Κινητοποίηση στην Αθήνα απαιτώντας δουλειά για όλους



Την επιστροφή όλων των εργαζομένων στη δουλειά, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα απαιτούν Σωματεία και εργαζόμενοι στον Επισιτισμό – Τουρισμό, με την κινητοποίηση τους στο κέντρο της Αθήνας.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και πορεύτηκαν στο υπουργείο Τουρισμού φωνάζοντας συνθήματα όπως «Φτάνει πια πληρώσαμε πολλά, να πληρώσουν τώρα τα αφεντικά», «Τα ξενοδοχεία είμαστε εμείς, εργάτη σε καλούμε να ξεσηκωθείς» και «Για τους διανομείς μέτρα προστασίας κόντρα στα συμφέροντα της εργοδοσίας».

«Όλοι στη δουλειά, με όλα τα δικαιώματα. Κάτω τα χέρια από το 8ωρο» είναι το σύνθημα στο πανό του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων, το οποίο έχει κηρύξει στάση εργασίας, ενώ επιχειρησιακά σωματεία έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής.

«Για μας ένα είναι το πρωτόκολλο: όλοι στη δουλειά, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας μας», είναι το μήνυμα που στέλνουν μπροστά στις προετοιμασίες κυβέρνησης και εργοδοσίας για το άνοιγμα του Τουρισμού και την έναρξη της φετινής σεζόν.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα, ξενοδοχοϋπάλληλοι, μάγειρες, σερβιτόροι, ξεναγοί, ντελιβεραδες, εργαζόμενοι σε τουριστικές επιχειρήσεις διαδηλώνουν φωνάζοντας «Του Τουρισμού το θαύμα εμείς το χουμε χτίσει, ματώσαμε για κέρδη, πληρώνουμε την κρίση» και «Δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές, αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές».

Στην κινητοποίηση συμμετέχει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Συγκέντρωση στο υπουργείο Τουρισμού
Η συγκέντρωση συνεχίζεται έξω από το υπουργείο, ενώ τα σωματεία έχουν ζητήσει συνάντηση.

«Ξέρουμε πολύ καλά πως άνοιξαν τα ξενοδοχεία πέρσι, πως άνοιξαν τα εστιατόρια», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης, υπενθυμίζοντας πως τα μόνο «πρωτόκολλα» που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν κυβέρνηση και εργοδότες είναι αυτά που αφορούν τα κέρδη.

«Είμαστε σήμερα εδώ για να ξαναφωνάξουμε, να διεκδικήσουμε ξανά Βαρέα και ανθυγιεινά, μέτρα προστασίας», σημείωσε ο Γιάννης Σκλάβος, διανομέας, μέλος της Σωματειακής Επιτροπής στα «Goodys – Everest», υπενθυμίζοντας την πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων στον Επισιτισμό και την απαράδεκτη στάση του υπουργείου Εργασίας απέναντι στα αιτήματά τους.

Τις δραματικές απώλειες στο εισόδημα των εποχικών εργαζομένων, που ζούμε για μήνες με ψίχουλα και σήμερα βρίσκονται στο αέρα, επισήμανε η Σία Μάρη, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στο εποχικό ξενοδοχείο «Grand Resort Lagonisi».

«Σήμερα είναι μια μέρα μάχης, από αυτές που δίνουμε εδώ και έναν χρόνο, για να σταθούμε όρθιοι, να είμαστε δυνατοί», τόνισε η Αγάπη Καρούση, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «ΣΕΛΕΚΤ». Κατήγγειλε ότι για μια ακόμα χρονιά σχεδιάζεται το άνοιγμα του Τουρισμού χωρίς μέτρα προστασίας των εργαζομένων ενώ τα «σπασμένα» της κάμψης της τουριστικής κίνησης φορτώνονται στις δικές τους πλάτες. «Ξέρουμε καλά ότι η δράση που έχουμε αναπτύξει με τα σωματεία μας είναι αυτή που έφερε αποτελέσματα», επισήμανε και κάλεσε σε δυνάμωμα του αγώνα για τα δίκαια αιτήματα για τη δουλειά, τα δικαιώματα, την Υγεία.

Στις άθλιες προσπάθειες να επιβληθεί το επόμενο διάστημα lockdown στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, στους αγώνες και τη διεκδίκηση, αναφέρθηκε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ). «Να βρεθούμε στο δρόμο απέναντι στην κυβέρνηση των εργοδοτών και στους ίδιους τους εργοδότες», τόνισε. Μπροστά στο «άνοιγμα» του Τουρισμού υπενθύμισε ότι το περασμένο καλοκαίρι οι εργοδότες είχαν το ελεύθερο από την κυβέρνηση να απασχολούν όσους ήθελαν και για όσο χρόνο ήθελαν. Σχολίασε ότι τώρα η κυβέρνηση επιδιώκει να τους χαρίσει νέα αντεργατικά μέτρα, όπως η δεκάωρη δουλειά με απλήρωτη υπερωρία. Καλώντας στη νέα πανελλαδική κινητοποίηση στον κλάδο στις 20 Απρίλη, διαμήνυσε πως κάθε μέρα και ώρα είναι αφιερωμένες στην προετοιμασία της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων.

Τον αποκλεισμό των ξεναγών από τα στοιχειώδη μέτρα στήριξης κατήγγειλε στο χαιρετισμό της η Άντζελα Μανιατη, από την Ομάδα Δράσης των διπλωματούχων Ξεναγών και έθεσε τα αιτήματα για επιστροφή στη δουλειά με ασφάλεια για την Υγεία τους και με τα δικαιώματά τους.

Τον χαιρετισμό των σπουδαστών επαγγελματικών σχολών, μετέφερε ο Βασίλειος Σπύρος, σπουδαστής στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ στο Αιγάλεω.

«Η σημερινή μας κινητοποίηση επιλέξαμε να ξεκινήσει από εκεί που πέρασαν τα εκατομμύρια των τουριστών», σχολίασε η Αντιγόνη Μαυρομμάτη, μέλος της Διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου και του επιχειρησιακού Σωματείου στο ξενοδοχείο «Saint George Lycabetus». Τα εκατομμύρια αυτά των επισκεπτών εξυπηρετήθηκαν από τους εργαζόμενους, ενώ γέμισαν τα ταμεία των ξενοδόχων. «Δεν θα το βάλουμε κάτω, συνεχίζουμε», διαμήνυσε.

Για τις μεγάλες δυσκολίες επιβίωσης των εργαζομένων του κλάδου μίλησε ο Μανώλης Καμηλάκης, μέλος της Διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου και του επιχειρησιακού Σωματείου στο «Hilton». Την ίδια στιγμή πρόσθεσε πως οι μεγαλοεργοδοτες του κλάδου αποκομίζουν επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός