ΠΑΜΕ: Η εργατική τάξη να κάνει κουρελόχαρτο τους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης



Επιβεβαιώνεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η εξολόθρευση των εργασιακών δικαιωμάτων και το χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών τονίζει το ΠΑΜΕ μετά τις αντεργατικές εξαγγελίες της κυβέρνησης στη ΔΕΘ και το πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.

Επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι έδωσαν πρώτη ηχηρή απάντηση με το ποτάμι που πλημμύρισε τους δρόμους της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη.

«Η εργατική τάξη να κάνει κουρελόχαρτο τους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης! Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους!» τονίζει το ΠΑΜΕ και καλεί κάθε συνδικαλιστή και συνδικαλιστική οργάνωση που συμφωνεί στην ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων να συμμετέχει στη συνδικαλιστική σύσκεψη την Τετάρτη στις 16 Σεπτέμβρη στις 7 το απόγευμα στο Πεδίον του Άρεως, με θέμα: «Η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και η προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας».

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Μετά τις αντεργατικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο που έφερε στην βουλή επιβεβαίωσε ότι στόχος της είναι η εξολόθρευση των εργασιακών δικαιωμάτων και το χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ σαν Εξολοθρευτής των εργασιακών δικαιωμάτων, τρέχει να κάνει νόμους τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και να δημιουργήσει εμπόδια στην οργάνωση της εργατικής απάντησης.

Στις εξαγγελίες που έκανε ο Πρωθυπουργός από την ΔΕΘ, αφού παρουσίασε κάποια ημίμετρα που δεν λύνουν ούτε στο ελάχιστο τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των εργαζομένων, προέβαλλε ως «φάρμακο δια πάσα νόσον» το επικίνδυνο «σχέδιο Πισσαρίδη». Δηλαδή τον άξονα της πολιτικής Κυβέρνησης –εργοδοτών για επιτάχυνση της αντεργατικής επίθεσης, με παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης και περαιτέρω επιβολή των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων που ευαγγελίζονται ΕΕ-Επιχειρηματικοί Όμιλοι. Κατευθύνσεις και πολιτικές που ήδη έχουν τσακίσει τα δικαιώματα ιδιαίτερα των νέων εργαζομένων, που σύμφωνα με την κυβέρνηση δήθεν ευνοούνται.

Ταυτόχρονα, εν μέσω πανδημίας και με εκατοντάδες πλέον κρούσματα σε χώρους δουλειάς και νοσοκομεία, η Κυβέρνηση επιβεβαίωσε την κατεύθυνση της για υποβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, αφήνοντας το γυμνό τόσο από το αναγκαίο προσωπικό, όσο και από την υλικοτεχνική κάλυψη των άμεσων και επειγόντων λειτουργικών αναγκών.

Σε συνέχεια του χουντικής έμπνευσης νόμου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων η Κυβέρνηση προετοιμάζει νέονόμο ενάντια στην συνδικαλιστική οργάνωση και δράση των εργαζομένων για να αναχαιτίσει τους αγώνες που έρχονται και την οργή που βράζει στους χώρους δουλειάς. Αφού επέβαλε με νοθεία και ΜΑΤ την «συνδικαλιστική μαφία» επιδιώκει να επιβάλει και «σιγή νεκροταφείου» στα εργοστάσια και τους δρόμους για να συνεχίζεται ανεμπόδιστη η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Την ίδια στιγμή με το πολυνομοσχέδιο που φέρνει σε ψήφιση απόψε η Κυβέρνηση επικυρώνει τις αντεργατικές ανατροπές που έφεραν οι ΠΝΠ του Αυγούστου, όπως η επέκταση του προγράμματος «Συν-εργασία» μέχρι το τέλος του έτους και του καθεστώτος της αναστολής συμβάσεως έως το τέλος του Οκτώβρη. Ταυτόχρονα, περιέχει σειρά νέων αντεργατικών ρυθμίσεων που αποτελούν πάγιες αξιώσεις του ΣΕΒ, οι οποίες εντάχθηκαν στις «λοιπές διατάξεις» του νομοσχεδίου.

Πιο χαρακτηριστικά με το άρθρο 10 η Κυβέρνηση νομιμοποιεί την «Τζάμπα Εργασία», καθώς προβλέπεται η επιβολή απλήρωτων υπερωριών σε βάρος εργαζομένων που υποχρεώθηκαν σε προληπτική καραντίναμε βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με το ν/σ σε περίπτωση που δεν εφαρμόζεται τηλεργασία στη διάρκεια της καραντίνας, ο εργαζόμενος θα υποχρεώνεται να αναπληρώσει με την επιστροφή στην εργασία του, τις μισές εργάσιμες ώρες κατά τις οποίες έμεινε εκτός, με απλήρωτη υπέρ-εργασία μίας ώρας ανά μέρα, πέραν του συμβατικού του ωραρίου.

Επίσης το άρθρο 18 δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες που έχουν εξαντλήσει τα νομίμως προβλεπόμενα ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων τους να τους απασχολούν υπερωριακά, χωρίς σχετική απόφαση έγκρισης του υπουργού Εργασίας. Νομιμοποιείται η ζούγκλα της ζωής-λάστιχο, της καταστρατήγησης του σταθερού εργάσιμου χρόνου. Νομιμοποιείται το 12ώρο, η δουλειά ήλιο με ήλιο.

Στην ουσία η κυβέρνηση σπρώχνει τους εργοδότες σε μαζικές απολύσεις και αύξηση της ανεργίας, αφού ο εργοδότης θα μπορεί να ξεζουμίζει έναν εργαζόμενο μέχρι θανάτου, αλλά θα του είναι πιο φθηνό από το να δουλεύουν 2 με πλήρες-σταθερό ωράριο.

Ταυτόχρονα με το άρθρο 17 μειώνεται το Δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης, αφού μέρος του επιδόματος θα υπολογίζεται με βάση τα 534 ευρώ που δίνονται μηνιαία την περίοδο των αναστολών. Δηλαδή η Κυβέρνηση βάζει χέρι στα λεφτά των εργαζομένων. Ο μακρυχέρης Μητσοτάκης, μετά τα δις που εξαφάνισε από τους συνταξιούχους μέσα σε ένα βράδυ, τώρα εξαφανίζει με μια κίνηση τα μισθολογικά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων που επιβιώνουν ολόκληρες οικογένειες με 500€ τον μήνα.

Όλα αυτά έρχονται επιπλέον του παγώματος του Βασικού Μισθού με τον Νόμο Βρούτση-Αχτσιόγλου μέχρι τον Μάρτη του 2021.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να γίνει Εξολοθρευτής των εργασιακών δικαιωμάτων. Να καλλιεργήσει την απογοήτευση, την μοιρολατρία και να επιβάλλει την εξαθλίωση των πολλών για τα κέρδη των λίγων. Βλέποντας τη νέα οικονομική καπιταλιστική κρίση που έρχεται τζογάρει την ζωή, την υγεία, τα δικαιώματα των εργαζομένων για την κερδοφορία των καπιταλιστών.

Οι εργαζόμενοι έδωσαν πρώτη ηχηρή απάντηση με το ποτάμι που πλημμύρισε τους δρόμους της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη. Τα ταξικά συνδικάτα απέδειξαν ότι τα δικαιώματα και οι αγώνες των εργατών δεν μπαίνουν σε καραντίνα.

Η εργασιακή ζούγκλα, η πανούκλα που φέρνει η κυβέρνηση στους χώρους δουλειάς πρέπει να βρει απέναντι της ένα μαζικό, αποφασιστικό και μαχητικό εργατικό κίνημα που θα διεκδικεί σύγχρονα δικαιώματα, που θα καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Η εργατική τάξη να κάνει κουρελόχαρτο τους αντεργατικούς νόμους της Κυβέρνησης!

Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους!

Καλούμε κάθε συνδικαλιστή και συνδικαλιστική οργάνωση που συμφωνεί στην ανάγκη να δυναμώσει η απάντηση και ο αγώνας των εργαζομένων να συμμετέχει στη Συνδικαλιστική Σύσκεψη την Τετάρτη στις 16 Σεπτέμβρη στις 7 το απόγευμα στο Πεδίο του Άρεως, με θέμα: «Η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και η προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας»».

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός