Ιχνη ζωής πριν 45.000 χρόνια στα παγωμένα βουνά της Αιθιοπίας



Πηγή: Eurokinissi


Μία διεθνής διεπιστημονική ομάδα ανακάλυψε σε ένα ορεινό καταφύγιο στη νότια Αιθιοπία τις αρχαιότερες μέχρι σήμερα ενδείξεις προϊστορικής διαβίωσης σε μεγάλο υψόμετρο στην Αφρική.

Η ραδιοχρονολόγηση οδηγεί στην εκτίμηση ότι η κατοίκηση στο καταφύγιο Φίντσα Χαμπέρα στα αφιλόξενα όρη Μπέιλ, σε υψόμετρο περίπου 3.500 μέτρων, άρχισε πριν από 31.000 έως 47.000 χρόνια, στη διάρκεια της τελευταίας εποχής των πάγων.

Επίσης, βρέθηκαν πολύ πιο πρόσφατες ενδείξεις διαμονής ανθρώπων στην ίδια περιοχή (πριν περίπου 12.000 χρόνια), αλλά παραμένει ασαφές αν η κατοίκηση του καταφυγίου στο μεταξύ υπήρξε συνεχής ή όχι.

Οι Ευρωπαίοι και Αιθίοπες ερευνητές (αρχαιολόγοι, βιολόγοι, γεωχημικοί, παλαιοοικολόγοι κ.ά.) των Πανεπιστημίων Χάλε-Βίτενμπεργκ, Κολωνίας, Βέρνης, Μάρμπουργκ, Ροστόκ και Αντίς-Αμπέμπα, με επικεφαλής τον Γερμανό Γκετζ Όσεντορφ του Ινστιτούτου Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science».

Στο ορεινό καταφύγιο της Φίντσα Χαμπέρα βρέθηκαν χιλιάδες τεχνουργήματα (όπως εργαλεία από οψιδιανό), καμένα οστά ζώων και εστίες φωτιάς. Οι κάτοικοι ζούσαν τρώγοντας κυρίως γιγάντια τρωκτικά, που αφθονούσαν στην περιοχή, όπου υπάρχει αρκετό νερό από το περιοδικό λιώσιμο των πάγων, αλλά ο αέρας είναι αραιός λόγω της έλλειψης οξυγόνου, η θερμοκρασία εμφανίζει απότομες μεταπτώσεις, ενώ βρέχει συχνά.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός