Δεν πάει άλλο! Εδώ και τώρα μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας! (VIDEO – ΦΩΤΟ)



Με το σύνθημα «Τα καλυμμένα στόματα έχουνε φωνή, άοπλους μας έχουνε στην πρώτη τη γραμμή», δεκάδες υγειονομικοί, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από την πανδημία, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Ενώσεων Ιατρών και των Συλλόγων Εργαζομένων των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Θεσσαλίας και πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και συγκέντρωση στην 5η ΥΠΕ στη Λάρισα, στέλνοντας μήνυμα πως «δεν πάει άλλο» και διεκδικώντας μαχητικά για άλλη μια φορά μέτρα ουσιαστικής προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, αλλά και μέτρα για να μπορούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία να συνεχίζουν τον αγώνα που δίνουν με αυτοθυσία για τη σωτηρία του λαού, χωρίς να βγαίνουν από τη μάχη. Στα βασικά αιτήματά τους περιλαμβάνονται οι διεκδικήσεις για: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, έκτακτη οικονομική ενίσχυση (Δώρο Χριστουγέννων) σε όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ένταξη στα ΒΑΕ, να έρθουν δωρεάν για τον λαό όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια και φάρμακα.

Στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκε και ο γιατρός – πνευμονολόγος και βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, που εδώ και 10 μέρες έχει ενταχθεί στο ιατρικό δυναμικό του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας για να συνδράμει τη μάχη κατά της πανδημίας. Ακόμα βρέθηκε και αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, του Σωματείου Αποκλειστικών Νοσοκόμων και των Συνταξιουχικών Σωματείων.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με τον Νίκο Νταφούλη, πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας, να περιγράφει την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες μονάδες Υγείας στη Λάρισα, λόγω της υποστελέχωσης που υπάρχει σε υγειονομικούς και κλίνες ΜΕΘ. Επισήμανε πως το Γενικό Νοσοκομείο συνεχίζει να εμφανίζει πληρότητα 100% στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ σημείωσε πως η μετατροπή του ΓΝΛ σε νοσοκομείο της «μιας νόσου» έχει πολύμηνες λίστες αναμονής για απλά ιατρικά ραντεβού και χειρουργεία, μένουν πίσω θεραπείες καρκινοπαθών και χρονίως πασχόντων. Κατήγγειλε την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που δεν δημιουργεί νέες κλίνες ΜΕΘ και δεν προσλαμβάνει εξειδικευμένο προσωπικό, με αποτέλεσμα στις κλινικές και στα επείγοντα για COVID-19 να εργάζονται επιταγμένοι ιατροί άλλων ειδικοτήτων και όχι παθολόγοι και πνευμονολόγοι, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η θνητότητα. Ανέδειξε πως ακόμα και τώρα λείπουν Μέσα Ατομικής Προστασίας και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ αλλάζουν και φαίνεται να προσαρμόζονται στις ελλείψεις, θέτοντας σε κίνδυνο τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που νοσούν κατά εκατοντάδες. Τέλος, τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προβεί σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και Κέντρων Υγείας Ν. Τρικάλων, Βάιος Τάσιος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην υποστελέχωση των νοσοκομείων της πόλης, λέγοντας ότι «η τελευταία οργανική θέση παθολόγου στα Τρίκαλα είναι από το 2004, ενώ λείπουν ακόμα ειδικότητες αιχμής όπως πνευμονολόγοι». Αντίστοιχη εικόνα μετέφερε για τα ήδη αποδυναμωμένα Κέντρα Υγείας.

Ο Έκτορας Γάζος, γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας, τόνισε πως η κυβέρνηση και η 5η ΥΠΕ κωφεύουν απέναντι στα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών. Ταυτόχρονα ανέδειξε πως η επικίνδυνη κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας επιβεβαιώνει το αδιέξοδο της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και άφησε τα δημόσια νοσοκομεία χωρίς ΜΕΘ, προσωπικό, εξοπλισμό. Ταυτόχρονα επισήμανε πως η κυβέρνηση εδώ και 9 μήνες δεν υλοποιεί κανένα από τα αιτήματα των υγειονομικών, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επίταξη ιδιωτικών δομών Υγείας, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Στάθηκε ακόμα αναλυτικά στη μείωση των δαπανών για την Υγεία που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2021, γεγονός που αποτυπώνεται και στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων που δεν προβλέπουν νέες προσλήψεις που να ικανοποιούν τις αυξημένες ανάγκες της υγείας του λαού.

Ο Γιώργος Αλεξόπουλος, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Συμβασιούχων Υγειονομικών Καρδίτσας, αναφέρθηκε στην απαράδεκτη απόφαση της 5ης ΥΠΕ να ενεργοποιήσει τον διαγωνισμό παραχώρησης καθαριότητας και φύλαξης, που θα οδηγήσει στην απόλυση 100 συμβασιούχων εργαζομένων. Εργαζομένων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου με την πανδημία, που δίνουν καθημερινά τη μάχη όχι μόνο ενάντια στον κορονοϊό, αλλά και ενάντια στις τεράστιες ελλείψεις για τις οποίες αυτοί είναι υπεύθυνοι.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τραυματιοφορέων Λάμπρος Τσάπαλης, που βρισκόταν για 10 μέρες σε απεργία πείνας, με σκοπό την ανάδειξη των δίκαιων αιτημάτων και μη αντέχοντας άλλο την εντατικοποίηση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, τονίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι πρέπει να σηκώσουν το κεφάλι και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους».

Χαιρετίζοντας εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο πρόεδρός του Γιάννης Σκόκας, τόνισε πως ο αγώνας των υγειονομικών και τα δίκαια αιτήματά τους είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων και πως το επόμενο διάστημα οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να αγκαλιαστούν από περισσότερα εργατικά σωματεία.

Στο τέλος της συγκέντρωσης οι εκπρόσωποι των Σωματείων παρέδωσαν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους στον αναπληρωτή διοικητή της 5ης ΥΠΕ. Αυτός πέρα από την προσπάθεια να κουκουλώσει την άθλια κατάσταση των δημόσιων μονάδων Υγείας και τις ευθύνες της κυβέρνησης, καλλιεργώντας εφησυχασμό με την προσδοκία του εμβολιασμού, δεσμεύτηκε ότι όλοι οι ΣΟΧ των Κέντρων Υγείας θα πάρουν παράταση μέχρι τον Ιούνη του 2021.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός