Αρένες θανάτου οι χώροι εργασίας και η κυβέρνηση θέλει να επιβάλλει περισσότερες ώρες δουλειάς



Το σημείο που έγινε το εργατικό δυστύχημα

Το σημείο που έγινε το εργατικό δυστύχημα


Το εργοδοτικό έγκλημα που έγινε στην 5η μονάδα του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αγ. Δημητρίου Κοζάνης, με ανάδοχο την εταιρεία «ΑΒΑΞ», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο συνάδελφοί οικοδόμοι που εργάζονταν στην εταιρεία – υπεργολάβο «MUEHLHN Cyprus Ltd» καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών εργατών και απαιτεί χωρίς καμία καθυστέρηση, τη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους αυτού του εγκλήματος. Άμεσα να παρθούν μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων τόσο στο συγκεκριμένο έργο, όσο και συνολικά στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι «Το σημερινό έγκλημα έρχεται λίγες μέρες μετά από το πολύνεκρο έγκλημα που έγινε σε εργασίες του δικτύου της ΔΕΗ, στην Εύβοια, με τρεις νεκρούς εργαζόμενους. Επιβεβαιώνονται με τον πιο τραγικό τρόπο οι άθλιες συνθήκες δουλειάς, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της ζωής των εργαζομένων.

Η ΔΕΗ μοιράζει εργολαβίες στους διάφορους μεγαλοεργολάβους αφήνοντας τους ελεύθερο το πεδίο να δουλεύουν με ό,τι όρους απαιτεί η κερδοφορία τους. Οι ευθύνες τόσο της ΔΕΗ, όσο και της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Την ίδια ώρα, που χώροι δουλειάς είναι αρένες θανάτου, η κυβέρνηση «ακονίζει τα μαχαίρια της» για να επιβάλλει περισσότερες ώρες δουλειάς, χωρίς επιπλέον αμοιβή για τους εργαζόμενους. Αντί να πάρει μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων φτιάχνει πλαίσιο που θα χειροτερεύει τους κινδύνους για να καρπώνονται κέρδη οι μεγαλοεργολάβοι. Αυτό αποτελεί μια μεγάλη απόδειξη που δείχνει ότι κυβέρνηση και εργοδοσία στο βωμό του κέρδους θυσιάζει τη ζωή των εργατών. Οι εργάτες, με την οργάνωσή τους δίπλα στα συνδικάτα, πρέπει να παλέψουν στην κυριολεξία για την ίδια τους τη ζωή».

Τα θερμά του συλλυπητήρια εκφράζει και το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου. Επισημαίνει ότι «καταλαβαίνει πλέον και ο πιο δύσπιστος ότι οι συχνές εργοδοτικές δολοφονίες συναδέλφων δεν είναι αποτέλεσμα συμπτώσεων αλλά επίθεση στην τάξη μας, σ’ εμάς τους ίδιους τους εργαζόμενους στην ενέργεια που παράγουμε τον πλούτο, από την εργοδοσία και τις κυβερνητικές αποφάσεις, που για τα κέρδη της ΔΕΗ ΑΕ και των εργολάβων μας θεωρούν αναλώσιμους απαξιώνοντας ακόμα και τη φυσική μας υπόσταση και δεν υπολογίζουν τις ζωές μας». Καλεί όλους όσους εργάζονται στον κλάδο της ενέργειας «να οργανωθούν μαζικά, αλληλέγγυα και οργανωμένα να εναντιωθούν σε όλους εκείνους που για τα κέρδη τους μας αντιμετωπίζουν ως αναλώσιμους σκλάβους. Οι ζωές μας και οι οικογένειές μας έχουν μεγαλύτερη αξία από τα κέρδη τους!».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός