Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ

Η κατάθεση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου αποτελεί για εμάς αιτία πολέμουΑπό το συλλαλητήριο για την Κοινωνική Ασφάλιση στις 30/11/2019 στην Αθήνα

Από το συλλαλητήριο για την Κοινωνική Ασφάλιση στις 30/11/2019 στην Αθήνα


«Η κατάθεση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου αποτελεί για εμάς αιτία πολέμου», τονίζει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, καλώντας «όλους τους συνταξιούχους σε διαρκή αγώνα να μην περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που οδηγούν την Κοινωνική Ασφάλιση στα νύχια των ιδιωτών, καταργούν τον κοινωνικό χαρακτήρα, απαλλάσσουν κράτος και εργοδοσία από τις υποχρεώσεις τους».

Παράλληλα, όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, «με το νομοσχέδιο που φέρνει για ψήφιση στη Βουλή, καταργεί τον όποιο δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης. Συνεχίζει τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου, ώστε να απαλλαχτούν σταδιακά το κράτος και οι μεγαλοεργοδότες από το λεγόμενο κόστος στην Κοινωνική Ασφάλιση. Προχωρά στη δημιουργία των τριών πυλώνων (σχέδιο Πινοσέτ), προχωρά στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα ξεκινώντας από τις Επικουρικές, αρχής γενομένης από το 2021».

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ αναφέρει τα εξής:

«Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση στη Βουλή ένα ακόμα αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Την 10ετία 2010-2020 οι συνταξιούχοι από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές όλων των κυβερνήσεων υπέστησαν μείωση των εισοδημάτων τους από 20% – 60%, πάνω από 80 δισ. πήραν από τους συνταξιούχους.

Ψηφίστηκαν δεκάδες αντιασφαλιστικοί νόμοι και διατάξεις, χιλιάδες ερμηνευτικοί εγκύκλιοι, για να σωθεί όπως έλεγαν το Ασφαλιστικό.

Οι κυβερνήσεις ψήφισαν νόμους και η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε ότι θα τους καταργήσει σαν γίνει κυβέρνηση. Συνέχιζε όμως στην ίδια λογική και συμπλήρωνε το νομικό οπλοστάσιο με νέους αντιασφαλιστικούς νόμους και διατάξεις.

Έτσι έγινε με τους ν. 4051/12 – 4093/12 νόμοι που βασικά μείωσαν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, κατάργησαν την 13η και 14η σύνταξη.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν τους κατάργησε, αλλά ψήφισε και τον ν. 4387/2016 (Κατρούγκαλου) με σφαγή στις συντάξεις, κύρια στις επικουρικές.

Η ΝΔ το χρονικό διάστημα που κυβερνά όχι μόνο δεν τον κατάργησε, αλλά φέρνει νέο ασφαλιστικό νόμο που διατηρεί όλες τις αντιασφαλιστικές περικοπές του 4051/12 και 4093/12 και του 4387/16.

Με το νομοσχέδιο που φέρνει για ψήφιση στη Βουλή, καταργεί τον όποιο δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης. Συνεχίζει τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου, ώστε να απαλλαχτούν σταδιακά το κράτος και οι μεγαλοεργοδότες από το λεγόμενο κόστος στην Κοινωνική Ασφάλιση. Προχωρά στη δημιουργία των τριών πυλώνων (σχέδιο Πινοσέτ), προχωρά στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα ξεκινώντας από τις επικουρικές, αρχής γενομένης από το 2021.

Αφού προεκλογικά κορόιδεψε τους συνταξιούχους και τους πήρε την ψήφο με την υπόσχεση ότι θα καταργήσει τον νόμο 4387/16, νόμος Κατρούγκαλου, τώρα όχι μόνο δεν τον αλλάζει αλλά έρχεται να τον εφαρμόσει με τον πιο επιθετικό τρόπο.

Με ψέματα και μισές αλήθειες πάει να κρύψει ότι όλες οι αντιασφαλιστικές νομοθετικές διατάξεις μέχρι σήμερα που έχουν ψηφισθεί ισχύουν στο ακέραιο και εφαρμόζονται.

Οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, με τις οποίες τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών από το 80% που αρχικά υπολογίζονταν, έπεσαν στο 37% διατηρούνται. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα προκύψουν αυξήσεις σε μια μερίδα συνταξιούχων γιατί σκοπεύει αυτά τα ποσοστά αναπλήρωσης από το 37% να τα ανεβάσει λίγο. Η αλήθεια είναι ότι θα έχουμε μια νέα μείωση στους νέους συνταξιούχους. Ένα παράδειγμα: Ένας συνταξιούχος που βγήκε σε σύνταξη πριν το έτος 2019 ο επανυπολογισμός της σύνταξής του έγινε με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου και προέκυψε προσωπική διαφορά 200 ευρώ αυτή η διαφορά δεν του αφαιρέθηκε από τη σύνταξή του. Τώρα η κυβέρνηση λέει ότι θα κάνει νέο επανυπολογισμό με λίγο αυξημένο το ποσοστό αναπλήρωσης με αυτό τον τρόπο η μείωση δεν θα είναι 200 ευρώ, αλλά 130 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε το εξής αποτέλεσμα: Για τον συνταξιούχο πριν το έτος 2019 η προσωπική του διαφορά θα είναι 130 ευρώ, δεν θα του αφαιρεθεί αλλά κάθε θετική μεταβολή θα συμψηφίζεται. Για τον νέο μετά το έτος 2019, έχοντας τις ίδιες προϋποθέσεις με αυτόν που βγήκε πριν το έτος 2019, θα γίνει μείωση κατά 130 ευρώ στη σύνταξή του. Τι του λέει η κυβέρνηση; Θα έχει αύξηση γιατί, πριν θα σου αφαιρούταν 200 ευρώ, ενώ εγώ θα σου αφαιρέσω 130, δηλαδή θα έχεις αύξηση από την προηγούμενη περικοπή.

Στις επικουρικές συντάξεις η κυβέρνηση λέει ότι θα κάνει διόρθωση στην παράνομη παρακράτηση που έχει γίνει, αλλά τα αναδρομικά που προκύπτουν δεν θα δοθούν από τον Μάη του 2016, αλλά από τον Οκτώβρη του 2019.

Παραπλανά τους συνταξιούχους ό,τι θα τους δικαιώσει εφαρμόζοντας αποφάσεις του ΣτΕ, ακόμη ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις το 2020, συνεπικουρούμενοι από τους μεγαλοδικηγόρους και τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές του δικτύου, της ΑΓΣΣΕ, μερίδας ΜΜΕ.

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα – κουρεμένα αποθεματικά των Ταμείων με ανακεφαλαιοποίησή τους.
Να πληρώσουν το κράτος και επιχειρηματικοί όμιλοι. Καμία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων που θα σημάνει νέα μείωση του μισθού του εργαζόμενου στο τμήμα που πηγαίνει για τη σύνταξη και την Υγεία και απαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας.
Πλήρη αποκατάσταση όλων των περικοπών, μαζί και της 13ης και 14ης σύνταξης.
Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής – λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, δουλειάς σε άθλιες συνθήκες ως τα βαθιά γεράματα. Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ, κατώτερο μισθό 751 ευρώ.
Να αποδοθούν άμεσα χωρίς προαπαιτούμενα, όσα παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε κύριες – επικουρικές συντάξεις.
Άμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους. Εφάπαξ και επικουρικές να αποδίδονται ανεξάρτητα από την έκδοση της οριστικής απόφασης της κύριας σύνταξης. Άμεση πρόσληψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ.
Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Την δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.
Την επαναλειτουργία όλων των δομών Υγείας που έκλεισαν και των μονάδων που καταργήθηκαν. Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.
Κατάργηση των κρατήσεων για την Υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. Με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Καλούμε όλους τους συνταξιούχους σε διαρκή αγώνα να μην περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που οδηγούν την Κοινωνική Ασφάλιση στα νύχια των ιδιωτών, καταργούν τον κοινωνικό χαρακτήρα, απαλλάσσουν κράτος και εργοδοσία από τις υποχρεώσεις τους. Μετατρέπουν την Κοινωνική Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση με απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη για την εγγύηση του συνόλου των συντάξεων παρά μόνο της λεγόμενης εθνικής σύνταξης. Η κατάθεση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου αποτελεί για εμάς αιτία πολέμου».

Τελευταία άρθρα

Εργαζόμενοι σε Κίνηση

DAS_Efim

Χρήσιμα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός

Πολυμέσα

Στατιστικά

  • 674147Συνολικές αναγνώσεις:
  • 63Αναγνώσεις σήμερα:
  • 314686Συνολικοί επισκέπτες:
  • 52Επισκέπτες σήμερα:
  • 0Επισκέπτες τώρα:

Web Radio του ΠΑΜΕΑκουστε live το Web Radio του ΠΑΜΕ