Ο Δημήτρης Καταλειφός στον «Θάνατο του Εμποράκου»



Το αριστούργημα του Αμερικανού συγγραφέα Αρθουρ Μίλερ ανεβαίνει από την Παρασκευή 18 Οκτώβρη στο Θέατρο «Εμπορικόν» (Σαρρή 11, Αθήνα) σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα, με τον Δημήτρη Καταλειφό στον εμβληματικό ρόλο του Γουίλι Λόμαν.

Το έργο ανεβαίνει εβδομήντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή του το 1949 στη Νέα Υόρκη. Είναι η τρίτη φορά που ο Μίλερ σε έργο του καταπιάνεται με το αμερικανικό κραχ του 1929, επιχειρώντας να βρει τις αντίστοιχες αναλογίες με την εποχή που γράφει.

Στον «Θάνατο του Εμποράκου» παρακολουθούμε την πορεία του Γουίλι Λόμαν, που μετά από τριάντα χρόνια δουλειάς σε μια εταιρεία απολύεται πριν από την ώρα της συνταξιοδότησής του, πριν εξοφλήσει την τελευταία δόση του στεγαστικού δανείου του. Πάντα υπήρχε κάτι το «ασταθές» στο χαρακτήρα του και τη δουλειά του. Αλλά ξαφνικά αυτή η «αστάθεια» γίνεται καθολική και τον συντρίβει…Το ζωηρό βήμα έφυγε, και μαζί το χαμόγελο από το πρόσωπό του και η εγκάρδια ζεστασιά από την προσωπικότητά του. Είναι τελειωμένος. Η ζωή του στοίχειωσε και τον πρόλαβε. Άφραγκος, ταπεινωμένος, απελπισμένος και λόγω του άνεργου γιου του, στα όρια της νευρικής κατάπτωσης, αγωνίζεται να αποδείξει στον εαυτό του και στους άλλους πως είχε δίκιο, πως οι αρχές του και όλα όσα πίστευε στη ζωή του ήταν σωστά. Ο Μίλερ με το έργο του παίρνει σαφή θέση ότι το «αμερικάνικο όνειρο» περί ίσων ευκαιριών στην εργασία και τη ζωή είναι μια τεράστια απάτη του κεφαλαίου…

Συντελεστές:

Μετάφραση – δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Σκεύας

Σκηνοθεσία – σκηνογραφία: Γιώργος Σκεύας

Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα, Εβελίνα Δαρζέντα

Μουσική – ήχοι: Σήμη Τσιλαλή

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Σαβουιδάκης

Βοηθός σκηνογράφου: Άγγελος Καραβασίλης

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Καταλειφός, Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργος Νούσης, Γιώργος Ζιόβας, Χρήστος Ευθυμίου, Χαρά Μάτα – Γιαννάτου, Τάσος Λέκκας, Δημήτρης Αποστολόπουλος, Γιώργος Πατεράκης, Χρύσα Γκινίκη, Ιοκάστη – Αγαύη Παπανικολάου.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο 20:30, Τετάρτη και Κυριακή 19:00.

Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός