ΔΑΣ-ΟΑΣΘ: Ψήφισμα καταδίκης απόφασης του ΟΑΣΘ για Κλίση σε Απολογία εργαζόμενου.



Προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΟΑΣΘ

Θέμα: Ψήφισμα καταδίκης απόφασης του ΟΑΣΘ για Κλίση σε Απολογία του συναδέλφου Τσαρίδη Νικήτα που διαμαρτυρήθηκε για απαράδεκτη συμπεριφορά εις βάρος προσφύγων και μεταναστών

Συνάδελφοι μέλη του Δ.Σ., στην διαδρομή της γραμμής 40 ΝΣΣ-Καλοχώρι κοντά στη στάση «Σφαγεία» εδώ και καιρό υπάρχει δομή για πρόσφυγες και μετανάστες όπου μεταβαίνουν και σιτίζονται και κατόπιν επιστρέφουν στην πόλη.
Ενώ η γραμμή 40 είναι γενικά χαμηλής πληρότητας, τις καθημερινές ημέρες-αλλά και τα Σαββατοκύριακα- και κυρίως τις ώρες μετά το απόγευμα υπάρχουν δρομολόγια όπου μέσα στο λεωφορείο υπάρχουν αρκετοί μετανάστες και πρόσφυγες για το λόγω που προανέφερα.

Το Σάββατο 14-12-2019 εργαζόμουν στην απογευματινή βάρδια στο 416 λεωφορείο του ΟΑΣΘ της λεωφορειακής γραμμής 40 ΝΣΣ-Καλοχώρι.
Περίπου στις 19:00 από το τέρμα της γραμμής στην οδό Μαργαροπούλου και ενώ κατευθυνόμουν από το χώρο αναμονής προς το λεωφορείο για να ξεκινήσω δρομολόγιο είδα κοντά στο λεωφορείο τη μοτοσυκλέτα της εταιρίας security του ΟΑΣΘ και τους δυο υπαλλήλους να είναι εντός του λεωφορείου στην μπροστινή πόρτα κάνοντας έλεγχο των εισιτηρίων των επιβατών και κυρίως των μεταναστών και προσφύγων που ήταν 10-15 άτομα.
Στην ουσία αυτό που έκαναν ήταν να μην επιτρέπουν την επιβίβαση στους ανθρώπους αυτούς.

Οι υπάλληλοι της εταιρίας security δεν βρέθηκαν τυχαία στο σημείο.
Είχαν πάρει εντολή –όπως μου είπαν- από την υπηρεσία για τον συγκεκριμένο λόγω.
Τους έκανα παρατήρηση ότι δεν είναι αρμόδιοι να κάνουν τέτοιου είδους έλεγχο.
Επίσης τους είπα ότι απαγορεύεται να μην επιτρέπουν την είσοδο σε επιβάτες και τους παρακίνησα να επικοινωνήσουν με τον επόπτη βάρδιας τον οποίο ήθελα να ενημερώσω προσωπικά για το περιστατικό.

Ενημερώνοντας τον επόπτη του ανέφερα ότι απαγορεύεται ο οποιοσδήποτε να μην επιτρέπει την άνοδο ούτε να κατεβάζει επιβάτες από το λεωφορείο και του επισήμανα να καλέσει ελεγκτή κομίστρου για να ελέγξει όλους τους επιβάτες -και όχι μόνο τους μετανάστες- καθώς ο έλεγχος καρτών και εισιτηρίων και η επιβολή προστίμου στους μη έχοντες εισιτήριο δεν μπορεί να γίνει ούτε από την εταιρία security αλλά ούτε από τον οδηγό.
Επίσης του επισήμανα ότι για την εξακρίβωση των στοιχείων ώστε να επιβληθεί το πρόστιμο αρμόδια σύμφωνα με το νόμο είναι η αστυνομία και όχι η εταιρία security.

Κατόπιν αυτού και αφού δεν πήρα κάποια εντολή από τον επόπτη ώστε να περιμένω στο τέρμα ελεγκτή κομίστρου πράγματι όπως αναφέρει η κλήση σε απολογία επιβίβασα τον κόσμο -Έλληνες και ξένους- και ξεκίνησα το δρομολόγιο.

Όσων αφορά την κλήση σε απολογία:

1ον Η διοίκηση του ΟΑΣΘ έκανε ατόπημα καθώς καταγράφει το συμβάν με σοβαρά κενά και ακρίβειες καθώς δεν αναφέρει ότι επικοινώνησα προσωπικά με τον επόπτη, ότι του ανέφερα συγκεκριμένα το περιστατικό και ότι πρότεινα έλεγχο από ελεγκτή κομίστρου.

2ον Μεροληπτεί καλύπτοντας τους υπαλλήλους της εταιρίας security γιατί αναφέρει στην Κλίση ότι οι υπάλληλοι «ενημέρωναν» τους επιβάτες ενώ αυτοί στέκονταν -ως μπράβοι- στην μπροστινή πόρτα, για να κάνουν έλεγχο εισιτηρίων και ουσιαστικά εμπόδιζαν -όπως έγραψα- με την παρουσία τους, τους επιβάτες να ανέβουν στο λεωφορείο.
Φυσικά δεν φταίνε οι υπάλληλοι της εταιρίας αλλά αυτός ή αυτοί που τους έδωσαν τέτοιες εντολές.

3ον Αναφέρετε σε αναχρονιστικές και αντιδραστικές εγκυκλίους της εποχής των μετόχων όπου οι τότε διοίκηση είχε την απαίτηση οι οδηγοί πέρα από όλα τα υπόλοιπα καθήκοντα τους να κάνουν και ελέγχους εισιτηρίων και καρτών!

Μα το σοβαρότερο και βασικότερο όλων είναι το κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας και τρομοκρατίας που προωθεί η διοίκηση του ΟΑΣΘ με τέτοιες εντολές, εγκυκλίους και κλίσεις σε απολογία.

Αυτοί που έχουν διαλύσει τη συγκοινωνία και κόβουν κομμάτια -γραμμές- για να τα παραδώσουν ώστε να τσεπώνουν οι ιδιώτες του ΚΤΕΛ κρατικό χρήμα κάνουν τάχα πως ενδιαφέρονται για τα έσοδα του Οργανισμού.
Με τα 250 λεωφορεία που κυκλοφορούν τις καθημερινές όπου παστώνεται ο κόσμος ψάχνουν από τους οδηγούς να κάνουν και ελέγχους.
Έχουν ωράρια –και η γραμμή 40 είναι μια από αυτές- όπου ο οδηγός πολλές φορές δεν έχει αναμονή ούτε για να πάει στην τουαλέτα και μας λένε ότι σε αυτό το χρόνο θα πρέπει να κάνουμε και έλεγχο;;
Που ζούνε όλοι αυτοί;;
Δεν έχουν πάρει χαμπάρι τίποτα από τους ξυλοδαρμούς που έχουν πυκνώσει μάλιστα το τελευταίο διάστημα εις βάρος συναδέλφων;
Δεν γνωρίζουν ότι η αιτιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου και τα βίαια επεισόδια εντός των λεωφορείων είναι αποτέλεσμα και της άθλιας πολιτικής τους στο συγκοινωνιακό;
Δεν έχουν δει τα βίντεο στο διαδίκτυο όπου μαλλιοτραβιούνται συνάδελφοι οδηγοί με επιβάτες ;

Θα σας θυμίσω το περιστατικό με συνάδελφο οδηγό το 2013 που κατέβασε δυο μετανάστες που δεν είχαν εισιτήριο και είχε τιμωρηθεί αρχικά με 10 μήνες φυλακή με αναστολή και τελικά με 8 μήνες, αυτό θέλουν;;
Ακόμα θα σας θυμίσω το περιστατικό σε τρόλεϊ στην Αθήνα πριν από μερικά χρόνια όπου μετά από έντονο διαπληκτισμό με υπάλληλο του ΗΛΠΑΠ νεαρός που δεν είχε εισιτήριο απασφάλισε τη βαλβίδα της πόρτας και πήδηξε με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.
Εκεί θα πρέπει να φτάσουμε;;

Τι θέλει η διοίκηση του ΟΑΣΘ να πετύχει τελικά;

Μια κοινωνία όπου ο ένας θα μισεί τον άλλο;
Μια κοινωνία ξενοφοβική και ρατσιστική που εύκολα η εκάστοτε εξουσία θα διαιρεί και θα βασιλεύει;
Μια κοινωνία όπου αντί να κυριαρχεί η αλληλεγγύη, θα κυριαρχεί ο φθόνος, ο φόβος και η ανθρωποφαγία;

Ο Ελληνικός λαός ξέρει από μετανάστευση, κοντά στα 500.000 παιδιά του έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια της κρίσης και μεταξύ αυτών και συνάδελφοι μας του ΟΑΣΘ.
Ξέρει επίσης και από προσφυγιά καθώς μεγάλο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας αποτελείται από απογόνους προσφύγων που τους φέρθηκαν με ανάλογο απαξιωτικό τρόπο όταν ήρθαν στην πατρίδα.

Συνοψίζοντας, ο έλεγχος εισιτηρίων μόνο για μετανάστες δείχνει τα ρατσιστικά αντανακλαστικά της διοίκησης του ΟΑΣΘ.
Αν κάποιοι νομίζουν ότι βρήκαν της ευκαιρία που έψαχναν για να την «πέσουν» στο ταξικό κίνημα τους ενημερώνουμε ότι έκαναν λάθος και θα διαψευστούν σύντομα.

Δηλώνουμε τέλος ότι τέτοιες «Κλίσεις σε Απολογία» όχι μόνο δεν θα μας φοβίσουν αλλά θα μας πεισμώσουν ακόμη περισσότερο στον αγώνα για μια κοινωνία αλληλεγγύης και ειρήνης, χωρίς πρόσφυγες πολέμου, χωρίς εξαθλίωση και μετανάστες λόγω φτώχειας και τελικά μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο!
Καλούμε σύσσωμο το Δ.Σ. των Εργαζομένων του ΟΑΣΘ να πάρει απόφαση καταδίκης τέτοιων φαινομένων και πρακτικών.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΔΑΣ ΟΑΣΘ

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός