ΙΤΑΛΙΑ: Απεργιακές κινητοποιήσεις για μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς



Σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων ξεκίνησαν χτες, 25η Μαρτίου, στην Ιταλία, με αφορμή τα ελλιπή μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας από την πανδημία που σαρώνει τη χώρα, με τη συμμετοχή σε κάποιους κλάδους να φτάνει στο 70%. Κλάδοι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι, με ήδη πολλούς εργαζόμενους μολυσμένους εκτός υπηρεσίας, όπως της καθαριότητας, των ταχυδρομείων, των συγκοινωνιών κλπ. απαιτούν να παρθούν όλα τα δυνατά μέτρα προστασίας τους. Ενώ για τις 28 Μάρτη προκηρύχθηκε απεργία στον κλάδο των εμποροϋπαλλήλων με αίτημα να παραμένουν κλειστά τις Κυριακές και να μειωθεί το ωράριο όλων των καταστημάτων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι στα καταστήματα αυτά κινδυνεύουν άμεσα από μη επαρκή μέτρα προστασίας και της πλημμελούς ή και ακόμα ανύπαρκτης απολύμανσης των χώρων, δεδομένου ότι τα καταστήματα αυτά είναι ανοιχτά 13 ώρες την ημέρα για επτά ημέρες την εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι η αργία της Κυριακής για τα σούπερ μάρκετ στην Ιταλία είναι πλέον μια παλιά ανάμνηση.

Στην Ιταλία, χώρα των G7, με τις εκατόμβες των νεκρών, το αστικό κράτος επιχειρεί με ανεπαρκή και αποσπασματικά μπαλώματα να διαχειριστεί αυτήν την εκρηκτική κατάσταση, ενώ συνεχίζει να προστατεύει με μένος τα κέρδη των βιομηχάνων. Οι τελευταίοι, μέσω της ενώσεώς τους, Ένωση Βιομηχάνων Ιταλίας (Confindustria), επιτάσσουν την απρόσκοπτη λειτουργία των βιομηχανικών μονάδων για τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους με κάθε τίμημα. Έτσι ο πρωθυπουργός της χώρας Τζουζέπε Κόντε σε συνέντευξη τόνισε πως «δεν είναι καιρός για απεργίες, γιατί δεν είμαστε στην εποχή του ’90», αφήνοντας ανοικτό και το ενδεχόμενο της επίταξης των εργαζομένων. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για περίπτωση επιστράτευσης των απεργών, είπε ότι πιστεύει ότι θα λογικευθούν τα συνδικάτα να μην προβάλλουν τα συμφέροντά τους σε στιγμές τόσο κρίσιμες για το έθνος. Ενώ τελικά μετά από τη συνάντηση της κυβέρνησης με συνδικάτα και με την Ένωση Βιομηχάνων Ιταλίας, συμφωνήθηκε η συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων και βιομηχανιών που παράγουν προϊόντα που χαρακτηρίζονται απαραίτητα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Βέβαια, πολλές επιχειρήσεις και βιομηχανίες όπως μεταλλοβιομηχανίες σε Λομβαρδία και Λάτσιο, όπως η αεροναυπηγική ζώνη (Avio) παραμένουν ανοικτές. Επίσης ένα από τα αιτήματα των μεταλλουργών εργαζομένων είναι το σταμάτημα της παραγωγής όπλων, ο οποίος είναι ένας από τους πολλούς τομείς οι οποίοι θα συνεχίσουν κανονικά την απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Ο ιταλικός λαός έρχεται αντιμέτωπος και βιώνει τις συνέπειες από όλες τις προηγούμενες αντιλαϊκές πολιτικές που τον αφήνουν απροστάτευτο απέναντι στην απόλυση, στην εκ περιτροπής εργασία, τις ευέλικτες μορφές εργασίας. Εν μέσω αυτής της εκρηκτικής κατάστασης οι επιχειρήσεις ανακάλυψαν ότι υπάρχει ένα δυναμικό των 5 εκατομμυρίων που μπορεί να δουλεύει από το σπίτι ανοίγοντας τις ορέξεις τους για καθολική εφαρμογή του μέτρου της τηλεργασίας άμεσα μετά το τέλος της πανδημίας.

Σε ανακοίνωση του το συνδικάτο της USB (Unione sindacale di base) αναφέρεται στις πολιτικές προχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης του συστήματος Υγείας, οι οποίες έχουν τώρα δραματικές επιπτώσεις στον λαό της Ιταλίας. Τα οργανικά κενά σε γιατρούς πριν από την πανδημία ανέρχονταν στα 56.000. Λόγω των περικοπών έλειπε και λείπει από τα νοσοκομεία βασικό ιατρικό υλικό, όπως αντισηπτικά, γάντια και μάσκες. Λόγω αυτού του γεγονότος είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 12% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι υγειονομικό προσωπικό. Τα προηγούμενα χρόνια, στο πλαίσιο των περικοπών αυτών, έχει μπει λουκέτο σε πολλά νοσοκομεία (όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες) που θα μπορούσαν σήμερα να αποτελέσουν σημαντικό όπλο στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Το μήνυμα είναι ότι ο λαός, οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να ορθώσουν το ανάστημά τους σε αυτό το σάπιο σύστημα, σε αυτές τις πολιτικές που δημιουργούν εκατόμβες νεκρών όχι μόνο σε καιρό πολέμου, που τους αφήνει εκτεθειμένους σε μια επιδημία που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με ένα ισχυρό σύστημα Υγείας. Να δυναμώσουν τους αγώνες για Υγεία και για τα δικαιώματά τους στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Κυρίως να δυναμώσουν τον προσανατολισμό της πάλης τους στοχεύοντας σωστά στις αιτίες της σημερινής κατάστασης. Τίποτα δεν κατακτιέται χωρίς πάλη. Να μην επιτρέψουν ξανά να βρεθούν εκτεθειμένοι στην επόμενη επιδημία, φυσική ή επιδημία αντιλαϊκών μέτρων. Ο λαός, οι λαοί όλων των χωρών θα πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, για ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και για τα παιδιά τους.

Κ. Σ. – Μ. Κ.

Βόρεια Ιταλία

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός