Κλιμακώνουν την προετοιμασία τα συνδικάτα για να πεταχθεί στα σκουπίδια το αντεργατικό έκτρωμα



Από το συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 3/6/2021

Από το συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 3/6/2021


«Ανεβάζουν στροφές» τα συνδικάτα στην προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας ενάντια στο νομοσχέδιο – τερατούργημα, στις 10 Ιούνη, με παρακαταθήκη και τα μεγάλα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας, την περασμένη Πέμπτη.

Κινητοποιήσεις που μπροστά στην κρίσιμη μάχη της Πέμπτης έστειλαν το μήνυμα του απεργιακού ξεσηκωμού όλων των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργατική – λαϊκή γειτονιά. Ακόμα και εκεί που εργοδοτικές συνδικαλιστικές πλειοψηφίες θα επιχειρήσουν να βάλουν εμπόδια, οι εργαζόμενοι μπορούν στις 10 Ιούνη να τα προσπεράσουν, να ενώσουν τη φωνή τους για να απαιτήσουν την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου.

Στο επίκεντρο τώρα και για τις επόμενες λίγες μέρες που απέμειναν βρίσκεται η διασφάλιση, με κάθε τρόπο, με κάθε πρακτικό μέτρο, της μαζικής συμμετοχής στην απεργία, να νεκρώσουν εργοστάσια και εργοτάξια, γραφεία, εμπορικά καταστήματα, να μην κινηθούν Μέσα Μεταφοράς, για να δείξει η εργατική τάξη τη δύναμή της.

Με Γενικές Συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς, με συνεδριάσεις των ΔΣ για το σχεδιασμό της απεργιακής κινητοποίησης, με συγκρότηση απεργιακών επιτροπών που αναλαμβάνουν να κάνουν υπόθεση των εργαζομένων την οργάνωση της συμμετοχής στη συγκέντρωση και την περιφρούρηση της απεργίας, τα Συνδικάτα προωθούν αυτήν την προσπάθεια σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης έχει οριστεί στις 10 π.μ. στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά στις 10 π.μ. στην πλ. Καραϊσκάκη. (Διαβάστε παρακάτω τις απεργιακές συγκεντρώσεις)

Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας

Οι απεργιακές προσυγκεντρώσεις για την συγκέντρωση της Αθήνας στα Προπύλαια θα είναι όλες στις 9.30 π.μ. στα εξής σημεία:

– Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

– Ομόνοια: ΟΒΣΑ και σωματεία αυτοαπασχολουμένων και ΕΒΕ, η ΟΓΕ, Σύλλογοι συνταξιούχων, Μαζικοί φορείς των δήμων της Αθήνας

– Πλατεία Κοραή: Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα Φοιτητών, Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ.

Οι προσυγκεντρώσεις του Πειραιά

Στον Πειραιά, οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση στις 10 Ιούνη, στην πλ. Καραϊσκάκη στον Πειραιά στις 10 π.μ. θα είναι στα εξής σημεία:

– Στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά στις 9.30 π.μ.: Σωματεία και Συνδικάτα εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα καθώς και συνταξιουχικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Α’ Πειραιά.

– Στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά στις 9.30 π.μ.: Συνταξιουχικά Σωματεία και Μαζικοί φορείς των δήμων της Β’ Πειραιά.

Απεργιακό μέτωπο με εκατοντάδες αποφάσεις

Είναι πλέον ξακάθαρο ότι η απεργία της ερχόμενης Πέμπτης είναι μια ακόμα κρίσιμη μάχη για την εργατική τάξη, μια αναμέτρηση που πρέπει να δώσει τη σκυτάλη στην κλιμάκωση ενάντια στο νομοσχέδιο – έκτρωμα, με κύριο αίτημα την απόσυρσή του. Εκατοντάδες αποφάσεις συνδικάτων

Μπροστά στη μάχη αυτή Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τους εργαζόμενους να βγουν στον αγώνα για το ξήλωμα όλου του οπλοστασίου νόμων και διατάξεων για τη «διευθέτηση», την κυριακάτικη αργία, τη συνδικαλιστική δράση και τα δικαιώματα, τις απολύσεις, τις ΣΣΕ, που χρόνια τώρα διαμορφώνουν όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου.

Με τις αποφάσεις τους κάνουν δική τους υπόθεση την προετοιμασία της κινητοποίησης, ενισχύεται το απεργιακό μέτωπο και το αίτημα για την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Με αποφάσεις Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και εκατοντάδων πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, το απεργιακό μέτωπο ενισχύεται διαρκώς για τις 10 Ιούνη.

Μέχρι στιγμής αποφάσεις για απεργιακή απάντηση στο νομοσχέδιο έχουν πάρει:

Τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, Λάρισας, Λαμίας, Φωκίδας, Λιβαδειάς, Ιωαννίνων, Πάτρας, Αγρινίου, Σάμου, Άρτας, Εύβοιας, Ζακύνθου, Λέσβου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Νάουσας, Λευκάδας – Βόνιτσας, Λακωνίας.

Οι Ομοσπονδίες Φαρμάκου, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Λογιστών, Θεάματος – Ακροάματος, Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Επισιτισμού – Τουρισμού, Ενέργειας, Σιδηροδρομικών. Απεργία στο Δημόσιο έχει αποφασίσει το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.

Αντίστοιχες αποφάσεις έχουν πάρει επίσης δεκάδες σωματεία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις για να μην κατατεθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο έχουν εκφράσει Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών. Έχουν αποφασίσει να δώσουν το «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση, ενώ οργανώνουν και συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 16 Ιούνη.

Τις αντεργατικές ανατροπές που στοχεύουν με μεγαλύτερη ένταση τη νέα γενιά των εργαζομένων καταγγέλλει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. «Δεν θα δεχτούμε να γίνουμε σκλάβοι στον 21ο αιώνα!», τονίζει και καλεί στον αγώνα «στο πλάι των εργαζομένων που μέσα από τα σωματεία τους προετοιμάζουν νέα απεργιακή απάντηση, ώστε να μην κατατεθεί καν το απαράδεκτο νομοσχέδιο!».

Στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 10 Ιούνη καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας όλες τις γυναίκες της βιοπάλης. Με το νομοσχέδιο «γίνεται και τυπικά νόμιμη η δουλειά όπου, όσο, όπως θέλει ο εργοδότης, που διαλύει τη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας και την κάνει «λάστιχο»», σημειώνει στην ανακοίνωσή της. «Δεν δεχόμαστε να ισοπεδωθούν εργατικές κατακτήσεις που κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες πριν από έναν αιώνα προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί», τονίζει και καλεί τις γυναίκες να δυναμώσουν τον συλλογικό αγώνα και τη διεκδίκηση.

Απεργία στα πλοία

Σε 24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων προχωρούν την Πέμπτη 10 Ιούνη οι ναυτεργάτες. Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ καλούν τους ναυτεργάτες να «συντονίζουν τον αγώνα τους με συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, για να μην τολμήσει η κυβέρνηση να καταθέσει το αντεργατικό νομοσχέδιο, που καταργεί το 8ωρο και φέρνει πρόσθετα χτυπήματα στη συνδικαλιστική δράση», και να πάρουν μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 10 Ιούνη.

Απεργία σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, τρόλεϊ

Απόφαση συμμετοχής στην 24ωρη απεργία έχουν πάρει και τα σωματεία των αστικών συγκοινωνιών στα μέσα σταθερής τροχιάς. Έτσι, τη μέρα εκείνη θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ.

Ομόφωνη απόφαση για απεργία έχει επίσης πάρει η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ).

Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Κάλεσμα στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους του κλάδου να παλέψουν μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να αποσυρθεί το αντεργατικό τερατούργημα απευθύνει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους «να πάρουμε την υπόθεση της απεργίας και της επιτυχίας της στα δικά μας χέρια».

Να σημειωθεί πως το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, την περασμένη Παρασκευή, ανακοίνωσε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 10 Ιούνη, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει το «διασωματειακό» του Τύπου, όπου θα τοποθετηθούν και τα άλλα σωματεία.

Δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη, δεν υπάρχει διαφορετικός δρόμος

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του καλεί στις απεργιακές συγκεντρώσεις, «να παραλύσει η χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη, από κλάδο σε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς». «Η κυβέρνηση της ΝΔ μάς κήρυξε πόλεμο φέρνοντας νομοσχέδιο με τις «ανατροπές του αιώνα»! Στο υπάρχον αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν εξασφαλίσει οι επιχειρηματικοί όμιλοι απ’ όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να προσθέσει ένα νομοσχέδιο που θεμελιώνει γερά όλα τα μέτρα που πέρασαν με αφορμή την πανδημία, επεκτείνει την «ευελιξία» και δυναμώνει την ένταση της εκμετάλλευσης», σημειώνει. Και καλεί «όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες, όλες τις ζωντανές δυνάμεις του εργατικού – λαϊκού κινήματος και τις εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, που όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται μπροστά στην οργάνωση του αγώνα, να πάρουν την υπόθεση της απεργίας και της κλιμάκωσης των αγώνων στα χέρια τους!

Να δυναμώσει ένα ενιαίο απεργιακό μέτωπο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (…) Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους να προσπεράσουν την ηγεσία της ΓΣΕΕ, που βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία στη διάθεση της κυβέρνησης και των εργοδοτικών ενώσεων. Ολους αυτούς τους μήνες έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό της για να στηρίξει τα κυβερνητικά μέτρα, για να περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο σε συνθήκες νηνεμίας!». «Οσα ψέματα κι αν χρησιμοποιούν η κυβέρνηση και οι εργοδοτικές ενώσεις, όσο φτιασίδωμα προσπαθεί να του ρίξει η ηγεσία της ΓΣΕΕ, το νομοθετικό έκτρωμα ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ!

Το ΠΑΜΕ καλεί στον απεργιακό αγώνα για:

Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο – έκτρωμα!
Να καταργηθούν οι νόμοι της διευθέτησης, της «ευελιξίας», του χτυπήματος των Συλλογικών Συμβάσεων και της ΕΓΣΣΕ, του παγώματος των μισθών, οι νόμοι που μετατρέπουν την Ασφάλιση σε τζόγο. Να καταργηθούν οι απεργοκτόνοι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Αχτσιόγλου) και του χτυπήματος των διαδηλώσεων (νόμος Χρυσοχοΐδη), τα αντεργατικά μέτρα που πέρασαν με αφορμή την πανδημία.
Ζωή και δουλειά με δικαιώματα, με αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.

Απεργιακές συγκεντρώσεις

Αθήνα: Στις 10 π.μ. στα Προπύλαια
Πειραιάς: Στις 10 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη
Θεσσαλονίκη: Στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου
Αγ. Νικόλαος: Στις 10.30 π.μ. στην Μαρίνα
Αγρίνιο: Στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία
Αλεξανδρούπολη: Στις 10 π.μ. μπροστά στο Δημαρχείο
Αλιβέρι: Στις 10 π.μ. στο άγαλμα του λιγνιτωρύχου
Άμφισσα: Στις 11 π.μ. στην πλ. Λαού
Άργος: Στις 10.30 π.μ. στην πλ. Αγίου Πέτρου
Άρτα: Στις 10 π.μ. στην πλ. Κιλκίς
Βέροια: Στις 11 π.μ. στην πλ. Ωρολογίου
Βόλος: Στις 10 π.μ. πλ. Πανεπιστημίου
Γιάννενα: Στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο
Γιαννιτσά: Στις 11 π.μ. στην πλ. ΕΠΟΝ
Γρεβενά: Στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία
Δράμα: Στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία
Ελασσόνα: Στις 10.30 π.μ. στην πλατεία απέναντι από το ταχυδρομείο
Ελευσίνα: Στις 10 π.μ. στην πλατεία Ηρώων
Ζάκυνθος: Στις 10 π.μ. στη Νομαρχία
Ηγουμενίτσα: Στις 10 π.μ. στην πλ. Δημαρχείου
Ηράκλειο: Στις 10 π.μ. στην πλ. Ελευθερίας
Θήβα: Στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία
Ιεράπετρα: Στις 10.30 π.μ. στην Κ. Πλατεία
Ικαρία: Στις 12 μ. στην πλ. Αγίου Κηρύκου
Καβάλα: Στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καπνεργάτη
Καλαμάτα: Στις 10 π.μ., στην πλατεία 23ης Μαρτίου
Καρδίτσα: Στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία
Καρπενήσι: Στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία
Κάρυστος: Στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία
Καστοριά: Στις 10.30 π.μ. έναντι παλιάς Νομαρχίας
Κατερίνη: Στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία
Κέρκυρα: Στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο
Κεφαλονιά: Στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου
Κοζάνη: Στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία
Κομοτηνή: Στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία
Κόρινθος: Στις 10.30 π.μ. στα Περιβολάκια
Κορωπί: Στις 10 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας
Κως: Στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας
Λαμία: Στις 10.30 π.μ. στην πλ. Ελευθερίας
Λάρισα: Στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία
Λευκάδα: Στις 11 π.μ. στον Άγιο Μηνά
Λήμνος: Στις 11 π.μ. στην πλατεία παλιού Δημαρχείου στην παραλία
Λιβαδειά: Στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης
Μυτιλήνη: Στις 10.30 π.μ. στην πλ. Σαπφούς
Νάουσα: Στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία
Ναύπακτος: Στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κεφαλόβρυσο
Ξάνθη: Στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία
Πάτρα: Στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο
Πολύγυρος: Στις 10.30 π.μ. στο Ηρώον
Πρέβεζα: Στις 10.30 π.μ. στα παλιά ΚΤΕΛ
Πτολεμαΐδα: Στις 10.30 π.μ. στο παλιό πάρκο
Ρέθυμνο: Στις 10 π.μ. στο Δημαρχείο
Ρόδος: Στις 10.30 π.μ. στην πλ. Κύπρου
Σάμος: Στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ
Σέρρες: Στις 11 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας
Σητεία: Στις 10.30 π.μ. στην Κ. Πλατεία
Tρίκαλα: Στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία
Τρίπολη: Στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Πέτρινου
Φλώρινα: Στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία
Χαλκίδα: Στις 10 π.μ. στην πλατεία αγοράς
Χανιά: Στις 10 π.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς
Χίος: Στις 10.30 π.μ. στην πλ. Βουνακίου

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός