ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΑΝΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ: Μαζική και μαχητική διαδήλωση κόντρα στις αντίξοες καιρικές συνθήκες (VIDEO – ΦΩΤΟ)



Μαζική και μαχητική διαδήλωση από τα Προπύλαια προς το Σύνταγμα και τη Βουλή, παρά τη δυνατή βροχή και όλα τα καιρικά εμπόδια που είχαν να αντιμετωπίσουν, πραγματοποίησαν οι συνταξιούχοι στα πλαίσια του πανελλαδικού τους συλλαλητηρίου στην Αθήνα.

Με το πανό των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων να προπορεύεται, συνταξιούχοι από την Αττική και από κάθε περιοχή της χώρας, από την Μακεδονία και τη Θράκη, από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και την Πελοπόννησο, από την Κρήτη, τη Λήμνο κ.ά., έστειλαν μήνυμα αποφασιστικότητας για την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια σε όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, όπως και ενάντια στο «τελευταίο βήμα» ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση.

Με συνθήματα όπως: «Με αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και διάλυση», «Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία», οι συνταξιούχοι κατευθύνθηκαν μέσω της οδού Πανεπιστημίου προς το Σύνταγμα.

Με τα πανό τους διαδήλωσαν: Ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΝΑΤ ΔΥ Αθήνας, τα Σωματεία Συνταξιούχων του ΙΚΑ Αθήνας, Καλλιθέας, Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων – Ιλίου – Πετρούπολης, Ν. Ιωνίας, Νίκαιας – Κορυδαλλού,, Καισαριανής, Μενιδίου, Πειραιά, Αλίμου. Επίσης: Τα Σωματεία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης, ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, Ναυπλίου, Κορίνθου, ΙΚΑ – ΟΑΕΕ Λιβαδειάς, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Πάτρας, Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου, Λασιθίου, ΟΑΕΕ Χανίων, Τρικάλων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου), Καρδίτσας, (ΙΚΑ) Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας (ΙΚΑ – ΕΦΚΑ), Σερρών (ΙΚΑ – ΕΦΚΑ – ΟΑΕΕ), Βέροιας (ΤΕΒΕ), Εύβοιας (ΙΚΑ – ΟΑΕΕ), Χαλκίδας (ΙΚΑ), Λαμία (ΤΕΒΕ), Θήβας (ΟΑΕΕ) οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Μαγνησίας και Λάρισας. Ακόμη ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΚΟ Τραπεζών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ, η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών.

Λίγο μετά το ύψος της Βουλής, κατά την ολοκλήρωση της διαδήλωσης μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών όπου θα πραγματοποιούνταν συνάντηση με κυβερνητική αντιπροσωπεία, μιλώντας από την ντουντούκα, ο Δ. Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, χαιρέτισε την μαζική συμμετοχή των συνταξιούχων παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, σε αυτή τη σημαντική μάχη του μακρύ και δύσκολου αγώνα που δίνουν για το δίκιο τους.

Αντιπροσωπεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων συναντήθηκε με κυβερνητικό κλιμάκιο τριών συναρμόδιων υπουργών στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να πάρει απαντήσεις στα αιτήματά της. Οι συνταξιούχοι απαίτησαν να δοθεί η 13η σύνταξη και τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους χωρίς δίκες και προϋποθέσεις. Οι υπουργοί επανέλαβαν ότι τον Γενάρη αναμένεται το νομοσχέδιο για το ασφαλτικό και για τα αιτήματα απάντησαν πως είναι ζήτημα του πρωθυπουργού. Η αντιπροσωπεία των συνταξιούχων ανέφερε ότι θα θέσει τα ίδια αιτήματα και στον Κυρ. Μητσοτάκης και διεμήνυσε ότι είναι υπέρ της αποκλειστικά δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης χωρίς ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. «Ο αγώνας συνεχίζεται» διεμήνυσε σε δήλωση του μετά τη συνάντηση ο Δήμος Κουμπούρης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. (Δείτε εδώ video)

Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούν ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό, Ακης Σκέρτσος. Ο πρωθυπουργός, με τον οποίο είχαν ζητήσει συνάντηση οι συνταξιουχικές οργανώσεις, επικαλέστηκε σοβαρές υποχρεώσεις, οπότε αναμένεται η συνάντηση να πραγματοποιηθεί μέσα στο Γενάρη.

Δείτε εδώ βίντεο από την ομιλία που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στη συγκέντρωση των συνταξιούχων στα Προπύλαια.

Τα αιτήματα των συνταξιουχικών οργανώσεων

Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα – «κουρεμένα» αποθεματικά των Ταμείων, με ανακεφαλαιοποίησή τους.
Πλήρης αποκατάσταση όλων των περικοπών, νομοθετική ρύθμιση της 13ης και της 14ης σύνταξης. Μπροστά στα Χριστούγεννα άμεση καταβολή του δώρου.
Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής – λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, δουλειάς σε άθλιες συνθήκες έως τα βαθιά γεράματα. Κατώτατη κύρια σύνταξη 600 ευρώ, κατώτατος μισθός 751 ευρώ.
Να αποδοθούν άμεσα, χωρίς προαπαιτούμενα, όσα παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε κύριες – επικουρικές συντάξεις.
Άμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους. Εφάπαξ και επικουρικές να αποδίδονται ανεξάρτητα από την έκδοση της οριστικής απόφασης της κύριας σύνταξης. Άμεση πρόσληψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ.
Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.
Επαναλειτουργία όλων των δομών Υγείας που έκλεισαν και των μονάδων που καταργήθηκαν. Άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.
Κατάργηση των κρατήσεων για την Υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα εκπληρώνει τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού και όχι τα κέρδη των ολίγων.

 

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός