Απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς – Αγωνιστική απάντηση στις 13 Οκτώβρη (VIDEO – ΦΩΤΟ)



Τα προβλήματα που υπάρχουν στους εργασιακούς χώρους, αλλά και η ανάγκη έντασης του αγώνα απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική αναδείχθηκαν από τις παρεμβάσεις συνδικαλιστών και άλλων φορέων στη σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων και συνδικαλιστών που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα και κατά την οποία πάρθηκε απόφαση για συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη.

Τα μεγάλα κενά στις δημόσιες δομές Υγείας που δεν καλύπτονται από τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης για την «ενίσχυση» των νοσοκομείων και τις λίγες προσλήψεις επικουρικού, δηλαδή προσωρινού, προσωπικού, ανέδειξε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Όπως κατήγγειλε, από την περασμένη Δευτέρα στο νοσοκομείο έχουν «κοπεί» τα μισά χειρουργεία για να δημιουργηθούν επιπλέον κλίνες και τμήματα για τον κορονοϊό, με το «πάγωμα» χειρουργείων, ιατρείων, εξετάσεων και θεραπειών να θέτει σε μεγάλους κινδύνους την υγεία του λαού. (δείτε εδώ video).

Χωρίς προσλήψεις από το 2008 λειτουργούν οι Αστικές Συγκοινωνίες, τόνισε ο Νίκος Ξυδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα τρόλεϊ. Ενώ το χειμερινό πρόγραμμα δρομολογίων έχει ξεκινήσει, το προσωπικό δεν επαρκεί. Χαρακτηριστικό των ελλείψεων είναι το γεγονός ότι στους εργαζόμενους οφείλονται 6.500 μέρες κανονικής άδειας. (δείτε εδώ video).

Την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των Αστικών Συγκοινωνιών που προωθεί η κυβέρνηση στο όνομα της πανδημίας, κατήγγειλε ο Θανάσης Οικονόμου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών. Όπως σχολίασε, οι εταιρείες των Αστικών Συγκοινωνιών δεν μπορούν να προστατέψουν όχι τους χιλιάδες επιβάτες, αλλά ούτε καν τους διοικητικούς τους υπαλλήλους, καθώς έκλεισαν σχετικές εγκαταστάσεις μετά την εμφάνιση κρούσματος. (δείτε εδώ video).

Νόμο «δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού. «Οι απολύσεις συνδικαλιστών και των ιδρυτικών μελών ενός σωματείου, η ανταπεργία, η παράδοση των μητρώων μας στο κράτος και στην εργοδοσία κι ό,τι άλλο σκεφτούν να συμπεριλάβουν στο έκτρωμα που ετοιμάζουν, είναι η απόλυτη προσαρμογή στη βαρβαρότητα», τόνισε και κάλεσε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να βρεθούν «επί ποδός πολέμου». (δείτε εδώ video).

«Είτε σε συνθήκες ανάπτυξης είτε σε συνθήκες κρίσης τη νύφη την πληρώνουν οι εργαζόμενοι», τόνισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, μεταφέροντας την πείρα των εργαζομένων του κλάδου από την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα πάνω στην οποία χτίστηκε το «θαύμα» του Τουρισμού, από την ισοπέδωση του εισοδήματος και των όρων εργασίας στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας, ενώ κάλεσε στην κινητοποίηση που οργανώνουν σωματεία του κλάδου στις 28 Σεπτέμβρη, στο υπουργείο Εργασίας. (δείτε εδώ video).

Τη θετική πείρα από τις αρχαιρεσίες που έγιναν τον περασμένο Ιούνη μετέφερε ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών. Ανάμεσα στα βήματα που έγιναν ξεχώρισε τις νέες εγγραφές, τη συμμετοχή μεταναστών και τη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα, την ενίσχυση του Συνδικάτου ώστε να σταθεί οργανωτής της πάλης σε μια περίοδο όξυνσης της επίθεσης της εργοδοσίας. (δείτε εδώ video).

Στο ανοιχτό μέτωπο που έχουν τα συνδικάτα απέναντι στον νέο Πτωχευτικό Κώδικα της κυβέρνησης αναφέρθηκε η Ειρήνη Μπεκιάρη, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων σε Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις και πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου στη «Μέλλον», προαναγγέλλοντας κινητοποίηση τη μέρα ψήφισής του και καλώντας σε πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας. Κατήγγειλε ακόμα την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι του κλάδου, μέσα από την τηλεργασία, την αναστολή συμβάσεων, τις απολύσεις, όπως αυτές που εξαπολύει η εργοδοσία στη «Μέλλον». (δείτε εδώ video).

Χαιρετισμό στη σύσκεψη απηύθυνε ο Δημήτρης Μπάτης, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων, η οποία προχωρά το επόμενο διάστημα στο συνέδριό της, συνεχίζει τον αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ ενώ δίνει το «παρών» στην πολύμηνη μάχη ενάντια στην εκποίηση της ΛΑΡΚΟ. (δείτε εδώ video).

Το ελπιδοφόρο μήνυμα της συγκρότησης Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων μετέφερε ο Βασίλης Διονυσόπουλος, μέλος της διοίκησης του νεοσύστατου Σωματείου. Ήδη οι καταγγελίες για την εντατικοποίηση στις δικηγορικές εταιρείες αλλά και για την ανυπαρξία μέτρων πρόληψης της μετάδοσης του κορονοϊού στα δικαστήρια, φτάνουν μαζικά στο Σωματείο, το οποίο σχεδιάζει να προχωρήσει σε σύσκεψη το επόμενο διάστημα. (δείτε εδώ video).

Τα αιτήματα εκπαιδευτικών και γονιών για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, από τα οποία η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε ούτε ένα, μετέφερε η Σοφία Κουμπή, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου. Τα 20.000 κενά σε εκπαιδευτικούς, η υπολειτουργία του ολοήμερου, το ελάχιστο προσωπικό καθαριότητας συνθέτουν την εικόνα που επικρατεί στο ξεκίνημα της χρονιάς, με την οποία δεν συμβιβάζονται μαθητές γονείς και εκπαιδευτικοί που καλούν σήμερα σε συλλαλητήριο. (δείτε εδώ video).

Κάλεσμα αγώνα για να μη γίνει η πανδημία αφορμή για να μεγαλώσουν οι ανισότητες ανάμεσα στους μαθητές απηύθυνε η Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής. Στα σχολεία της Αττικής, όπως ανέφερε, υπάρχουν τάξεις σε υπόγειες αίθουσες χωρίς εξαερισμό, τμήματα 27 μαθητών, σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών, ενώ σε κάθε σχολική μονάδα αντιστοιχεί περίπου 1,5 καθαρίστρια. (δείτε εδώ video).

Την προσπάθεια συντονισμού χαιρέτισε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, και εξήγησε πως οι αυτοπασχολούμενοι έχουν πολλούς λόγους να συστρατευθούν μαζί με τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους. Γιατί την ώρα που ο πρωθυπουργός προσφέρει ζεστό χρήμα στους μεγάλους ομίλους επιφυλάσσει ψίχουλα και κοροϊδία για τους μικρούς εμπόρους, βιοτέχνες και επαγγελματίες. «Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βρεθούν μαζικά οι αυτοαπασχολούμενοι στον δρόμο στις 13 Οκτώβρη», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι σε σύσκεψη που οργάνωσε η ΟΒΣΑ στις αρχές της βδομάδας έχει πάρει απόφαση για κινητοποίηση μέσα τον Οκτώβρη. (δείτε εδώ video).

Στις διεκδικήσεις για το δικαίωμα των γυναικών στην εργασία και τον ελεύθερο χρόνο, για την υγεία των ίδιων και των οικογενειών τους, για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών τους, στάθηκε η Μαρία Φιλανταράκη, γραμματέας της ΟΓΕ. Στην προσπάθεια να δυναμώσει ο αγώνας και η διεκδίκηση, επισήμανε πως ο κοινός βηματισμός και ο συντονισμός δράσης Συλλόγων Γυναικών και σωματείων είναι πολύτιμο «οξυγόνο». (δείτε εδώ video).

Στο κλείσιμο της σύσκεψης ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, υπενθύμισε την επέτειο της συμπλήρωσης 75 χρόνων από την ίδρυση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, στις 3 Οκτώβρη, ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη των σωματείων στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. (δείτε εδώ video).

 

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός