαζόμενους.

Είχαμε αναδείξει το γεγονός ότι ο πόρος 2%, που καθιέρωσαν όλοι από κοινού, προσομοίαζε στο αγγελιόσημο, άρα μπορούσε να καταργηθεί. Και να που τα αφεντικά ζητούν την κατάργησή του.

Είχαμε προτείνει τότε να ενταχθεί το 2% στην εργοδοτική εισφορά και να χρηματοδοτείται ο ΕΔΟΕΑΠ αποκλειστικά από εργοδοσία και κράτος στο ύψος που να καλύπτονται ΟΛΕΣ οι παροχές στους εργαζόμενους χωρίς να περικοπεί ούτε ένα λεπτό του ευρώ απ’ αυτές. Να καταργηθεί η εισφορά των εργαζομένων.

Είχαμε αναδείξει ότι τόσο ο διαχωρισμός στη χρηματοδότηση των παροχών υγείας, των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ, σε συνδυασμό με τις αναλογιστικές μελέτες συμβάλλει στη μείωσή τους έως και στην κατάργηση.

Ήδη η απόφαση για αποκλειστική χρηματοδότηση ΜΟΝΟ των παροχών υγείας με τον πόρο 2% αν κερδηθεί από το ΣτΕ και αν αποδίδεται (υπάρχουν επιχειρήσεις ΜΜΕ που χρωστούν στον ΕΔΟΕΑΠ εισφορές), ανοίγει το δρόμο κατάργησης του εφάπαξ και δραστικής μείωσης των επικουρικών συντάξεων.

Είχαμε αναδείξει τον επικίνδυνο ρόλο της εκπροσώπησης των αφεντικών στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ που επέβαλαν εργοδοσία, κυβέρνηση, εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός, και μάλιστα με το δικαίωμα του βέτο που σημαίνει ότι τον κυρίαρχο ρόλο στο κουμάντο του ασφαλιστικού μας ταμείου τον έχει η εργοδοσία. Άρα τα αντιασφαλιστικά μέτρα θα βρίσκονται συνεχώς προ των πυλών.

Τώρα ετοιμάζονται να προσλάβουν και γενικό διευθυντή του ΕΔΟΕΑΠ ο οποίος θα είναι στέλεχος της αγοράς και μεταξύ άλλων θα καταθέτει προτάσεις και εισηγήσεις «για τη διαμόρφωση επιχειρησιακών σχεδίων και πλάνων δράσης» του Ταμείου.

Μόνο που όταν ακούμε «επιχειρησιακά σχέδια», πρέπει να ξέρουμε τι μας περιμένει εκτός κι αν αποφασίσουμε αλλιώς.

Γιατί τα επιχειρησιακά σχέδια συνδέονται με τις αναλογιστικές μελέτες, για τη «βιωσιμότητα» του Ταμείου, για το αν δηλαδή «κοστίζουμε» πολύ ή λίγο στα αφεντικά. Και όλο αυτό πάει μαζί με την απληρωσιά, τις απολύσεις, την απίστευτη εντατικοποίηση της δουλειάς και το νέο γύρο επίθεσης που ετοιμάζεται ενάντια στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, μετά τις εκλογές.

Να, γιατί ακόμα και αν ο ΕΔΟΕΑΠ «κερδίσει» το δικαστήριο για το 2%, το μέλλον των κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένο.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Κυβέρνηση, ΝΔ, τα άλλα αστικά κόμματα, η εργοδοσία, έχουν στόχο νέο ακόμη μεγαλύτερο τσάκισμα της Κοινωνικής Ασφάλισης και των δικαιωμάτων μας. Σ’αυτή την πολιτική βάζει πλάτες ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός. Για τις αρνητικές εξελίξεις στον ΕΔΟΕΑΠ έχουν ακέραιη την ευθύνη όλοι μαζί.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα απέναντι στη νέα επίθεση στα κοινωνικά – ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Χωρίς καμία αναμονή και καμία αυταπάτη, καταδικάζοντας στην πράξη όσους μας έφεραν ως εδώ.

Ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να οργανώσουμε τον αγώνα απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική, απέναντι σε κάθε κυβέρνηση που πατάει και συνεχίζει τα αντεργατικά μέτρα από εκεί που τα άφησε η προηγούμενη.

Το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε στα χέρια μας είναι να βαδίσουμε μαζί στο δρόμο του αγώνα, χωρίς ούτε ένα «χιλιοστό» υποχώρηση από τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας, για τις σύγχρονες κοινωνικές μας ανάγκες και μόνο».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός